23948sdkhjf

Liberalerna sågar OS-planerna

Nyligen presenterade IOK att Stockholm kandiderar som arrangör till vinter-OS 2026, utan samråd med stockholmarna – Ett tilltag som får tuff kritik av Liberalernas Lotta Edholm.

- Vi liberaler har hela tiden sagt att stockholmarna ska få tycka till, samt att vi måste få en djupare utredning, innan vi kan ta ställning till en möjlig ansökan. De kraven har inte uppfyllts. SOK har ensidigt skickat in en förhandsansökan, samtidigt som Socialdemokraterna valt att lägga ner stadens OS-projekt utan att ge svar på de frågor som vi ställt, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare. Hon fortsätte:

-  Det är märkligt att en nationell olympisk kommitté driver på för en kandidatur utan att den tilltänkta värdstaden står bakom ansökan. Just nu är det här en OS-kandidatur som saknar en värdstad. För att vi liberaler ska kunna stödja en eventuell kandidatur måste stockholmarna tillfrågas eftersom de kommer påverkas inför och under spelen.

Ett vinter-OS i Stockholm är en ytterst hypotetisk händelse i mitten av 2020-talet, men skulle arrangemanget hamna här blir det en stor uppmaning för bland andra bussbolagen i Sverige. Det skulle bli ett utpritt arrangemang på flera orter vilket kräver omfattande transporter.

Någon formell bindande ansökan om spelen har ännu inte lämnats in, en sådan kräver nämligen stöd från de lokala politikerna i Stockholm förutom ett godkännande från regeringen. Det finns flera städer som är intressanta för vinteros-2026 enligt SOK, inte mindre än sex stycken: Graz i Österrike, Calgary i Kanada, Sapporo i Japan, Sion i Schweiz (kantonen Valais) och trippelstäderna Cortina di Ampezzo/Milano/Turin i italen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096