23948sdkhjf

Terrorhot ändrar resvanorna

Enligt en undersökning så blir svenskarna inte avskräcks för utlandsresor vid terroristhot – Men de föredrar andra resmål än de som tycks mest osäkra.

Det är ingen hemlighet att vi lever i en turbulent tid med politiska oroligheter och en ökad risk för attentat på flera resmål. Men hur påverkar detta svenskarnas resvanor? Upplever svenskarna ett ökat hot? Reser man mindre? Eller till andra resmål? Eller gör det ingen skillnad alls?

I samband med Destination.ses stora användarundersökning som gjordes i samarbete med undersökningsbyrån UserNeeds fick sidans besökare frågan om deras resvanor förändrats till följd av terroristhot.

OBS! Medan denna och andra reseundersökningar bara studerar läget ur slutkonsumentens perspektiv så kommer Resforum nu med Resebarometern - Sveriges enda undersökning av läget för buss- och gruppresearrangörer!

I resultatet visar sig definitivt en viss påverkan av terrorhot. En del drar sig för att resa utomlands och speciellt till vissa regioner, men inte alla och kanske inte till en så hög grad som man kanske skulle kunna tro. Snarare är det valet av resmål som påverkar.

Totalt 54 procent uppger att de väljer andra resmål än de gjort tidigare och på listan över de mest sökta resmålen på Destination.se framgår att mer utsatta länder som Turkiet och Egypten under en period tappat mark till förmån för mer traditionella resmål som Grekland och Spanien, även om det nu tydligt börjar märkas en återhämtning.

Men riktigt så avskräckta blir vi ändå inte, det är endast 12 procent av de tillfrågade som både väljer att resa mindre mot tidigare och dessutom väljer andra resmål än tidigare. 32 procent av de tillfrågade har inte förändrat sina resvanor överhuvudtaget. De varken reser mindre eller till andra resmål än tidigare. Och 3 procent ser inte ut att bry sig inte om det hela överhuvudtaget. De har ökat sitt resande mot tidigare och tar ingen större hänsyn till risken för terroristhot vid val av resmål.

Fotnot. Totalt svarade 2918 personer på frågan som var en del av Destination.ses användarundersökning vintern 2017/2018. Undersökningen gjordes i samarbete med UserNeeds.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078