23948sdkhjf

Hållbart resande med elbussar

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Under två dagar i februari genomfördes eventet Scania Bus Winter Drive i Östersund för kunder och partners där bland annat det senaste inom elektrifierad busstrafik visades upp.

Elbussen är en viktig del i ett hållbart resande och de blir ett allt vanligare inslag i stadstrafiken runt om i Sverige. Tre elbussar från Scania kommer att tas i drift i Östersunds kollektivtrafik från och med mars. Frida Christensson på Hogia Communications var en av de deltagare som tog chansen att provåka den nya elbussen på plats i Östersund.

2015 fanns det 173 000 elbussar i trafik i världen, varav över 90 procent av dessa fanns i Kina. Det framgår av en rapport från UITP, den internationella kollektivtrafikunionen. Detta kan jämföras med att Europa har 1300 elbussar. Eldrivna bussar kommer att bli allt vanligare i Sverige, framför allt i stadstrafiken. De är tysta och utsläppsfria vilket ger städerna möjlighet att minska buller och förbättra luftkvaliteten.

Eftersom elbussarna är tysta kan man planera stadsmiljöerna på helt nya sätt. Till exempel kan hållplatser förläggas inne i eller i direkt anslutning till köpcentrum, sjukhus och skolor för att ge resenärerna en bättre service. Den dagen man kan ta sig från dörr till dörr på ett enkelt sätt utan att använda egen bil kommer allt fler välja att bort bilen till förmån för nya lösningar.

I Östersund satsar man på miljövänliga elbussar för att skapa en attraktivare stadsmiljö med mindre buller och luftföroreningar. Bussarna kommer att köras på lokalproducerad och förnybar el, som ett led i att nå målet att bli fossilbränslefritt och energieffektivt till 2030. Fler kommer att ges möjlighet att resa kollektivt i Östersund framöver genom att man har utvidgat linjenätet och ökat turtätheten.

- Vi ser att det finns en stark koppling en attraktiv kollektivtrafik och bra reseinformation. Utmaningen ligger i att skapa så relevant information som möjligt för resenären. Hogia utvecklar standardsystem för trafik- och reseinformation för att hjälpa våra kunder att förse rätt resenär med rätt information i rätt tid, säger Frida Christensson. Hon fortsätter:

- Teknik driver utvecklingen framåt och nya tjänster som förenklar resandet med kollektivtrafik kommer att behövas. Våra standardprodukter med öppna gränssnitt så att andra aktörer kan utveckla nya tjänster för till exempel kombinerad mobilitet baserad på vår information. Hogia bidrar på detta sätt till att resenärerna ska kunna resa från dörr till dörr på ett enkelt och hållbart sätt. Öppna gränssnitt innebär även att det är enkelt för branschen att komplettera sina befintliga lösningar med ny teknik på ett effektivt och hållbart sätt.

- Jag ser fram emot intressanta diskussioner om hållbara resor på Kollektivtrafikdagen 14 maj 2018 där Hogia är huvudsponsor, säger Frida Christensson.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Odbacke vann uppsatstävling

Frida Odbacke vann pris för bästa examensarbete – priset på 60000 kronor delades ut på mässan Persontrafiks mingelyta tisdag 23 oktober.

Svenska BRT-system klena

Prisutdelning på Persontrafik

Prisutdelning i den uppsatstävling som vänder sig till studenter äger rum på Mingelytan 14:30 - missa inte denna festliga tillställning.

Kollektivtrafikens vattenvägarna

Vattenvägarna finns redan på många håll i Sverige – alla tycker det är trevligt att åka båt men det finns flera hinder på vägen att nå ekonomisk hållbarhet tyckte flera på seminariet om detta.

Bra rekryteringsträff på mässan

Många kom till den speciella rekryteringsträff för bristyrken inom kollektivtrafiken på mässan Persontrafik – branschens organisationer tog emot de intresserade besökarna.

Volvo Bussar sågar vätgas

Nyhetsbrev

Nytt styre för bussforskning

Stefan Magnusson, vd Nettbuss Sverige, blev omvald till styrelsens ordförande på dagens årsstämma i Svenska Bussbranschens Riksförbund, BR.

Arkiv

Branschens nya styrelse

Sveriges bussföretag har valt ny styrelse på årsstämman som genomfördes under mässan Persontrafiks första dag 22 oktober – Gunnar Schön, Transdev, tar över som ordförande efter Magnus Åkerhielm som lämnade branschen i våras.

Bussen på undantag

Persontrafik är igång!

Volvo visar långfärdsbussarna

Kuren rullar själv

Öppning för biodrivmedel i EU

Nu ljusnar det litet när det gäller biodrivmedel – det tycks som om EU lyssnat på kritiken mot att sätta stopp för biodrivmedel som många i branschen kör på i dag.

Tågaffär värd 6 miljader

Brittiska järnvägsaktören Go-Ahead Nordic har vunnit sitt första tågkontrakt i Norge – affärens värde uppskattas till 5,8 miljarder norska kronor eller 6,3 miljarder svenska kronor.

Ny Flixbus-linje till Landvetter

Satsning på bussförarutbildning

Plus

Första bränslecellståget i trafik

Världens första vätgasdrivna tåg går sedan en månad i trafik mellan Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde och Boxtehude i delstaterna Niedersachsen och Bremen, norra Tyskland.

Plus

”Fusionen med Siemens enda alternativet”

Den planerade jättefusionen mellan Alstom och Siemens har stött på patrull i EU – men Alstoms vd Henri Poupart-Lafarge säger att planerna på ett samgående fortsätter som vanligt. Enligt honom finns helt enkelt inget annat alternativ.

Plus

Bättre trygghet i kollektivtrafiken

Ny molnprodukt för kollektivtrafiken

Nu lanserar Hogia en ny molnprodukt som ska ge trafikföretagen en mer proaktiv störningshantering.

Rusning efter Interrail-kort

Effektivare halkbekämpning i sikte

Yigit till Taxi Stockholm

Nya elbussar till Ale

Optidev för Västtrafik

Många nya i Trafikutskottet

Sundås till Transportföretagen

1

Tre zoner i Västtrafik

LEAN – för kollektivtrafiken

Självkörande i Sjöbo

De ska testa ERTMS

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Sänd till en kollega

0.238