Hållbart resande med elbussar

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Under två dagar i februari genomfördes eventet Scania Bus Winter Drive i Östersund för kunder och partners där bland annat det senaste inom elektrifierad busstrafik visades upp.

Elbussen är en viktig del i ett hållbart resande och de blir ett allt vanligare inslag i stadstrafiken runt om i Sverige. Tre elbussar från Scania kommer att tas i drift i Östersunds kollektivtrafik från och med mars. Frida Christensson på Hogia Communications var en av de deltagare som tog chansen att provåka den nya elbussen på plats i Östersund.

2015 fanns det 173 000 elbussar i trafik i världen, varav över 90 procent av dessa fanns i Kina. Det framgår av en rapport från UITP, den internationella kollektivtrafikunionen. Detta kan jämföras med att Europa har 1300 elbussar. Eldrivna bussar kommer att bli allt vanligare i Sverige, framför allt i stadstrafiken. De är tysta och utsläppsfria vilket ger städerna möjlighet att minska buller och förbättra luftkvaliteten.

Eftersom elbussarna är tysta kan man planera stadsmiljöerna på helt nya sätt. Till exempel kan hållplatser förläggas inne i eller i direkt anslutning till köpcentrum, sjukhus och skolor för att ge resenärerna en bättre service. Den dagen man kan ta sig från dörr till dörr på ett enkelt sätt utan att använda egen bil kommer allt fler välja att bort bilen till förmån för nya lösningar.

I Östersund satsar man på miljövänliga elbussar för att skapa en attraktivare stadsmiljö med mindre buller och luftföroreningar. Bussarna kommer att köras på lokalproducerad och förnybar el, som ett led i att nå målet att bli fossilbränslefritt och energieffektivt till 2030. Fler kommer att ges möjlighet att resa kollektivt i Östersund framöver genom att man har utvidgat linjenätet och ökat turtätheten.

- Vi ser att det finns en stark koppling en attraktiv kollektivtrafik och bra reseinformation. Utmaningen ligger i att skapa så relevant information som möjligt för resenären. Hogia utvecklar standardsystem för trafik- och reseinformation för att hjälpa våra kunder att förse rätt resenär med rätt information i rätt tid, säger Frida Christensson. Hon fortsätter:

- Teknik driver utvecklingen framåt och nya tjänster som förenklar resandet med kollektivtrafik kommer att behövas. Våra standardprodukter med öppna gränssnitt så att andra aktörer kan utveckla nya tjänster för till exempel kombinerad mobilitet baserad på vår information. Hogia bidrar på detta sätt till att resenärerna ska kunna resa från dörr till dörr på ett enkelt och hållbart sätt. Öppna gränssnitt innebär även att det är enkelt för branschen att komplettera sina befintliga lösningar med ny teknik på ett effektivt och hållbart sätt.

- Jag ser fram emot intressanta diskussioner om hållbara resor på Kollektivtrafikdagen 14 maj 2018 där Hogia är huvudsponsor, säger Frida Christensson.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nobina leder Bussförar-SM

Vid den senaste mätningen hade 93 bussförare genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM 2018 – Just nu leder Nobina, men fler är på gång, läs här!

Ny tjänst ska bota bilbehovet

Ny mobilitetstjänst i Göteborg

Solaris laddar upp

Koncessioner på Kollektivtrafikdagen

Vilken roll kan koncessioner i kollektivtrafiken spela? Den frågan får sitt svar på Kollektivtrafikdagen 14 maj, läs mer här!

Aleborna gillar bussen

Nyhetsbrev

Lättare kombinera kollektivresan

Med den nya funktionen Anslutningsguiden blir det ännu enklare att välja och köpa anslutande lokaltrafik under tågresan – Tjänsten är igång sedan ett par dagar, läs om hur det funkar här!

Arkiv

Byte i MTR-toppen

Dahlin och Oscarsson går till nya toppositioner inom MTR Norden – De tar hand om pendeltågen respektive tunnelbanan i Stockholms län.

MTR städar pendeltågen

Sommarfritt för Upplands barn

Digital vägvisare på spåret

23 dog på marsvägarna

Under mars i år omkom 23 personer i vägtrafiken – Det är sju fler än mars 2017, läs här om vilka trafikanter som är drabbas värst!

Sommarkortet tillbaka

De vann pendelbåtstrafik

Plus

Mohlins köper Bollnäs Buss

MTR Express stämmer SJ

Uppstickarbolaget MTR Express har aldrig fått sälja biljetter via statliga SJ:s kanal – Därför har den förfördelade tågoperatören tagit till motåtgärder, läs mer här!

Säkraste transportlandet i Europa

L: "Skydda kollektivtrafiken också!"

Plus

Misstänkt färdtjänstfusk granskas

Tio personer i Stockholms län har åkt färdtjänst för mer än 19 miljoner kronor på ett år - Detta har fått styrande Alliansen att se rött, läs om vad som händer nu!

Tjejer jagas i Jönköping

Bussjätten Keolis arrangerar en rekryteringsdag för tjejer i Jönköping – Syftet är att få fler kvinnor att välja bussföraryrket. läs om hur det ska gå till!

Ny seger för Samres

Plus

Grönt för turistbuss i bussfilen

Bussar i beställningstrafik släpps in i vissa busskörfält på försök i Stockholm – Men inte över allt, läs mer om det här!

Ingen överklagan i Helsingborg

Trafikskola fyller ett år

Brauer till UITP

Bussarna backar

Plus

Fler kontroller för SL

Kraftsamling för bälte i buss

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

Sänd till en kollega

0.133