23948sdkhjf

Vinnaren till Busstorget

Tomas Byberg, Byberg & Nordin, kommer till Busstorget och berättar om hur de vann mot Transportstyrelsen i ett fall om kör- och vilotider – Sista chansen anmäla deltagande är nu!

Tomas Byberg, vd på Byberg & Nordin Busstrafik AB, berättar själv om processen när de vann i Kammarrätten mot Transportstyrelsen i ett fall om kör- och vilotider på Busstorget i Sunna 14-15 april. Detta fall öppnar förhoppningsvis upp för en mer flexibel och verklighetsanpassad bedömning av kör- och vilotidsreglerna. Förutom intervjun med Tomas Byberg har vi fler spännande punkter i vårt fullspäckade program.

För att garantera deltagande med middag och lunch gäller det att anmäla sig NU, 6 april är absolut sista dagen! Klicka här!

Många är de bussbolag som nitats av Transportstyrelsen på svidande stora belopp kallade företagsbot för petitesser som exempelvis busstvätt eller flytt av en buss i en depå. Att Byberg & Nordin Buss vunnit mot myndigheten gällande kör- och vilotidsreglerna är en milstolpe. Den anses vara prejudicerande, men Transportstyrelsen, som förvisso håller med om att domen är prejudicerande, menar att det ändå inte inte förändrar deras sätt att agera i kommande fall. Var med och diskutera detta på Busstorget i Sunne!

Byberg & Nordin Buss har, precis som de flesta företagen i branschen, stångats med Transportstyrelsens sanktionsavgifter för felaktigheter gällande kör- och vilotider, som utläses av en så kallad färdskrivare. Färdskrivaren kontrollerar färden och tider som körs, för att minimera fusket i branschen. Svenskt Näringsliv har tidigare skrivit om kritiken från branschens håll, som ofta går ut på att tanken är god men att det är för krångligt.

Byberg & Nordin Buss vann mot Transportstyrelsen i Kammarrätten i Sundsvall, och därmed slapp sanktionsavgifterna för två minimala fel. Felen som gjorts var att en förare av misstag tryckt ut sitt förarkort under färden, varför sträckan inte registrerades korrekt. En annan förare råkade sätta in kortet i fel fack, vilket även det innebar felregistrering för färdmätaren. Säkert känner många bussföretagare igen sig, ett litet misstag med förödande ekonomiska konsekvenser.

Det är en viktig seger för hela branschen, och det är första gången ett företag frias. Vi har efterfrågat en helhetsbedömning länge, äntligen är den här. Domen bevisar att vi som företag gjorde allt vi kunde för att informera och utbilda våra förare om reglerna, och att misstagen inte är på grund av vår bristande kontroll, säger Tomas Byberg, vd Byberg & Nordin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14