23948sdkhjf

Bra bussförare i Halland

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

81 procent av Hallänningarna tycker att förarna och ombordpersonalen i Halland har ett trevligt bemötande - Detta enligt Kollektivtrafikbarometern.

I stadsbusstrafiken i Varberg tycker hela 88 procent att de får ett bra bemötande av förarna. När det gäller bemötandet av Hallandstrafikens personal på kundcenter, tycker hela 75 procent att man får ett trevligt bemötande. Av de resenärer som hört av sig till oss med synpunkter, tycker 75 procent att Hallandstrafiken hanterade dessa på ett bra sätt.

Här är alla Sveriges länstrafikbolag rangordnade efter kundnöjdhet!

Detta framgår i den senaste Kollektivtrafikbarometern, som är en landsomfattande attityd- och resvaneundersökning. Undersökningen utförs årligen av branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik.

Kollektivtrafikbarometern har från och med 2017 ett annat upplägg jämfört med tidigare år. Inför 2017 gjordes ett omtag i syfte att nå en modern och framtidssäkrad undersökning. Flera förändringar har genomförts, bland annat avseende urval, insamlingsmetod och ett flertal nya frågor. I årets undersökning har dessutom SL och Östgötatrafiken tillkommit. Sammantaget är det så pass många förändringar som har genomförts i undersökningen att det inte med säkerhet går att uttala sig om resultatskillnaderna mot tidigare år. 2017 års resultat får därför ses som basvärden att utgå ifrån inför kommande års undersökningar.

Hallänningarna fortsatt nöjda med sin senaste resa

Nästan 80 procent anser sig nöjda med sin senaste resa med Hallandstrafiken under 2017. Trots förändringar i undersökningsmetoden är detta ett resultat som har varit stabilt i över fem år.

Hur nöjda våra kunder och allmänheten i Halland är med Hallandstrafiken sammanfattningsvis ligger på ungefär samma nivå 2017 som 2016. 63 procent av våra kunder anser sig nöjda med oss 2017, och bland allmänheten är det 54 procent som är nöjda. Andelen nöjda bland allmänheten i Halland har inte förändrats från 2016, medans andelen nöjda kunder sjunkit något. Jämfört med hur det ser ut i hela landet ligger vi lite över snittet, där 51 procent av allmänheten och 58 procent av kunderna är sammanfattningsvis nöjda med kollektivtrafikbolaget i sitt län/region. När det gäller nöjdheten bland kunderna är det en generell nedgång för hela landet, vilket indikerar att det beror på undersökningsförändringar snarare än förändringar i attityder bland befolkningen.

Hallandstrafiken arbetar kontinuerligt med olika projekt för att förbättra upplevelsen för våra kunder. Som exempel kan nämnas upprustningen av Öresundstågen, där 111 Öresundståg ska fräschas upp under en femårsperiod. Tågen kommer få en omfattande uppfräschning, med bland annat renoverade stolar, fler eluttag, nya golvmattor, ett helt nytt toalettsystem, nya bagageställ, uppgraderad plats för rullstolsburna, nya stolar i 1 klass, samt utvändig ommålning. Det första upprustade tåget visas upp på Varbergs Station den 9 mars mellan kl. 16-19.

Vi ser också att satsningarna ger resultat på resandet som fortsätter att öka i Halland. 2017 blev ökningen 5,1 procent, och det är andra året i rad som resandet ökar med över fem procent. Totalt gjordes 18,6 miljoner resor med tåg och buss i Halland. Resandeökningen fortsätter 2018, med en ökning med 6 procent i januari.

Viktigt att bidra till en bättre miljö

Hallänningarna utmärker sig i undersökningen när det gäller att det är viktigt att bidra till en bättre miljö när man reser i kollektivtrafiken. Hela 82 procent av Hallänningarna anser att detta är en viktig aspekt, vilket är högsta resultat i landet tillsammans med Karlstad. I Falkenberg är det hela 89 procent som tycker att detta är viktigt, och i Varberg 84 procent.

