Liberalerna sågar OS-planerna

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nyligen presenterade IOK att Stockholm kandiderar som arrangör till vinter-OS 2026, utan samråd med stockholmarna – Ett tilltag som får tuff kritik av Liberalernas Lotta Edholm.

- Vi liberaler har hela tiden sagt att stockholmarna ska få tycka till, samt att vi måste få en djupare utredning, innan vi kan ta ställning till en möjlig ansökan. De kraven har inte uppfyllts. SOK har ensidigt skickat in en förhandsansökan, samtidigt som Socialdemokraterna valt att lägga ner stadens OS-projekt utan att ge svar på de frågor som vi ställt, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare. Hon fortsätte:

-  Det är märkligt att en nationell olympisk kommitté driver på för en kandidatur utan att den tilltänkta värdstaden står bakom ansökan. Just nu är det här en OS-kandidatur som saknar en värdstad. För att vi liberaler ska kunna stödja en eventuell kandidatur måste stockholmarna tillfrågas eftersom de kommer påverkas inför och under spelen.

Ett vinter-OS i Stockholm är en ytterst hypotetisk händelse i mitten av 2020-talet, men skulle arrangemanget hamna här blir det en stor uppmaning för bland andra bussbolagen i Sverige. Det skulle bli ett utpritt arrangemang på flera orter vilket kräver omfattande transporter.

Någon formell bindande ansökan om spelen har ännu inte lämnats in, en sådan kräver nämligen stöd från de lokala politikerna i Stockholm förutom ett godkännande från regeringen. Det finns flera städer som är intressanta för vinteros-2026 enligt SOK, inte mindre än sex stycken: Graz i Österrike, Calgary i Kanada, Sapporo i Japan, Sion i Schweiz (kantonen Valais) och trippelstäderna Cortina di Ampezzo/Milano/Turin i italen.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Guldmisteln drar igång

Nyttig buffé för juniorkryssare

Olderius avgår

Kanalstädning i Göteborg

Fler flög under april

Missade Busstorget 2018?

Misströsta inte om du råkar tillhöra dem som missade årets branschmöte, titta på filmen från Busstorget 2018 och se till att komma till Busstorget nästa år - Filmen finns i den här notisen!

Nyhetsbrev

Massor av vatten

Arkiv

Tågsemester lockar allt fler

Allt fler svenskar väljer att åka tåg på semestern – Och då är det tydligen exotiska spårresor som gäller, läs om det här!

Eckerö Linjen väljer Hogia

Kortaste färjetrafiken mellan Sverige och Åland väljer Hogia och Visit Group för sina bokningslösningar, läs mer här!

Kryssningsapp ute

Viking Line har uppdaterat sin reseapp så att den nu har ett ännu bättre innehåll - Det uppger i alla fall rederiet självt.

De vann service-matchen

På scenen i Göteborg

Göteborgs Stadsteater går nu in i en ny säsong med många nya föreställningar under resten av 2018 och 2019 – Buss- och gruppresearrangörer, kolla här vad som vankas!

Helsingborg rockar

Kryssningspremiär i Stockholm

I dagarna inleds kryssningssäsongen för Stockholms Hamnar – Totalt väntas 276 fartyg angöra huvudstaden i år med sammanlagt mer än en halv miljon besökare, läs om det här!

Pianofestival i Helsingborg

Grönlund in i Svensk Turism

Sveriges Bussföretags vice vd och branschchef tar klivet in i besöksnäringen på allvar – Anna Grönlund tar plats i styrelsen för Svensk Turism, läs här om vad det innebär!

Tervaniemi fick medalj

Dan Tervaniemi, grundade av restaurangjätten Rasta Group fick motta näringslivsmedalj av Prins Daniel - Läs om det här!

Plus

Olycka med svensk turistbuss

En turistbuss med 42 passagerare körde av vägen i Gooiseweg i Amsterdam, Nederländerna den 18 april. Tre personer har skadats, bland dem föraren. Läs mer här!

Fordonstillverkarna om säkerheten

Plus

Bältar i bussen

Plus

Jagar bussförare

Plus

Bussar i Bryssel

Plus

Vi kan vad vi vill!

Plus

Medlemmar får stöd

Plus

Vann mot staten

Plus

Nya lagen lurig

Bruzelius till Resia

Plus

Belgrad direkt

Andersson lämnar Visit Stockholm

Sänd till en kollega

0.232