Dags för Kollektivtrafikdagen 2018

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Säkerhet i offentliga miljöer, framtidens kollektivtrafik och ett politiskt avstamp inför valrörelsen 2018 – Det tas upp på Kollektivtrafikdagen 14 maj i Stockholm, läs mer här och anmäl deltagande!

Kollektivtrafikdagen som arrangeras för 11:e gången måndagen 14 maj bjuder på ett varierat program där arrangerande Trafikforum lyfter relevanta frågor i nutiden och framtiden. Braschträffen äger rum i Stockholm på Courtyard by Marriott i stadsdelen Kungsholmen mitt mellan T-banestationerna Fridhemsplan och Torildsplan.

Mycket av samhällsdebatten i stort präglas av trygghetsdiskussioner. Många medborgare känner sig otrygga i det offentliga rummet. Eftersom kollektivtrafiken är en naturlig del av det offentliga rummet så är också tryggheten i kollektivtrafiken en viktig del av debatten. Om otryggheten eller känslan av oro löses via fler poliser, väktare eller kameraövervakning är inte arrangörens roll att bestämma. Vi hör under dagen från talare som ger sin bild av hur samhället i stort fungerar ur ett säkerhetsperspektiv. Anders Göranzon, mångårig polis och sommarpratare i P1 med erfarenhet av grov gängkriminalitet bjuder på en omvärldsanalys kryddad med frågor snarare än svar.

Bussbranschen i framtiden – så reser vi med kollektivtrafiken 

Sveriges Bussföretag har under 2017 tillsammans med K2 arbetat med att ta fram en framtidsbild för bussbranschen och bussresandet, baserad på fyra möjliga scenarion. John Hultén, föreståndare K2 Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik och Sveriges Bussföretags branschchef och vice vd Anna Grönlund presenterar forskningsrapporten ”Vilken framtid har bussen?” och bussbranschens bild ”Vår väg framåt”. De pekar på förändringar som särskilt kan påverka bussresenären och bussföretagen i framtiden.

Anna Grönlund är också involverad i de diskussioner som förs kring huruvida koncessioner inom kollektivtrafiken kan vara en del av framtiden. Den nya upphandlingslagstiftningen ger ökade möjligheter för att upphandla koncessioner i kollektivtrafiken. I Sverige har vi i dagsläget få exempel på detta inom busstrafiken. Vilka goda exempel kan vi lära av och vilka regelverk styr? Kunskap och inspiration med Eva Tiséus Transdev, KollAs ordförande Ewa Rosén, Sylvia Lindén Advokat och Partner vid Kilpatrick Townsend & Stockton Advokat KB samt representant från regional kollektivtrafikmyndighet.

En uppskattad och vid det här laget traditionsenlig talare på Kollektivtrafikdagen är Samtrafikens vd Gerhard Wennerström. Årets anförande har rubriken Framtiden har miljoner individuella resenärer - Hur kan vi möta individuella behov med massproducerade transporter?

Huvudpartnern Hogia levererar genom Mats Johansson insiktsfulla analyser av nutid, framtid och trender i branschen. Detta gör man från en marknadsledande position med mångårig och djup samverkan med branschens aktörer. Mats Johansson arbetar sedan 2016 som Chief Commercial Officer för persontrafiksegmentet hos Hogia, men har en lång och bred bakgrund från bland andra Flygbussarna och Nettbuss.

Infospread med vd Stefan Johansson, Consat Technologies med vd Thomas Ottosson och Johan Riesten från LTG Sweden AB (tidigare Mobitec) levererar sina bilder från en teknikleverantörs perspektiv på Mobility As A Service.

MaaS, autonoma fordon, cyklar, bilpooler och bussens återtåg i finrummet är några av sakerna som svenskättade Johan Herrlin,vd vid Londonbaserade ITO World levererar i sin analys av den närmaste framtidens trender inom kollektiva transporter.

