Liberalerna sågar OS-planerna

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nyligen presenterade IOK att Stockholm kandiderar som arrangör till vinter-OS 2026, utan samråd med stockholmarna – Ett tilltag som får tuff kritik av Liberalernas Lotta Edholm.

- Vi liberaler har hela tiden sagt att stockholmarna ska få tycka till, samt att vi måste få en djupare utredning, innan vi kan ta ställning till en möjlig ansökan. De kraven har inte uppfyllts. SOK har ensidigt skickat in en förhandsansökan, samtidigt som Socialdemokraterna valt att lägga ner stadens OS-projekt utan att ge svar på de frågor som vi ställt, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare. Hon fortsätte:

-  Det är märkligt att en nationell olympisk kommitté driver på för en kandidatur utan att den tilltänkta värdstaden står bakom ansökan. Just nu är det här en OS-kandidatur som saknar en värdstad. För att vi liberaler ska kunna stödja en eventuell kandidatur måste stockholmarna tillfrågas eftersom de kommer påverkas inför och under spelen.

Ett vinter-OS i Stockholm är en ytterst hypotetisk händelse i mitten av 2020-talet, men skulle arrangemanget hamna här blir det en stor uppmaning för bland andra bussbolagen i Sverige. Det skulle bli ett utpritt arrangemang på flera orter vilket kräver omfattande transporter.

Någon formell bindande ansökan om spelen har ännu inte lämnats in, en sådan kräver nämligen stöd från de lokala politikerna i Stockholm förutom ett godkännande från regeringen. Det finns flera städer som är intressanta för vinteros-2026 enligt SOK, inte mindre än sex stycken: Graz i Österrike, Calgary i Kanada, Sapporo i Japan, Sion i Schweiz (kantonen Valais) och trippelstäderna Cortina di Ampezzo/Milano/Turin i italen.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Dags för fest i Flunsåsparken

Färjeföretaget kan vinna pris för sin detaljhandel

Tallink nominerade till Fronter Awards

Pasma till Scandic

Flyktingopera på Drottningholm

Unik modell av Kungsholm

Bra juli för Tallink

Nyhetsbrev

Nu gäller nya paketreselagen

Den nya paketreselagen bygger på det starka konsumentskyddet som länge funnits i Sverige och gäller från 1 augusti i hela EU - För svenska researrangörer blir det nästan inga förändringar alls enligt branschens bedömare.

Arkiv

Regelrytteri hämmar besöksnäringen

Sveriges besöksnäring befinner sig i snabb tillväxt och är en av de största branscherna totalt sett – Men regelrytteri och krångel sätter krokben för utvecklingen, det konstaterades på ett seminarium i Visby 5 juli.

Flygresorna oförändrade i juni

Filma och vinn ett seminariepass till UITP 2019

Är du bäst på att skapa en film på max tre minuter och presentera goda exempel från den nordiska kollektivtrafiken? Tveka i så fall inte utan skicka in ditt bidrag senast den 24 september. Tio filmer kommer nomineras och klippas ihop till en längre film som premiärvisas på Persontrafik 2018. Filmen blir sedan den samlade nordiska kollektivtrafikbranschens utmaning inför UITP Global Summit 2019 i Stockholm. Filmerna kommer bland annat visas på Persontrafik 2018, persontrafik.se och rt-forum.com.

Träningsresor - ingen trend

Romfestival i Dominikanska republiken

Uppåt för storstadsresor

Städer som Berlin, Rom och Budapest har fått ett uppsving under första halvan av 2018 – Det rapporterar gruppresearrangören Rolfs Flyg & Buss.

Medelhavslyx i Sverige

Isberg ny chef

Midsommar på danska

Brasor, sång och stora festmåltider - Danskarnas svar på midsommar, Sankt Hans aften, innebär stor fest i hela Danmark, även gruppresearrangörer kan sikta på den helgen, läs här!

Danskt VM - även för svenskar

Capçanes grottmålningar

Kulturnatt i Tel Aviv

Svenskar är väderberoende

Få saker engagerar svenskarna så mycket som sommarvädret – Oro för dåligt väder får många att boka in semester på vädersäkra destinationer, läs om det här!

Porträtt av Estland i Stockholm

Sänd till en kollega

0.142