Ny tjänst ska bota bilbehovet

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Många hushåll anser att den privata bilen är nödvändig för att klara vardagens alla transportbestyr – Men nu utvecklas en tjänst som löser behovet.

Om det skulle vara möjligt att abonnera på transportlösningar som tar alla dit de vill, när de vill, via en app i mobilen. Denna tjänst kommer att testas i Stockholm och forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, följer satsningen tillsammans med forskare från bland annat KTH och VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Studien omfattar omkring 100 hushåll i Stockholm som under hösten får använda mobilitetsappen ”UbiGo” för sitt vardagliga resande. I tjänsten får de tillgång till olika transporter, till exempel kollektivtrafik, bilpool, hyrbil och lånecykel, som gör det möjligt att resa utan att behöva äga en egen bil. Syftet med studien är att få kunskap om hur användarna upplever sitt nya resande samt kartlägga hur de faktiskt reser.

- Vi är intresserade av i vilken utsträckning användarnas upplevelser påverkas av att göra sina vardagliga aktiviteter med hjälp av mobilitet som tjänst istället för att ta den egna bilen. Upplever de resandet som mer eller mindre stressigt, av högre eller lägre standard? Upplever de det överhuvudtaget möjligt att göra det man vill och leva det liv man önskar? säger Margareta Friman, professor i psykologi vid CTF.

I studien deltar, förutom Margareta Friman, även CTF-forskarna Lars E. Olsson och Katrin Lättman, båda inom psykologi.

Studien drivs inom Mistra SAMS, ett forskningsprogram där akademi, näringsliv och offentlig sektor, samverkar för framtidens mobilitets- och tillgänglighetstjänster. Mistra SAMS koordineras av KTH i nära samarbete med VTI.

- För att få fler att resa mer hållbart krävs mer kunskap. Små pilotstudier som den här är centrala för att förstå hur människors beteenden och upplevelser påverkas. Inom Mistra SAMS arbetar vi dessutom tvärvetenskapligt vilket ger goda förutsättningar för att vidareutveckla denna typ av mobilitetslösning i större skala, säger Margareta Friman.

- Mistra SAMS skapar kunskapsunderlag för att kunna främja en övergång till tillgänglighetstjänster som konkret kan bidra till att ställa om det urbana transportsystemet i linje med hållbarhetsmål. Genom de olika perspektiv som våra samarbetspartner har, däribland CTF vid Karlstads universitet, skapar vi en bra grund för att kunna bli framgångsrika, säger Anna Kramers, forskare vid KTH och programchef för Mistra SAMS.

Här finns mer att läsa om projektet Mistra SAMS: www.sams.kth.se/se.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Spårvagnskrock – flera skadade

Två spårvagnar har kolliderat på Göta älvbron i Göteborg – Flera personer skadades, minst två är förda till sjukhus, läs mer här!

Över 200 anmälda till Bussförar-SM

id senaste räkningen hade 205 bussförare gjort uttagningsprovet till Bussförar-SM 2018 – Keolis ligger i topp men en viss doldiskoncern behåller greppet, läs här!

Volvobussar för Lillehammer

”Fel om Skellefteåbussarna”

Säkrare SL med nattstopp

Bussresenärer nöjdast

Bussresenärerna är nöjdare med sin resa än såväl tåg- som flygresenärerna - Det framgår av Svensk Kvalitetsindex som publicerades 21 maj.

Nyhetsbrev

Hållbar värme i Lund

Det står nu klart att Lunds kommun kommer att få uppvärmda torg och spårvagnshållplatser – Dessutom handlar det om återvunnen värme, läs om hur det går till här!

Arkiv

17 dog på aprilvägarna

Under april 2018 omkom 17 personer och 1105 personer skadades i vägtrafiken – Det visar Transportstyrelsens statistik, läs mer här!

Fler cyklar – mer shopping

Bergman hedersdoktor

Lecab tar över Irizar

Jönsson ny IVECO-chef

Håkan Jönsson har utsetts till ny Business Director för IVECO North Europe & Baltics - Han tillträder sin nya befattning 1 augusti och kommer att sitta i Albertslund i Köpenhamn.

Upphandling måste göras om

Plus

Alla gillar kollektivtrafiken

Plus

Regeringen satsar

Plus

Diskussion om koncessioner

Plus

Praktik om avtalen

Plus

Om koncessioner

Plus

Mer av samma...

Plus

En dag i taget

Plus

Sömlös resa

Plus

Datateknik i trafik

Plus

Individuell trafik

Plus

Skyltad kamera bra

Plus

Säkerheten främst

Plus

Framtiden redan här

Plus

Mobilitetsfixarna

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Liberalerna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Centerpartiet

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

Grön Express ökar

Sänd till en kollega

0.165