Hållbart resande med elbussar

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Under två dagar i februari genomfördes eventet Scania Bus Winter Drive i Östersund för kunder och partners där bland annat det senaste inom elektrifierad busstrafik visades upp.

Elbussen är en viktig del i ett hållbart resande och de blir ett allt vanligare inslag i stadstrafiken runt om i Sverige. Tre elbussar från Scania kommer att tas i drift i Östersunds kollektivtrafik från och med mars. Frida Christensson på Hogia Communications var en av de deltagare som tog chansen att provåka den nya elbussen på plats i Östersund.

2015 fanns det 173 000 elbussar i trafik i världen, varav över 90 procent av dessa fanns i Kina. Det framgår av en rapport från UITP, den internationella kollektivtrafikunionen. Detta kan jämföras med att Europa har 1300 elbussar. Eldrivna bussar kommer att bli allt vanligare i Sverige, framför allt i stadstrafiken. De är tysta och utsläppsfria vilket ger städerna möjlighet att minska buller och förbättra luftkvaliteten.

Eftersom elbussarna är tysta kan man planera stadsmiljöerna på helt nya sätt. Till exempel kan hållplatser förläggas inne i eller i direkt anslutning till köpcentrum, sjukhus och skolor för att ge resenärerna en bättre service. Den dagen man kan ta sig från dörr till dörr på ett enkelt sätt utan att använda egen bil kommer allt fler välja att bort bilen till förmån för nya lösningar.

I Östersund satsar man på miljövänliga elbussar för att skapa en attraktivare stadsmiljö med mindre buller och luftföroreningar. Bussarna kommer att köras på lokalproducerad och förnybar el, som ett led i att nå målet att bli fossilbränslefritt och energieffektivt till 2030. Fler kommer att ges möjlighet att resa kollektivt i Östersund framöver genom att man har utvidgat linjenätet och ökat turtätheten.

- Vi ser att det finns en stark koppling en attraktiv kollektivtrafik och bra reseinformation. Utmaningen ligger i att skapa så relevant information som möjligt för resenären. Hogia utvecklar standardsystem för trafik- och reseinformation för att hjälpa våra kunder att förse rätt resenär med rätt information i rätt tid, säger Frida Christensson. Hon fortsätter:

- Teknik driver utvecklingen framåt och nya tjänster som förenklar resandet med kollektivtrafik kommer att behövas. Våra standardprodukter med öppna gränssnitt så att andra aktörer kan utveckla nya tjänster för till exempel kombinerad mobilitet baserad på vår information. Hogia bidrar på detta sätt till att resenärerna ska kunna resa från dörr till dörr på ett enkelt och hållbart sätt. Öppna gränssnitt innebär även att det är enkelt för branschen att komplettera sina befintliga lösningar med ny teknik på ett effektivt och hållbart sätt.

- Jag ser fram emot intressanta diskussioner om hållbara resor på Kollektivtrafikdagen 14 maj 2018 där Hogia är huvudsponsor, säger Frida Christensson.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Trevlig sommar!

Redaktionen har lämnat Gotland och Almedalen för en stunds semester - Alla läsare, vänner, medlemmar och annonsörer tillönskas en riktigt trevlig sommar.

Keolis utbildar fler bussförare

Renässans för långa tågresor?

Ratt-avdrag gör bilen överflödig

Svenska Taxiförbundet arrangerade en diskussion i Almedalen kring en rapport om hur ett Rut-liknande avdrag för taxiresan skulle var en stor vinst för samhället - Många skulle ställa bilen för en hållbarare taxiresa.

Plus

Ny teknik för busstrafik

Bussarna leder stort när det gäller andel fordon som kör fossilfritt på de svenska vägarna – Hur blir det framöver med fler elfordon och självkörande fordon, det diskuterades på ett seminarium i Visby under Almedalsveckan.

Löfvén hyllade gammal liberal

4100 lyssnade på statsminister Stefan Löfvéns tal i Almedalen 5 juli – Han hyllade forne liberale statsministern Nils Edén och berörde som hastigast även kollektivtrafiken.

Nyhetsbrev

Lööf attackerade högerextremisterna

3900 personer lyssnade på centerpartiers ledare Annie Lööf 4 juli i Almedalen – En bråkdel av åhörarna var högerextrema som snart nog fick svar på tal av centerledaren.

Arkiv

Hållbara Lund vann igen

För tredje året i rad vann Lunds kommun SHIFT kommunrankning för hållbara transporter - Priset delades ut på ett av Trivectors seminarier i Almedalen 4 juli.

Fler dog på vägarna

FARA vann i sydost

Ny aktör inom brandskydd

”BRT dyrare än spårväg”

Kampen om bilisterna

Transportsektorns utsläpp ska minska med minst 70 procent till 2030, det har Sveriges riksdag beslutas – Hur kollektivtrafiken kan bidra diskuterades i Partnersamverkans seminarium 3 juli. Mycket handlar om att vinna privatbilisterna för hållbara transporter.

Björklund lyfte liberalismen

2 700 lyssnade på Liberalernas ledare Jan Björklund i Almedalen 3 juli – Han fick en smakstart genom Sveriges seger mot Schweiz i fotbolls-VM alldeles innan.

Oslo-Stockholm på snabbare spår

Bussen – en förlorare

Sveriges Bussföretag genomförde ett seminarium med rubriken ”Dålig framkomlighet fördyrar för bussen” 2 juli i Visby – I Stockholm är bussen en förlorare, enligt seminariets moderator.

"Vi är det enda vänsterpartiet"

Vänsterpartiet är det enda vänsterpartiet – Det framförde partiets ledare Jonas Sjöstedt under sitt tal i Almedalen 2 juli där han även nämnde ordet kollektivtrafik om än bara i en bisats.

1

Så ska bristen på bussförare tacklas

Panelsamtal i Almedalen om hur fler unga ska lockas till bussföraryrket.

Plus

Självkörande spar miljarder

Samhällsnyttan med självkörande fordon är svår att beräkna nu när utvecklingen knappt börjat – Men det handlar om enorma summor, bussen kan äntligen bära sina egna kostnader.

Största elbussordern i Sverige

Göteborg tar täten i övergången till eldriven stadsbusstrafik i Sverige – GS Buss har lagt en order på 30 helelektriska bussar som ska förstärka stadstrafiken.

Smartare mobilitet på väg

Utvecklingen av digitala resetjänster går snabbare än vad lagstiftarna hinner med – Sverige har dessutom hamnat på efterkälken, enligt en diskussion om begreppet ”mobilitet som en tjänst” i Visby.

Plus

MAN ökar i Bussligan

MAN ökar sin ledning i Tunga Bussligan 2018 som nu har hunnit halvvägs - De som jagar är Volvo och Scania och sammantaget har årets liga kört om fjolårets, det visar Bil Swedens statistik.

Skutt uppåt för bussarna

Starkt valtal av Kristersson

3500 personer lyssnade på moderatledaren Ulf Kristersson som var först ut i Almedalen 1 juli 2018 – Han levererade ett starkt valtal, demokratin ska bland annat skyddas med fler poliser.

Owman tar över i Västerås

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

81 dog på spåren

Bussbrand i Solna

Gratisbuss till badsjö

Sänd till en kollega

0.134