Första stadsmiljöavtalet för elbuss

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

RT-Forum har tidigare skrivit om elbusspremiären i Östersund – Men projektet är också det första som fått stöd från Trafikverkets stadsmiljöavtal.

Kommuner och landsting har sedan 2015 haft chansen att söka stöd från Trafikverkets stadsmiljöavtal. Men fram till i mars hade ingen lyckats utnyttja den möjligheten att få upp till hälften av finansiera för exempelvis lokal kollektivtrafik på det här sättet.

Först ut blev elbussprojektet i Östersund, konstaterar Trafikverket på sin egen nyhetssajt. För att få den här typen av finansiering via myndigheten krävs motprestationer från den kommun eller det landsting som söker stadsmiljöavtal i form av bostadsbygge eller en ökad andel hållbara transporter.

I fallet med elbusslinjen i Östersund så beviljades kommunen medfinansiering med villkoret att linjen skulle var i trafik under 2018 – Det klarade Östersund med råge och därför blev det medfinansiering med 3,2 miljoner kronor vilket är exakt hälften av hela investeringen.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Bussresenärer nöjdast

Bussresenärerna är nöjdare med sin resa än såväl tåg- som flygresenärerna - Det framgår av Svensk Kvalitetsindex som publicerades 21 maj.

Hållbar värme i Lund

Det står nu klart att Lunds kommun kommer att få uppvärmda torg och spårvagnshållplatser – Dessutom handlar det om återvunnen värme, läs om hur det går till här!

17 dog på aprilvägarna

Under april 2018 omkom 17 personer och 1105 personer skadades i vägtrafiken – Det visar Transportstyrelsens statistik, läs mer här!

Fler cyklar – mer shopping

Bergman hedersdoktor

Lecab tar över Irizar

Nyhetsbrev

Jönsson ny IVECO-chef

Håkan Jönsson har utsetts till ny Business Director för IVECO North Europe & Baltics - Han tillträder sin nya befattning 1 augusti och kommer att sitta i Albertslund i Köpenhamn.

Arkiv

Upphandling måste göras om

Plus

Alla gillar kollektivtrafiken

Plus

Regeringen satsar

Plus

Diskussion om koncessioner

Plus

Praktik om avtalen

Plus

Om koncessioner

Plus

Mer av samma...

Plus

En dag i taget

Plus

Sömlös resa

Plus

Datateknik i trafik

Plus

Individuell trafik

Plus

Skyltad kamera bra

Plus

Säkerheten främst

Plus

Framtiden redan här

Kollektivtrafikdagen samlade 107

I dag, 14 maj klockan 9 startade Kollektivtrafikdagen 2018 med 107 deltagare - Många intressanta ämnen togs upp och var möjliga att följa även för den som inte är på plats, dokumentationen sänds ut till alla deltagarna.

Skånetrafiken sågar Trafikverket

Storaffär för VDL i Norge

Norska Unibuss köper 40 elbussar av den nederländska busstillverkaren VDL – Elbussarna ska trafikera rutter i och runt Oslo från våren 2019, läs mer här!

Plus

Mobilitetsfixarna

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Liberalerna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Centerpartiet

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

Grön Express ökar

50-kort i Härnösand

Brauer till UITP

Sänd till en kollega

0.223