23948sdkhjf

Bussarna - fossilfriaste fordonet

Bussföretagen leder omställningen till fossilfria vägtransporter, 86 procent av fordonen kör på förnyelsebara drivmedel – Det visas Sveriges Bussföretags årliga rapport, läs mer här!

Den upphandlade busstrafiken använder idag 86 procent förnyelsebara drivmedel. Det är främst tack vare den syntetiska biodieseln HVO100 som man uppnått dessa positiva resultat. Men redan till sommaren kan den positiva trenden brytas. De nyligen fattade politiska besluten i Sverige och förslag inom EU innebär en försämring. 

Här finns hela rapporten för den som är intresserad!

Sveriges Bussföretag presenterar 28 mars sin årliga rapport om tillståndet i svensk bussbransch. Här finns exempelvis ett omfattande kapitel om busstrafik och miljö. Den svenska bussbranschen leder omställningen till en fossilfri fordonsflotta. 86 procent av alla bussar i den upphandlade trafiken använder idag förnyelsebara drivmedel, som den syntetiska dieseln HVO100, det rapsbaserade drivmedlet RME och biogas. Dessutom har elektrifieringen av stadsbusstrafiken kommit igång också i Sverige.

– Men om denna positiva trend ska fortsätta krävs det att skattelagstiftningen och regelverken är stabila och långsiktiga. När regeringen inför reduktionsplikten och nya definitioner på restprodukter för produktion av HVO100, är risken att tillgången på detta drivmedel blir starkt begränsat och att priserna höjs. Det är därför viktigt att regeringen omprövar sina beslut, så vi inte riskerar en motreaktion för busstrafiken, säger Anna Grönlund, vice vd och branschchef vid Sveriges Bussföretag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078