23948sdkhjf

Sommarfritt för Upplands barn

I sommar får alla skolelever som gått ut årskurs 6, 7, 8 och 9 samt årskurs 1 och 2 i gymnasiet kostnadsfritt resa med UL:s buss- och tågtrafik.

Beslutet om att släppa skolbarnens resor fria fattades kollektivtrafiknämnden 17 april.

Regeringen har föreslagit ett statligt stöd för att finansiera kostnadsfri kollektivtrafik för skolungdomar och förutsatt att förslaget går igenom kommer länets ungdomar som går ut grundskolans årskurs 6, 7, 8 och 9 samt gymnasieskolans årskurs 1 och 2 att få kostnadsfria resor under sommarlovet, säger Bertil Kinnunen (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Det är positivt att ungdomar får möjlighet att resa med bussar och tåg i stället för att antingen bli skjutsade med bil till aktiviteter eller sommarjobb under sommarlovet, eller avstå från att vara med. Det ger ungdomarna större frihet samtidigt som resorna görs mera klimatsmart, säger Bertil Kinnunen.

Genom det statliga stödet räknar kollektivtrafiknämnden med att det inte blir något intäktsbortfall på grund av färre sålda sommarlovsbiljetter.

I Uppsala län är det cirka 25 000 ungdomar som omfattas och får fritt resande under juni, juli och augusti. UL kommer att skicka ut biljetter till alla som enligt uppgifter från länets kommuner tillhör de årskurser som regeringen beslutat ska få fritt resande under sommarlovet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.882