23948sdkhjf

På scenen i Göteborg

Göteborgs Stadsteater går nu in i en ny säsong med många nya föreställningar under resten av 2018 och 2019 – Buss- och gruppresearrangörer, kolla här vad som vankas!

Under teateråret 2018-2019 blir det politiska personligt, det personliga allmängiltigt och det stora blir nära och intimt. Världsdramatik varvas med nyskrivna betraktelser över öden som glöder, brinner, slocknar och får nytt liv igen. Biljettsläpp 16 maj.

Vi bjuder på en lustfylld och meningsfull repertoar med stor bredd. Tragedin och komedin, teaterns två masker, får samspela med hela sitt känsloregister och får god hjälp av musernas Apollon. Jag är mycket stolt över att vi kan stå mitt i samtiden och leverera både tradition och spjutspets, säger Pontus Stenshäll, konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater. 

Först ut på stora scen är mannen som har skrattet som livsfilosofi. Adde Malmberg är tillbaka efter succéerna Var god dröj! och Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band med en egen och helt nyskriven fars om en politisk fars. I Till varje pris myllrar det av nervösa politiker, lömska lobbyister och grävande journalister.

Adde Malmberg är även tillbaka med Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band, som fyllde salongen många gånger om under hösten 2017. Pepperland spelar hela plattan live och Adde guidar oss, tillsammans med nya gäster, genom musiken, The Beatles och tiden då det begav sig.

På Lilla Scen gör Emilie Strandberg regidebut med Smärtan och dyker djupt ner i Marguerite Duras dagboksanteckningar från andra världskrigets slutskede. Om att befinna sig i ovisshetens helvete, om kärlek och vägen tillbaka till livet.

Den prisbelönta dramatikern Paula Stenström Öhman regisserar sin egen pjäs Allt gott i världen, som inleder på Studion. Träffsäkert och dråpligt underhållande om paret som tar emot ett ensamkommande barn och tvingas konfrontera sina livsval.

Pontus Stenshäll tar sig an Kung Lear för Stora Scen och låter uppsättningen influeras av Shakespeares egen teatertid då sång, musik och gyckel jämte allvar och komiska inslag, fascinerade och underhöll publiken.

Jila Mossaed och Rebecca Örtman, som också regisserar, ger oss Upprorets poet om den iranska poeten Forough Farrokhzad, en ikon för miljontals människor. En pjäs om kärlek och drömmar, i samarbete med Riksteatern och RATS Teater. På Studion.

Med inspiration av Timothy Snyders uppmärksammade bok Om tyranni får vi en handfast och underhållande överlevnadsguide i totalitära tider. Regissören Carolina Frände skapar en intim och mycket angelägen föreställning för Lilla Scen tillsammans med ensemblen.

Det magiska teateräventyret Fanny och Alexander har premiär på Stora Scen i december. För första gången tar Eva Bergman sig an ett av sin far Ingmar Bergmans verk och klär det i 30-talskostym med jazzmusik live på scen.

En av 1800-talets stora realistiska författare, Victoria Benedictsson, gestaltas på Studion av Mattias Nordkvist. Om en kvinna i ständig kamp mot föråldrade strukturer och ideal. Anna Pettersson regisserar Förbjuden ingång, som är ett samarbete med Strindbergs Intima Teater.

Det blir både fräckt och roligt på Stora Scen när Hilda Hellwig regisserar Molières komedi 
Lärda kvinnor, om hyckleri och fåfänga i de fina salongerna. Det är lätt att drabbas av både hybris och svindel på den litterära parnassens höjder …

Marcus Carlsson regisserar Johanna Svalbackes nyskrivna pjäs Shirins vargar för Lilla Scen. Ett angeläget drama av filmisk karaktär om mänskliga möten som kolliderar och om hur vi talar om sexuella övergrepp.

Musikalen Little Shop of Horrors är sist ut på Stora Scen. Angelina Stojčevska, som hyllades för sin regi av Flugorna, regisserar nu den kult­förklarade skräckkomedin med musik à la rock och gospelglam.

