23948sdkhjf

Första biogasdrivna bokbussen

Europas första biogasdrivna bokbuss rullar i Kungsbacka – Bussen som tillverkas av Scania är ett led i kommunens strävan att nå fossilfria transportmål.

Att ha gasdrivna bussar är långtifrån något nytt, hälften av alla Scania-bussar som kommer ut i Sverige går på just biogas. Samma sak med konkurrerande busstillverkare som bland annat MAN, många gasbussar är i drift inom den svenska kollektitrafiken. Men när det gäller specialbussar som just en bokbuss är det i det närmaste unikt. Bokbussen i Kungsbacka är Europas första som går på CNG, Compressed Natural Gas. Dock är det inte komprimerad naturgas som gäller här utan just biogas, även om bussen kan köras både på fossil naturgas eller förnyelsebar biogas.

Att det blev en gasbuss i Kungsbacka är kanske inte så konstigt, med tanke på att hushållen i flera år har samlat in matavfall som körs iväg för biogasproduktion.

– Här finns plats för 2500 böcker, filmer, spel och andra medier. Bokbussen är Kungsbackas näst största folkbibliotek, med 30000 besökare varje år, säger Göran Örtberg, en av tre bokbussförare i Kungsbacka kommun.

Bussen kör cirka 40 mil i veckan och erbjuder alltså invånarna ett fullsorterat bibliotek, ett populärt inslag inte minst för dem som bor en bit bort från de centrala delarna av Kungsbacka. Med gasbussar ökar CO2-reduktionen med upp till 92 procent jämfört med dieselbussar. Men någon skillnad i prestandan märks inte av, enligt Göran Örtberg.

– Tidigare växlade jag manuellt, så det är ju förstås annorlunda jämfört med den nya automatlådan Scania Opticruse. Men annars är det ingen större skillnad, säger han och berättar att det finns tre gastankställen i centrala Kungsbacka, varav en är för tunga fordon, säger Göran Örtberg.

På taket finns det solceller som omvandlar solstrålarna till elektricitet för eluttag i bussen med mera. Målningarna på utsidan av bussen har skapats av konstnären Kristina Digman från Halland och föreställer motiv från hennes böcker. Scanias Niclas Granström, regionansvarig för bussförsäljningen på Scania Sverige, menar att gasdrivna bokbussar är en bra lösning som fler kommuner borde ta efter.

– Om kommunen har en biogasanläggning så förenklar det också infrastrukturen för tankning. Och ett bättre kretslopp kan jag inte tänka mig, att köra fordon på invånarnas avfall, säger Niclas Granström.

Varför finns det inte redan fler gasdrivna bokbussar?

– Utmaningen är att få en tillfredsställd volym med CNG eftersom vi enligt reglerna inte kan montera tankar på taket. Men det har vi löst genom att placera tankarna i acceptabel storlek under bilen och där ligger de väl skyddade där, säger Niclas Granström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079