Kollektivtrafiken är i sig ett hållbart alternativ genom att fler väljer att resa tillsammans. Utöver kollektivtrafikens inbyggda positiva effekter arbetar Hallandstrafiken mot målet om en fossilfri kollektivtrafik senast år 2020 för att uppnå koldioxidneutralitet. En stor del av resandet i Halland sker med eldrivna tåg, vilket är ett koldioxidneutralt färdmedel då all el i det svenska järnvägsnätet kommer från vattenkraft. I busstrafiken har andelen körda kilometer med förnyelsebara drivmedel ökat under 2017. Totalt har 96 procent av Hallandstrafikens busstrafik utförts med förnyelsebara drivmedel under 2017, vilket är en uppgång med ca 17 procentenheter jämfört med 2016. Under 2017 har koldioxidutsläppen minskat med 37 procent jämfört med året innan.

Hallandstrafiken gläds åt ovan resultat och fortsätter arbetet framåt mot ett ännu bättre 2018, uppger trafikorganisationen som hamnade på 10:e plats när det gäller kundnöjdjhet totalt, klart över det nationella snittet.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tamsons tar över Svensk Kollektivtrafik

En enig valberedning föreslår Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande SL, till ny ordförande för branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik.

Keolis möblerar om

Keolis Sverige genomför en strategisk organisationsförändring – Stefan Gustavsson och Alexis Kahlmann får nya toppositioner.

Ottosson lämnar SL

Ljungberg till Kollektivtrafikdagen

Hur kollektivtrafiken ska hantera de nya mobilitetslösningarna som dyker upp i en allt snabbare takt – det reder Trivectors Christer Ljungberg ut på Kollektivtrafikdagen 15 maj i Solna.

Planka prisar Dunkerque

Keolis trafikskola två år

Nyhetsbrev

Birmingham valde Volvos elbussar

Volvo Bussar har fått en order på sex fullelbussar till Birminghams flygplats i England – ett speceillt affärsupplägg gjorde beställaren valde just Volvo Bussar.

Arkiv

Goda exempel från IRU

Runt om i Europa lanseras olika initiativ som syftar till att göra bussar och andra vägtransportfordon säkrare och mer klimatvänliga - IRU har samlat dem åt branschen.

Rekordvinst för WSP

14 dog på februarivägarna

"Ge CSN-lån till alla körkort!"

Hansson till Samtrans

Skjutning i spårvagn - tre döda

Transdev firar sina bussförare

Rekordorder för Volvo i Australien

Bussbranschen tror på geofencing

Transportföretagen bussbranschen mötte infrastrukturminister Tomas Enertoth 15 mars med anledning av gasbussolyckan i Stockholm – bussbranschen tror att geofencing är ett ätt att ytterligare öka säkerheten.

”Geofencing säkrar gasbussar”

10 mars körde en biogasbuss in i en höjdbegränsingsbalk i centrala Stockholm och exploderade – olyckor av den typen kan stoppas med geofencing, enligt Svensk Kollektivtrafik.

Säkrare trafik med ny teknik

Nu kommer tekniken som styr hur fort yrkestrafiken får köra – och var. Eller om bara elbussar och elfordon får köra i vissa zoner i en stadskärna, då kommer fordon som drivs på annat sätt att stanna om de försöker köra in där, motorn stannar helt enkelt.

Bussföraren som blev vd

18 mars är bussförarens dag – rt-forum uppmärksammar därför Stefan Magnusson som startade sin karriär som just bussförare för att senare bli vd för Nettbuss.

Sveriges populäraste järnvägsstation

Nässjö är Sveriges populäraste järnvägsstation – det framgår av ägaren Jernhusens undersökning, rt-forum har hela listan.

Tomas G Olsson till Busstorget

Tomas G Olsson, vd för Vector Nordic som säljer resebranschens egen försäkringslösning Vector som nu ingått samarbete med Transportföretagen Buss - han kommer till Busstorget 11 april för att berätta mer om det.

Plus

Trafiken blir uppkopplad

Samhället digitaliseras i hög takt vilket innebär att automatiseringen och uppkopplingen allt mer också kommer in i trafikens värld.

Scanias bussar höll ställningarna

2018 blev ett bra år för Scania med rekord på flera områden – det lilla men viktiga affärsområdet buss höll ställningarna, trots tapp i Mellanöstern.

Plus

Marknadsattecken från Höglandet

Wetlandia siktar på att öka Ivecos marknadsandel bland de svenska bussarna. Dessutom ska den nya franska elbussen Heuliez in.

Löfgren till Infranord

Mellström slutar

Stopp för kontanter på grund av rån

Swish i Örebro

Plus

5 snabba frågor…

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.201