Dags för Kollektivtrafikdagen 2018

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Säkerhet i offentliga miljöer, framtidens kollektivtrafik och ett politiskt avstamp inför valrörelsen 2018 – Det tas upp på Kollektivtrafikdagen 14 maj i Stockholm, läs mer här och anmäl deltagande!

Kollektivtrafikdagen som arrangeras för 11:e gången måndagen 14 maj bjuder på ett varierat program där arrangerande Trafikforum lyfter relevanta frågor i nutiden och framtiden. Braschträffen äger rum i Stockholm på Courtyard by Marriott i stadsdelen Kungsholmen mitt mellan T-banestationerna Fridhemsplan och Torildsplan.

Mycket av samhällsdebatten i stort präglas av trygghetsdiskussioner. Många medborgare känner sig otrygga i det offentliga rummet. Eftersom kollektivtrafiken är en naturlig del av det offentliga rummet så är också tryggheten i kollektivtrafiken en viktig del av debatten. Om otryggheten eller känslan av oro löses via fler poliser, väktare eller kameraövervakning är inte arrangörens roll att bestämma. Vi hör under dagen från talare som ger sin bild av hur samhället i stort fungerar ur ett säkerhetsperspektiv. Anders Göranzon, mångårig polis och sommarpratare i P1 med erfarenhet av grov gängkriminalitet bjuder på en omvärldsanalys kryddad med frågor snarare än svar.

Bussbranschen i framtiden – så reser vi med kollektivtrafiken 

Sveriges Bussföretag har under 2017 tillsammans med K2 arbetat med att ta fram en framtidsbild för bussbranschen och bussresandet, baserad på fyra möjliga scenarion. John Hultén, föreståndare K2 Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik och Sveriges Bussföretags branschchef och vice vd Anna Grönlund presenterar forskningsrapporten ”Vilken framtid har bussen?” och bussbranschens bild ”Vår väg framåt”. De pekar på förändringar som särskilt kan påverka bussresenären och bussföretagen i framtiden.

Anna Grönlund är också involverad i de diskussioner som förs kring huruvida koncessioner inom kollektivtrafiken kan vara en del av framtiden. Den nya upphandlingslagstiftningen ger ökade möjligheter för att upphandla koncessioner i kollektivtrafiken. I Sverige har vi i dagsläget få exempel på detta inom busstrafiken. Vilka goda exempel kan vi lära av och vilka regelverk styr? Kunskap och inspiration med Eva Tiséus Transdev, KollAs ordförande Ewa Rosén, Sylvia Lindén Advokat och Partner vid Kilpatrick Townsend & Stockton Advokat KB samt representant från regional kollektivtrafikmyndighet.

En uppskattad och vid det här laget traditionsenlig talare på Kollektivtrafikdagen är Samtrafikens vd Gerhard Wennerström. Årets anförande har rubriken Framtiden har miljoner individuella resenärer - Hur kan vi möta individuella behov med massproducerade transporter?

Huvudpartnern Hogia levererar genom Mats Johansson insiktsfulla analyser av nutid, framtid och trender i branschen. Detta gör man från en marknadsledande position med mångårig och djup samverkan med branschens aktörer. Mats Johansson arbetar sedan 2016 som Chief Commercial Officer för persontrafiksegmentet hos Hogia, men har en lång och bred bakgrund från bland andra Flygbussarna och Nettbuss.

Infospread med vd Stefan Johansson, Consat Technologies med vd Thomas Ottosson och Johan Riesten från LTG Sweden AB (tidigare Mobitec) levererar sina bilder från en teknikleverantörs perspektiv på Mobility As A Service.

MaaS, autonoma fordon, cyklar, bilpooler och bussens återtåg i finrummet är några av sakerna som svenskättade Johan Herrlin,vd vid Londonbaserade ITO World levererar i sin analys av den närmaste framtidens trender inom kollektiva transporter.

Som avslutande block för dagen ser vi Mattias Landgren, Statssekreterare för Infrastrukturministern Tomas Eneroth som tyvärr tvingats till återbud. Han står inte oemotsagd då Anders Åkesson (C), Teres Lindberg (S) och Erik Ottosson (M) återfinns i den avslutande panelen för dagen.

Tidsatt och fullständigt program finns inom kort på www.kollektivtrafikdagen.se och anmälan är fortfarande öppen.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Bussresenärer nöjdast

Bussresenärerna är nöjdare med sin resa än såväl tåg- som flygresenärerna - Det framgår av Svensk Kvalitetsindex som publicerades 21 maj.

Hållbar värme i Lund

Det står nu klart att Lunds kommun kommer att få uppvärmda torg och spårvagnshållplatser – Dessutom handlar det om återvunnen värme, läs om hur det går till här!

17 dog på aprilvägarna

Under april 2018 omkom 17 personer och 1105 personer skadades i vägtrafiken – Det visar Transportstyrelsens statistik, läs mer här!

Fler cyklar – mer shopping

Bergman hedersdoktor

Lecab tar över Irizar

Nyhetsbrev

Jönsson ny IVECO-chef

Håkan Jönsson har utsetts till ny Business Director för IVECO North Europe & Baltics - Han tillträder sin nya befattning 1 augusti och kommer att sitta i Albertslund i Köpenhamn.

Arkiv

Upphandling måste göras om

Plus

Alla gillar kollektivtrafiken

Plus

Regeringen satsar

Plus

Diskussion om koncessioner

Plus

Praktik om avtalen

Plus

Om koncessioner

Plus

Mer av samma...

Plus

En dag i taget

Plus

Sömlös resa

Plus

Datateknik i trafik

Plus

Individuell trafik

Plus

Skyltad kamera bra

Plus

Säkerheten främst

Plus

Framtiden redan här

Kollektivtrafikdagen samlade 107

I dag, 14 maj klockan 9 startade Kollektivtrafikdagen 2018 med 107 deltagare - Många intressanta ämnen togs upp och var möjliga att följa även för den som inte är på plats, dokumentationen sänds ut till alla deltagarna.

Skånetrafiken sågar Trafikverket

Storaffär för VDL i Norge

Norska Unibuss köper 40 elbussar av den nederländska busstillverkaren VDL – Elbussarna ska trafikera rutter i och runt Oslo från våren 2019, läs mer här!

Plus

Mobilitetsfixarna

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Liberalerna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Centerpartiet

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

Grön Express ökar

50-kort i Härnösand

Brauer till UITP

Sänd till en kollega

0.179