Elbusspremiär i Östersund

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Från och med mitten av mars kommer tre helelektriska Scaniabussar att köra på linje 6 genom Östersund – Tillverkarens första helelektriska bussar någonsin, läs mer här!

Elbussarna i Östersund är en del av kommunens satsning på fossilfria transporter. Förutom en hundraprocentig sänkning av koldioxidutsläppen så är ljudnivån en av de större skillnaderna jämfört med många andra bussar.

Scanias nya elbuss har dessutom provkörts av Tom Terjesen för Trafikforums räkning, detta publiceras i papperstidningen och inom kort även på RT-Forum, men bara tillgängligt för prenumeranterna!

–  Elbussarna bidrar till en mer attraktiv miljö genom att inte släppa ut några avgaser och som går mycket tystare. De kommer att drivas med förnybart producerad el från grannkommunen, säger Anne Sörensson, kommunens projektledare för satsningen.

Sverige har väldigt bra förutsättningar för eldrift med god tillgång till billig och grön el. Infrastruktur och teknik byggs ut och testas vidare. De nya elbussladdstationerna kompletterar stadens tidigare satsning som gjorts på laddinfrastruktur för elbilar. Målet för Östersunds kommun är att ha fossilfria transporter år 2030.

Scania har i dag det bredaste utbudet av bussar för alternativa bränslen som omfattar biogas/naturgas, RME, HVO, etanol, hybriddrift och el. Hållbara transporter är en av företagets viktigaste områden, vilket syns i investeringar i ny teknik och forskningsinsatser. Bussarna som nu går i Östersund är de första helelektriska bussarna från Scania som sätts i drift i kommersiell trafik. 

Genom utvecklingen av elbussar stärker vi Scanias fokusering på hållbarhet och kompletterar det breda utbudet av bussmodeller för innerstadstrafik, säger Krister Thulin, bussansvarig, Scania Sverige. Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Västtrafik köper 40 nya tåg

Västtrafiks stora tågupphandling är klar, värd nära 4 miljarder kronor – 40 nya tåg är beställda med leveransstart 2021, läs mer här!

De ska köra HelsingborgsExpressen

Nu är det klart vem som får äran att köra HelsingborgsExpressen med trafikstart i juni 2019 - Det blev offentligt när kollektivtrafiknämnden i Region Skåne meddelade sitt tilldelningsbeslut 23 mars, läs mer här!

Ett år med Skåne-appen

Regeringen ger besked om miljözoner

Scania halverar utsläpp

Blom först i Bussförar-SM 2018

Henrik Blom var först ut av alla att göra kvalificeringsprovet till tävlingen Bussförar-SM 2018 - Välkommen säger vi till honom och påminner om att det nu går att anmäla sig till tävlingen, läs här!

Nyhetsbrev

Missa inte Kollektivtrafikdagen!

Kollektivtrafikdagen närmar sig, 14 maj är det dags för heldagsseminariet i Stockholm - Missa inte branschens stora möte med bland andra infrastrukturminister Tomas Eneroth, mera information och anmälan här!

Arkiv

Vinterskador drabbar tågen

Den sena vinterns snö och is har gått hårt åt många tåg – Hos Tåg i Bergslagen står många tågsätt i verkstaden, läs mer här!

Plus

Ny myndighet lyft för transporthistorien

Vid årsskiftet tog kulturdepartementet och Statens maritima museer över ansvaret för statens transporthistoriska samlingar. Vad kommer det att betyda för den som vill se mer transport på museum?

Gratis för Falköpingsseniorer

Plus

Branschen frågar politikerna 2

Kollektivtrafiken tillhör de branschen som är mest politiska av alla, beslut som fattas i EU avgör mycket men också hur politikerna väljer att tillämpa EU:s regelverk avgör.

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

App fixar språkförbistring

Transdev och Lingio har i innovativt språksamarbete skapat en polyglottisk språkapp – En slags ”Babel Fish” för bussförare, läs här!

Plus

Full fart i Kina

Medan Sverige funderar bygger Kina ut sitt nät av höghastighetsbanor för tåg i en rasande fart – Den nyaste modellen är för närvarande det snabbaste tåget i trafik över längre sträckor, läs mer om det här!

Framtidsfokus på Kollektivtrafik SYD

Plus

Optimisten mot pessimisten i klimatfrågan

När Transportföretagen bjöd in till frukostseminarium lät man optimisten Svante Axelsson gå en match mot Ulf Perbo i rollen som pessimistkonsult.

Plus

Färre hållplatser – fler resande

Det är inte fler busshållplatser som ger fler resande – tvärt om, enligt artikelförfattarna från Urbanet Analys. Färre hållplatser ökar bussens hastighet vilket kan locka dem som normalt väljer bort kollektivtrafiken.

Barfota? Nej tack!

Sjölin till Go-Ahead

Swish - även för SL

Mångmiljonaffär för Svenska Neoplan

Vaktkameror hos SL

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Socialdemokraterna

Sänd till en kollega

0.382