23948sdkhjf

Snabbusslinjen byggstartad

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nu är bygget av en snabbusslinje igång i Karlstad – En elbuss från Optare har redan provkört en del av sträckan.

26 mars drog arbetet med att bygga en snabbusslinje genom Karlstad igång. En elbuss provkörde passagen som kommer bli en snabb väg för bussen från Tingvallagatan ut på Östra Torggatan.

Just idag fick bussen hjälp av förtroendevalda i Karlstads kommun för att kunna prioriteras genom korsningen. När första delen av snabbusslinjen, Karlstadsstråket, står klar kommer bussen prioriteras bland annat med hjälp av trafiksignaler och rakare körvägar.

- När Karlstad växer behöver vi skapa möjligheter för fler att välja att gå, cykla eller åka buss. Med Karlstadsstråket kommer det att bli både smidigare att åka buss och trevligare miljöer att vistas i längs stråket, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande.

Karlstadsstråket är första delen i ett snabbusslinjenät som på sikt planeras att gå tvärs igenom hela Karlstad. Den första delen sträcker sig mellan bytespunkten vid väg 63 på Rud in till Karlstads centrum. Det är det många som bor, arbetar och går i skolan längs sträckan och som snart kommer att kunna åka med snabbusslinjen.

En viktig del när snabbusslinjen byggs är också att göra miljön längs med sträckan trevlig för alla. Nya och upprustade gång- och cykelvägar, hållplatser som är trevliga att visas kring och mer platser för exempelvis uteserveringar ingår i arbetet. Allt ska stå klart och bussarna ska gå enligt tidtabell i december 2018.

- Det är mycket som ska göras på relativt kort tid vilket gör att det kommer att bli lite besvärligt att ta sig fram på en del platser när vi bygger. Men vi hoppas att Karlstadsborna har tålamod och ser fram emot att staden bli ännu trevligare när allt är klart, säger Jan Söderberg, projektledare för Karlstadsstråket.

Nu finns även en utställning om Karlstadsstråket i Karlstadsrummet i Bibliotekshuset. Där får man veta mer om vad som händer längs sträckan, mer fakta om de nya bussarna och hållplatserna bland annat.

För den som vill veta mer om framtidens kollektivtrafik i Karlstad och samtidigt få chans att ställa frågor så kommer Emma Rönnbäck, verksamhetsutvecklare på Karlstadsbuss, hålla en föreläsning om detta vid två tillfällen i Karlstadsrummet.

FAKTA/Karlstadsstråket

Karlstadsstråket är en snabbusslinje som ska gå mellan centrum och Rud. Det är första etappen av en större satsning som ska göra det enklare och snabbare att resa kollektivt. Första etappen ska vara klar i slutet på 2018.

  • Bussen går oftare. Målsättningen är att det kommer en ny buss var femte minut under högtrafik.

  • Alla bussar går på el.

  • Bussarna är större och rymmer fler personer, rullstolar, rullatorer och barnvagnar.

  • Bussen får en rakare väg och går före vid korsningar och trafikljus.

  • Det blir smidigare på- och avstigning.

  • Ombyggnaden är ett stadsmiljöprojekt som innebär många förbättringar för bussresenärer, cyklister och gående. Det blir även en mer trivsam stadsmiljö att vistas i.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Skellefteå väljer Hybricon

Voith tar greppet i Pilotfish

Tyska teknikföretaget Voith förvärvar majoritet i svenska Pilotfish – det handlar om ett strategiskt partnerskap enligt det tyska företaget.

Skånetrafiken sparkar Ringduvetaxi

Skånetrafiken säger upp trafikavtalet med Ringduvetaxi för färdtjänst och sjukresor med omedelbar verkan - taxibolaget har drabbats av stora problem.

Weber ordförande i EU-kommitté

Ulrich Weber valdes till ordförande för UITP:s EU-kommitté 16 januari – Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, gratulerade till utmärkelsen.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Olaglig upphandling i Göteborg

Arkiv

Johansson till Kollektivtrafikdagen

Håkan Johansson kommer att tala om kollektivtrafikens roll i ett transportsystem som når klimatmål på Kollektivtrafikdagen 15 maj vid Friends Arena utanför Stockholm.

Grönt för kameror i Dalatrafiken

Studentrabatter på Flixbus

Fler ”gratisresor” i Örebro

Nu får 4 000 bilister en chans att resa gratis med Länstrafiken – den här marknadsföringen ska få fler att släppa bilratten och kliva på bussen.

Transdev vann i Umeå

Enklare upphandlingar med Hogia

Helt fossilfritt i Skåne

Skånes kollektivtrafik är numera helt och hållet fri från fossila drivmedel – ett omfattande omställningsarbete ligger bakom förvandlingen.

Fler tågade över Öresundsbron 2018

Förundersökning mot Uber nedlagd

MTR Express vann punktlighetsligan

96 dog på spåren 2018

Fler dog på vägarna 2018

Under 2018 omkom preliminärt 325 personer på vägarna i Sverige - en ökning med 72 personer jämfört med 2017, det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

32 nya ledbussar i Västerås

Snart kommer 32 nya ledbussar att rulla i Västerås stadstrafik – de sex första bussarna är redan ute i trafiken och resten kommer att driftsättas i början av 2019.

Auno tar över Nobina Finland

Risberg till Sveriges Bussföretag

Bokeberg till Kollektivtrafikdagen

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Plus

5 snabba frågor...

WiFi i Bergsslagen

Arriva kör Pågatågen

Veggeland till Nettbuss

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Nytt bussdäck

Sänd till en kollega

0.113