Som avslutande block för dagen ser vi Mattias Landgren, Statssekreterare för Infrastrukturministern Tomas Eneroth som tyvärr tvingats till återbud. Han står inte oemotsagd då Anders Åkesson (C), Teres Lindberg (S) och Erik Ottosson (M) återfinns i den avslutande panelen för dagen.

Tidsatt och fullständigt program finns inom kort på www.kollektivtrafikdagen.se och anmälan är fortfarande öppen.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Johansson till Transportstyrelsen

Alliansen vill gynna elbussar

Fyra elbussar till Uddevalla

Volvo Bussar har fått en order på fyra elbussar av modellen Volvo 7900 Electric från Bivab och Uddevalla Omnibus. Sedan 2014 rullar Volvos hybridbussar i Uddevalla.

Östlig förbindelse engagerar

Bättre busstrafik i Ronneby

Skånetrafiken valde MultiQ

Nyhetsbrev

Filma och vinn ett seminariepass till UITP 2019

Är du bäst på att skapa en film på max tre minuter och presentera goda exempel från den nordiska kollektivtrafiken? Tveka i så fall inte utan skicka in ditt bidrag senast den 24 september. Tio filmer kommer nomineras och klippas ihop till en längre film som premiärvisas på Persontrafik 2018. Filmen blir sedan den samlade nordiska kollektivtrafikbranschens utmaning inför UITP Global Summit 2019 i Stockholm. Filmerna kommer bland annat visas på Persontrafik 2018, persontrafik.se och rt-forum.com.

Arkiv

”Stora partier struntar i järnväg”

Door to Gate läggs ner

Door to Gate avslutar sin verksamhet 30 september 2018 – Det gick inte att få lönsamhet med de små skyttelbussarna till Arlanda Flygplats.

Första tyska bussen efterutrustad med SCR

Transportföretagen ändrar gränserna

Actibump sänkte farten

1

SL i världsklass – igen

Det internationella kollektivtrafikorganet UITP rankade SL och Storstockholms kollektivtrafik som världens näst bästa i somras – För andra året i rad rankas SL så högt vilket nästan får den ansvariga politikern att jubla.

UITP-basen till Persontrafik

IRU siktar på EU-valet

De tar hem ännu en svensk affär

Plus

MAN ökar på ledningen i Bussligan

Under avmattade juli är det ett fabrikat som går som tågen gjorde förr: MAN drar ifrån konkurrenterna som verkar ha fått värmeslag under juli - Det visar Bil Swedens färska statistik.

Sommarstiltje för bussarna

Trevlig sommar!

Redaktionen har lämnat Gotland och Almedalen för en stunds semester - Alla läsare, vänner, medlemmar och annonsörer tillönskas en riktigt trevlig sommar.

Keolis utbildar fler bussförare

Renässans för långa tågresor?

Ratt-avdrag gör bilen överflödig

Svenska Taxiförbundet arrangerade en diskussion i Almedalen kring en rapport om hur ett Rut-liknande avdrag för taxiresan skulle var en stor vinst för samhället - Många skulle ställa bilen för en hållbarare taxiresa.

Plus

Ny teknik för busstrafik

Bussarna leder stort när det gäller andel fordon som kör fossilfritt på de svenska vägarna – Hur blir det framöver med fler elfordon och självkörande fordon, det diskuterades på ett seminarium i Visby under Almedalsveckan.

Löfvén hyllade gammal liberal

4100 lyssnade på statsminister Stefan Löfvéns tal i Almedalen 5 juli – Han hyllade forne liberale statsministern Nils Edén och berörde som hastigast även kollektivtrafiken.

Lööf attackerade högerextremisterna

3900 personer lyssnade på centerpartiers ledare Annie Lööf 4 juli i Almedalen – En bråkdel av åhörarna var högerextrema som snart nog fick svar på tal av centerledaren.

FARA vann i sydost

Owman tar över i Västerås

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

81 dog på spåren

Bussbrand i Solna

Sänd till en kollega

0.153