23948sdkhjf

Hållbart resande med elbussar

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Under två dagar i februari genomfördes eventet Scania Bus Winter Drive i Östersund för kunder och partners där bland annat det senaste inom elektrifierad busstrafik visades upp.

Elbussen är en viktig del i ett hållbart resande och de blir ett allt vanligare inslag i stadstrafiken runt om i Sverige. Tre elbussar från Scania kommer att tas i drift i Östersunds kollektivtrafik från och med mars. Frida Christensson på Hogia Communications var en av de deltagare som tog chansen att provåka den nya elbussen på plats i Östersund.

2015 fanns det 173 000 elbussar i trafik i världen, varav över 90 procent av dessa fanns i Kina. Det framgår av en rapport från UITP, den internationella kollektivtrafikunionen. Detta kan jämföras med att Europa har 1300 elbussar. Eldrivna bussar kommer att bli allt vanligare i Sverige, framför allt i stadstrafiken. De är tysta och utsläppsfria vilket ger städerna möjlighet att minska buller och förbättra luftkvaliteten.

Eftersom elbussarna är tysta kan man planera stadsmiljöerna på helt nya sätt. Till exempel kan hållplatser förläggas inne i eller i direkt anslutning till köpcentrum, sjukhus och skolor för att ge resenärerna en bättre service. Den dagen man kan ta sig från dörr till dörr på ett enkelt sätt utan att använda egen bil kommer allt fler välja att bort bilen till förmån för nya lösningar.

I Östersund satsar man på miljövänliga elbussar för att skapa en attraktivare stadsmiljö med mindre buller och luftföroreningar. Bussarna kommer att köras på lokalproducerad och förnybar el, som ett led i att nå målet att bli fossilbränslefritt och energieffektivt till 2030. Fler kommer att ges möjlighet att resa kollektivt i Östersund framöver genom att man har utvidgat linjenätet och ökat turtätheten.

- Vi ser att det finns en stark koppling en attraktiv kollektivtrafik och bra reseinformation. Utmaningen ligger i att skapa så relevant information som möjligt för resenären. Hogia utvecklar standardsystem för trafik- och reseinformation för att hjälpa våra kunder att förse rätt resenär med rätt information i rätt tid, säger Frida Christensson. Hon fortsätter:

- Teknik driver utvecklingen framåt och nya tjänster som förenklar resandet med kollektivtrafik kommer att behövas. Våra standardprodukter med öppna gränssnitt så att andra aktörer kan utveckla nya tjänster för till exempel kombinerad mobilitet baserad på vår information. Hogia bidrar på detta sätt till att resenärerna ska kunna resa från dörr till dörr på ett enkelt och hållbart sätt. Öppna gränssnitt innebär även att det är enkelt för branschen att komplettera sina befintliga lösningar med ny teknik på ett effektivt och hållbart sätt.

- Jag ser fram emot intressanta diskussioner om hållbara resor på Kollektivtrafikdagen 14 maj 2018 där Hogia är huvudsponsor, säger Frida Christensson.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Skellefteå väljer Hybricon

Voith tar greppet i Pilotfish

Tyska teknikföretaget Voith förvärvar majoritet i svenska Pilotfish – det handlar om ett strategiskt partnerskap enligt det tyska företaget.

Skånetrafiken sparkar Ringduvetaxi

Skånetrafiken säger upp trafikavtalet med Ringduvetaxi för färdtjänst och sjukresor med omedelbar verkan - taxibolaget har drabbats av stora problem.

Weber ordförande i EU-kommitté

Ulrich Weber valdes till ordförande för UITP:s EU-kommitté 16 januari – Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, gratulerade till utmärkelsen.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Olaglig upphandling i Göteborg

Arkiv

Johansson till Kollektivtrafikdagen

Håkan Johansson kommer att tala om kollektivtrafikens roll i ett transportsystem som når klimatmål på Kollektivtrafikdagen 15 maj vid Friends Arena utanför Stockholm.

Grönt för kameror i Dalatrafiken

Studentrabatter på Flixbus

Fler ”gratisresor” i Örebro

Nu får 4 000 bilister en chans att resa gratis med Länstrafiken – den här marknadsföringen ska få fler att släppa bilratten och kliva på bussen.

Transdev vann i Umeå

Enklare upphandlingar med Hogia

Helt fossilfritt i Skåne

Skånes kollektivtrafik är numera helt och hållet fri från fossila drivmedel – ett omfattande omställningsarbete ligger bakom förvandlingen.

Fler tågade över Öresundsbron 2018

Förundersökning mot Uber nedlagd

MTR Express vann punktlighetsligan

96 dog på spåren 2018

Fler dog på vägarna 2018

Under 2018 omkom preliminärt 325 personer på vägarna i Sverige - en ökning med 72 personer jämfört med 2017, det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

32 nya ledbussar i Västerås

Snart kommer 32 nya ledbussar att rulla i Västerås stadstrafik – de sex första bussarna är redan ute i trafiken och resten kommer att driftsättas i början av 2019.

Auno tar över Nobina Finland

Risberg till Sveriges Bussföretag

Bokeberg till Kollektivtrafikdagen

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Plus

5 snabba frågor...

WiFi i Bergsslagen

Arriva kör Pågatågen

Veggeland till Nettbuss

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Nytt bussdäck

Sänd till en kollega

0.172