23948sdkhjf

Ny tjänst ska bota bilbehovet

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Många hushåll anser att den privata bilen är nödvändig för att klara vardagens alla transportbestyr – Men nu utvecklas en tjänst som löser behovet.

Om det skulle vara möjligt att abonnera på transportlösningar som tar alla dit de vill, när de vill, via en app i mobilen. Denna tjänst kommer att testas i Stockholm och forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, följer satsningen tillsammans med forskare från bland annat KTH och VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Studien omfattar omkring 100 hushåll i Stockholm som under hösten får använda mobilitetsappen ”UbiGo” för sitt vardagliga resande. I tjänsten får de tillgång till olika transporter, till exempel kollektivtrafik, bilpool, hyrbil och lånecykel, som gör det möjligt att resa utan att behöva äga en egen bil. Syftet med studien är att få kunskap om hur användarna upplever sitt nya resande samt kartlägga hur de faktiskt reser.

- Vi är intresserade av i vilken utsträckning användarnas upplevelser påverkas av att göra sina vardagliga aktiviteter med hjälp av mobilitet som tjänst istället för att ta den egna bilen. Upplever de resandet som mer eller mindre stressigt, av högre eller lägre standard? Upplever de det överhuvudtaget möjligt att göra det man vill och leva det liv man önskar? säger Margareta Friman, professor i psykologi vid CTF.

I studien deltar, förutom Margareta Friman, även CTF-forskarna Lars E. Olsson och Katrin Lättman, båda inom psykologi.

Studien drivs inom Mistra SAMS, ett forskningsprogram där akademi, näringsliv och offentlig sektor, samverkar för framtidens mobilitets- och tillgänglighetstjänster. Mistra SAMS koordineras av KTH i nära samarbete med VTI.

- För att få fler att resa mer hållbart krävs mer kunskap. Små pilotstudier som den här är centrala för att förstå hur människors beteenden och upplevelser påverkas. Inom Mistra SAMS arbetar vi dessutom tvärvetenskapligt vilket ger goda förutsättningar för att vidareutveckla denna typ av mobilitetslösning i större skala, säger Margareta Friman.

- Mistra SAMS skapar kunskapsunderlag för att kunna främja en övergång till tillgänglighetstjänster som konkret kan bidra till att ställa om det urbana transportsystemet i linje med hållbarhetsmål. Genom de olika perspektiv som våra samarbetspartner har, däribland CTF vid Karlstads universitet, skapar vi en bra grund för att kunna bli framgångsrika, säger Anna Kramers, forskare vid KTH och programchef för Mistra SAMS.

Här finns mer att läsa om projektet Mistra SAMS: www.sams.kth.se/se.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Kuren rullar själv

Öppning för biodrivmedel i EU

Nu ljusnar det litet när det gäller biodrivmedel – det tycks som om EU lyssnat på kritiken mot att sätta stopp för biodrivmedel som många i branschen kör på i dag.

Tågaffär värd 6 miljader

Brittiska järnvägsaktören Go-Ahead Nordic har vunnit sitt första tågkontrakt i Norge – affärens värde uppskattas till 5,8 miljarder norska kronor eller 6,3 miljarder svenska kronor.

Ny Flixbus-linje till Landvetter

Satsning på bussförarutbildning

Plus

Första bränslecellståget i trafik

Världens första vätgasdrivna tåg går sedan en månad i trafik mellan Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde och Boxtehude i delstaterna Niedersachsen och Bremen, norra Tyskland.

Nyhetsbrev

Plus

”Fusionen med Siemens enda alternativet”

Den planerade jättefusionen mellan Alstom och Siemens har stött på patrull i EU – men Alstoms vd Henri Poupart-Lafarge säger att planerna på ett samgående fortsätter som vanligt. Enligt honom finns helt enkelt inget annat alternativ.

Arkiv
Plus

Bättre trygghet i kollektivtrafiken

Ny molnprodukt för kollektivtrafiken

Nu lanserar Hogia en ny molnprodukt som ska ge trafikföretagen en mer proaktiv störningshantering.

Rusning efter Interrail-kort

Effektivare halkbekämpning i sikte

Yigit till Taxi Stockholm

Nya elbussar till Ale

21 dog på septembervägarna

Skåne: 501 bussförare fattas

Norrbotten: 154 bussförare fattas

Gotland: 25 bussförare fattas

Volvo vann affär i Mexiko

Städbolag överger tunnelbanan

Biljettrekord i Skåne

Skånetrafiken sålde rekordmånga biljetter.

Pendelkoll med Pendelkoll.se

Transdev blir deltyskt

Renare katalysatorer i sikte

Optidev för Västtrafik

Många nya i Trafikutskottet

Sundås till Transportföretagen

1

Tre zoner i Västtrafik

LEAN – för kollektivtrafiken

Självkörande i Sjöbo

De ska testa ERTMS

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Sänd till en kollega

0.244