23948sdkhjf

Bättre säkerhet i bussarna

Regeringen vill öka säkerheten i bussarna och träffade därför branschen 4 april - Men redan nu har Transportstyrelsen fått i uppdrag att utreda vad som kan göras för att höja säkerheten i bussen, läs mer här!

Regeringen har beslutat att ge Transportstyrelsen i uppdrag att utreda säkerhetshöjande åtgärder för passagerare vid färd i buss. I uppdraget ingår att utreda hur många som faktiskt använder bälte i buss och föreslå åtgärder och regelförändringar för att öka trafiksäkerheten. Enligt en nyligen publicerad undersökning som ett försäkringsbolag gjort är det bara hälften som använder bussbältet i långfärdsbussarna.

Regeringen har inom ramen för en nystart för Nollvisionen tagit flera initiativ för att minska antalet omkomna och skadade i trafikolyckor, men användningen av bussbälte väger tungt i sammanhanget. I uppdraget till Transportstyrelsen tas ett helhetsgrepp kring bälten i buss. Transportstyrelsen ska utreda hur många som i dag använder bälte i buss, vad som behövs för att öka användningen och också hitta nya tekniska lösningar för att förmå fler att använda bälten. I uppdraget ingår också att titta på om regeländringar krävs och vilka ändringar det i så fall skulle röra sig om.

-Det är generellt betydligt säkrare att åka buss än bil men när en olycka väl sker är det viktigt att sitta säkert. Säkerhetsbältet kan då vara det som räddar liv. Därför får Transportstyrelsen uppdraget att hur man kan få fler att använda bälte i buss, säger Tomas Eneroth, infrastrukturminister.

Det är också viktigt att passagerare och förare får stöd och information när det gäller beteenden som kan påverka trafiksäkerheten och användandet av bälte i buss. Därför ingår det också i uppdraget att analysera hur informationen om att använda bälte i buss ges idag och hur informationen kan stärkas, eventuellt genom en informationsinsats.

Transportstyrelsen ska slutredovisa uppdraget senast den 1 oktober 2018.

I Trafikforum nr 3 presenteras en bussförare som aldrig låter någon sitta utan bälte - när han råkade ut för en olycka i extremhalka överlevde alla och ingen fick alvarliga skador - det handlade om skolbarn i högstadieåldern. Läs om detta i Trafikforum nr 3 som utkommer i slutet av april!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109