23948sdkhjf

Kraftsamling för bälte i buss

4 april genomförs ett nationellt möte om bälten i buss på Näringsdepartementet – Målet är att få fler passagerare att använda bältet som faktiskt är livsviktigt.

Det är viktigt att fler använder bältet i bussen för att öka trafiksäkerheten. Därför har regeringen gett Transportstyrelsen i uppdrag att utreda säkerhetshöjande åtgärder för passagerare i buss. De föreslår bland annat åtgärder som ska få passagerare att använda säkerhetsbälten. Nu samlas branschens aktörer till ett första möte för att dela med sig av kunskap och fakta till myndigheten inför uppdraget.

Sveriges Bussföretag har tillsammans med andra nationella företrädare blivit inbjudna till ett möte på Näringsdepartementet den 4 april. På mötet medverkar även ansvariga på Transportstyrelsen.

Det är värdefullt att regeringen och landets myndigheter vill vara med och bidra till att få fler att använda säkerhetsbälten vid bussresor. Frågan om att få till stånd en förbättrad bältesanvändning är något som Sveriges Bussföretag och alla enskilda bussföretag arbetat med under lång tid, eftersom alldeles för få använder bälte idag. Vi är beredda att på alla sätt bistå Transportstyrelsen i det här viktiga uppdraget, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd vid Sveriges Bussföretag.     

Transportstyrelsen ska slutredovisa uppdraget senast den 1 oktober och en delredovisning ska ske senast den 1 juni. I anslutning till regeringens publicerade beslut säger infrastrukturminister Tomas Eneroth att det är mycket säkert att resa med buss. Han menar att det är betydligt säkrare än att till exempel resa med egen personbil. När en olycka ändå inträffar är det viktigt att sitta bältad i bussen, eftersom det ökar möjligheterna väsentligt att man inte blir skadad eller i värsta fall omkommer.

Enligt reglerna är det varje passagerares skyldighet och ansvar att använda bälte. Alla bussar har dock inte bälten, exempelvis bussar som kör i stadstrafik. Passagerare i en buss ska få information om att de är skyldiga att använda bälte. Informationen kan ske genom att bussföraren upplyser, genom skyltning eller på andra av Transportstyrelsen angivna sätt. Om bussen har passagerare under 15 år ska föraren, annan personal ombord, ledsagare och ledare för en grupp vidta lämpliga åtgärder så att de använder bältet eller annan särskild skyddsanordning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078