23948sdkhjf

Guidebok hissar Los Haitises

Reseguiden Lonely Planet har utsett Nationalparken Los Haitises på Samanáhalvön i Dominikanska Republiken till ett av väldens mest spännande resmål.

Guideboken som vänder sig till privatresenären pekar ut den Domenikanska nationalparken som en av de mest spännande platserna att besöka under 2018. Nationalparken betraktas som en version av naturfenomenet Ha Long-bukten i Vietnam. Båda resmålen kan även tas upp av gruppresearrangörer, kanske som inslag i en större rundresa eller kryssning.

Som en mosaik av steniga öar och grönskade skogar är Los Haitises som en plats från forntiden”,  beskrivs nationalparken på Dominikanska republiken av Lonely Planet.

Platsens unika natur är en effekt av en sammanstötning mellan tektoniska plattor som skedde för mer än två miljoner år sedan. En kalkstensplatta drevs sedan upp till ytan som idag formar det bildsköna reservatet. Området betraktas som ett enastående naturfenomen i Karibien med de 30–50 meter branta bergsformationerna som stiger upp från vattnet.

Området är en del av den 1400 kvadratkilometer stora nationalparken som rymmer mer än 700 olika typer av växtarter, bland annat fyra olika slags mangroveträsk. Platsen är dessutom väldigt attraktiv för ornitologer då 100 olika fågelarter har blivit upptäckta, varav endast 13 är inhemska. Det finns även kalkstensgrottor med fascinerande grottmålningar och gallerier gjorda av Tainoindianerna -urbefolkningen på Dominikanska Republiken. Man tar sig via vattnet till nationalparken Los Haitises, antingen med båt eller kajak.

Samanáhalvön är särskilt känd för dess stora mängd knölvalar som varje år lockar turister från hela världen. Under parningssäsongen som pågår mellan januari och mars, arrangeras valsafaris för att se tusentals magnifika knölvalar samlas för sin årliga parningsritual i den natursköna Samaná-bukten.

Förutom natur- och djurfenomen finns det många anledningar att besöka Dominikanska Republiken som är en av vinterns toppdestinationer. Här lovas vita sandstränder, svajande palmer som bildar ett klassiskt semesterparadis och längs bergskedjan väntar spännande naturlandskap. Dominikanska republiken har även blivit nominerat till en av världens bästa golfdestinationer. Mellan februari och april är temperaturen cirka 28 grader. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062