Snabbusslinjen byggstartad

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nu är bygget av en snabbusslinje igång i Karlstad – En elbuss från Optare har redan provkört en del av sträckan.

26 mars drog arbetet med att bygga en snabbusslinje genom Karlstad igång. En elbuss provkörde passagen som kommer bli en snabb väg för bussen från Tingvallagatan ut på Östra Torggatan.

Just idag fick bussen hjälp av förtroendevalda i Karlstads kommun för att kunna prioriteras genom korsningen. När första delen av snabbusslinjen, Karlstadsstråket, står klar kommer bussen prioriteras bland annat med hjälp av trafiksignaler och rakare körvägar.

- När Karlstad växer behöver vi skapa möjligheter för fler att välja att gå, cykla eller åka buss. Med Karlstadsstråket kommer det att bli både smidigare att åka buss och trevligare miljöer att vistas i längs stråket, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande.

Karlstadsstråket är första delen i ett snabbusslinjenät som på sikt planeras att gå tvärs igenom hela Karlstad. Den första delen sträcker sig mellan bytespunkten vid väg 63 på Rud in till Karlstads centrum. Det är det många som bor, arbetar och går i skolan längs sträckan och som snart kommer att kunna åka med snabbusslinjen.

En viktig del när snabbusslinjen byggs är också att göra miljön längs med sträckan trevlig för alla. Nya och upprustade gång- och cykelvägar, hållplatser som är trevliga att visas kring och mer platser för exempelvis uteserveringar ingår i arbetet. Allt ska stå klart och bussarna ska gå enligt tidtabell i december 2018.

- Det är mycket som ska göras på relativt kort tid vilket gör att det kommer att bli lite besvärligt att ta sig fram på en del platser när vi bygger. Men vi hoppas att Karlstadsborna har tålamod och ser fram emot att staden bli ännu trevligare när allt är klart, säger Jan Söderberg, projektledare för Karlstadsstråket.

Nu finns även en utställning om Karlstadsstråket i Karlstadsrummet i Bibliotekshuset. Där får man veta mer om vad som händer längs sträckan, mer fakta om de nya bussarna och hållplatserna bland annat.

För den som vill veta mer om framtidens kollektivtrafik i Karlstad och samtidigt få chans att ställa frågor så kommer Emma Rönnbäck, verksamhetsutvecklare på Karlstadsbuss, hålla en föreläsning om detta vid två tillfällen i Karlstadsrummet.

FAKTA/Karlstadsstråket

Karlstadsstråket är en snabbusslinje som ska gå mellan centrum och Rud. Det är första etappen av en större satsning som ska göra det enklare och snabbare att resa kollektivt. Första etappen ska vara klar i slutet på 2018.

  • Bussen går oftare. Målsättningen är att det kommer en ny buss var femte minut under högtrafik.

  • Alla bussar går på el.

  • Bussarna är större och rymmer fler personer, rullstolar, rullatorer och barnvagnar.

  • Bussen får en rakare väg och går före vid korsningar och trafikljus.

  • Det blir smidigare på- och avstigning.

  • Ombyggnaden är ett stadsmiljöprojekt som innebär många förbättringar för bussresenärer, cyklister och gående. Det blir även en mer trivsam stadsmiljö att vistas i.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

MTR städar pendeltågen

Sommarfritt för Upplands barn

Digital vägvisare på spåret

23 dog på marsvägarna

Under mars i år omkom 23 personer i vägtrafiken – Det är sju fler än mars 2017, läs här om vilka trafikanter som är drabbas värst!

Sommarkortet tillbaka

De vann pendelbåtstrafik

Nyhetsbrev

Plus

Mohlins köper Bollnäs Buss

Arkiv

MTR Express stämmer SJ

Uppstickarbolaget MTR Express har aldrig fått sälja biljetter via statliga SJ:s kanal – Därför har den förfördelade tågoperatören tagit till motåtgärder, läs mer här!

Säkraste transportlandet i Europa

L: "Skydda kollektivtrafiken också!"

Plus

Misstänkt färdtjänstfusk granskas

Tio personer i Stockholms län har åkt färdtjänst för mer än 19 miljoner kronor på ett år - Detta har fått styrande Alliansen att se rött, läs om vad som händer nu!

Tjejer jagas i Jönköping

Bussjätten Keolis arrangerar en rekryteringsdag för tjejer i Jönköping – Syftet är att få fler kvinnor att välja bussföraryrket. läs om hur det ska gå till!

Ny seger för Samres

Plus

Grönt för turistbuss i bussfilen

Bussar i beställningstrafik släpps in i vissa busskörfält på försök i Stockholm – Men inte över allt, läs mer om det här!

Ingen överklagan i Helsingborg

Trafikskola fyller ett år

Bättre säkerhet i bussarna

Regeringen vill öka säkerheten i bussarna och träffade därför branschen 4 april - Men redan nu har Transportstyrelsen fått i uppdrag att utreda vad som kan göras för att höja säkerheten i bussen, läs mer här!

Bybergs toppar Bussförar-SM

Bussförar-SM 2018 börjar få in sina första anmälningar, 41 förare har genomfört uttagningen 4 april – Läs här om vilka bolag som fått flest anmälda hittills!

Skåne-appen gränsöverskridande

Biogas och etanol ger störst klimatvinst per krona

En ny studie jämför kostnaden för att minska klimatutsläpp med olika biodrivmedel.

Ny färdskrivare förenklar administrationen

Brauer till UITP

Plus

Toppstrid i Tunga Bussligan

Scania leder Tunga Bussligan 2018 efter första kvartalet - Men ledningen är knappast möjliga, det tycks bli en tuff toppstrid, det framgår av Bil Swedens senaste statistik, läs om det här!

Bussarna backar

Plus

Fler kontroller för SL

Kraftsamling för bälte i buss

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

Barfota? Nej tack!

Sjölin till Go-Ahead

Sänd till en kollega

5.597