En galen och tragikomisk ljudresa på väg mot undergången avslutar hela teateråret. 
Ship of Fools iscensätts allt från ekologisk kollaps och galghumorns fysiologi till skräpmatens resa genom tarmkanalen. Det spännande konstnärsparet Carina Reich och Bogdan Szyber regisserar för Studion.


FAKTA/Teateråret 2018-2019 (för information om respektive pjäs, se bifogad pdf)

Till varje pris
Urpremiär 12 september på Stora Scen
Av Adde Malmberg Regi Adde Malmberg
Med Pamela Cortés Bruna, Malin Cederbladh, Victoria Dyrstad, Eric Ericson, Johan Gry, Sven-Åke Gustavsson, Johan Hafezi, Anders Jansson, Carina M Johansson

Smärtan
Premiär 14 september på Lilla Scen
Av Marguerite Duras bearbetad för scenen av Lucas Svensson
Regi Emilie Strandberg
Med Carina Boberg och Emilie Strandberg

Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band
Nypremiär 20 september på Stora Scen
Konferencier Adde Malmberg
Med Pepperland: Olof Bengtsson, Mikael Isacson, Benny Karlsson, Stephen Sahlin, Per Umaerus, Per Wockatz

Allt gott i världen
Urpremiär 28 september på Studion
Av Paula Stenström Öhman 
Regi Paula Stenström Öhman
Med Lisa Lindgren, Rasmus Lindgren, Benjamin Moliner, Victoria Olmarker

Kung Lear
Premiär 27 oktober på Stora Scen
Av William Shakespeare Regi Pontus Stenshäll
Med Josefine Andersson, Lasse Beischer, Lasse Carlsson, Ashkan Ghods, Johan Karlberg, Michalis Koutsogiannakis, Mattias Nordkvist, Caroline Söderström, Jesper Söderblom, Melina Tranulis, Alexandra Nordberg, Per-Anders Ericson

Upprorets poet
Urpremiär 23 november på Studion
Av Jila Mossaed och Rebecca Örtman 
Regi Rebecca Örtman
Med Bahareh Razekh Ahmadi, Angelica Radvolt, Kristina Issa med flera

Om tyranni (arbetstitel)
Urpremiär 7 december på Lilla Scen
Av Carolina Frände, konstnärligt team och ensemble, inspirerad av Timothy Snyders bok med samma namn.
Regi Carolina Frände
Med Johan Karlberg, Lisa Lindgren, Victoria Olmarker, Caroline Söderström med flera

Fanny och Alexander
Premiär 14 december på Stora Scen
Av Ingmar Bergman 
Regi Eva Bergman
Med Carina Boberg, Marie Delleskog, Victoria Dyrstad, Jakob Eklund, Eric Ericson, Johan Gry, Sven-Åke Gustavsson, Johan Hafezi, Carina M Johansson, Mia Höglund-Melin, Ulla Skoog, Emilie Strandberg, Thomas Nystedt, Lars Väringer med flera
Musiker Bernt Andersson, Anders Blad, Daniel Ekborg, Per Melin, Stefan Sandberg, Bo Stenholm

Förbjuden ingång
Urpremiär januari 2019 på Studion
Av Mattias Nordkvist och Anna Pettersson 
Regi Anna Pettersson
Med Mattias Nordkvist

Lärda kvinnor
Premiär 15 februari på Stora Scen
Av Molière 
Regi Hilda Hellwig
Rollbesättning pågår

Shirins vargar
Urpremiär 8 mars på Lilla Scen
Av Johanna Svalbacke 
Regi Marcus Carlsson
Med Eric Ericson och Victoria Dyrstad

Little Shop of Horrors
Premiär 5 april på Stora Scen
Av Howard Ashman 
Regi Angelina Stojčevska
Rollbesättning pågår

Ship of Fools
Urpremiär 25 april på Studion
Av Carina Reich och Bogdan Szyber
Regi Carina Reich och Bogdan Szyber
Rollbesättning pågår

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078