23948sdkhjf

Massor av vatten

Stan är full av vatten sjöng Robban Broberg om Stockholm på 1960-talet – Och så är det just nu med vårflod i hela Mälardalen.

Vårfloden är i full gång och det är högtryck i tappkanalerna från Mälaren. Vattennivån regleras med mängder motsvarande 60 stycken Globen per dygn för att nå normalnivån. Mälarens vattennivå låg på 22 centimeter över medelnivån 8 maj och utflödet är 410 kubikmeter per sekund eller närmare 60 fulla Globen per dag. Men på Stockholms Hamnar som reglerar Mälaren råder ett lugn.

Vi kan kalla det en ”vanlig” vårflod, prognosen visar att vi har nått toppen och att Mälarens nivå återgår till mer normala nivåer inom några veckor. Vi har sett högre nivåer tidigare år och 2010 nådde vårfloden 10 cm högre än idag. Som mest har vi tappat ut 107 fulla Globen på ett dygn, säger Torbjörn Granqvist, ansvarig för Mälarens reglering på Stockholms Hamnar.

Stockholms Hamnar reglerar och tappar ut vatten ur Mälaren i Norrström (Riksbron och Stallkanalen) samt Hammarbyslussen, Karl Johan-slussen, avtappningskanalen (gamla Nils Ericsson slussen bredvid Karl Johan-slussen) och Södertälje sluss. Tappningskapaciteten, maximal mängd vatten som man kan få ut ur Mälaren till Saltsjön, är idag drygt 800 kubikmeter per sekund.

Mälaren är Sveriges tredje största sjö till ytan och dess avrinningsområde är cirka 22 600 kvadratkilometer stort. Inom avrinningsområdet ligger Stockholms län och delar av Uppland, Västmanland, Närke, Dalarna och Södermanland län. Till Mälaren rinner bland annat Eskilstunaån, Arboga å, Kolbäcks å, Svartån, Sagån, Råcksta å och Fyrisån. I området ingår även Hjälmaren som är Sveriges fjärde största sjö. Många intressen samsas om Mälaren, till exempel kommunal dricksvattenförsörjning, transportled, rekreation, fiske och avlopp.

Uppgifter om Mälarens vattenstånd finns sedan lång tid tillbaka. Redan 1774 började man mäta vid mätplatsen "Övre Stockholm", men sjön började inte regleras förrän 1943. Syftet med regleringen var att motverka översvämningar av jordbruksmark. Man ville också höja de låga vattenstånden för att minska risken för fartygen att gå på grund och för att undvika saltvatteninträngning.

En gång var Mälaren en vik av Östersjön vilket gjorde vikingastaden Birka till en idealisk plats med en sydlig infart via Södertälje, en östlig via den som skulle bli Stockholm och norr ut var det enkelt att segla ända upp till Gamla Uppsala. Runt år 1000 hade landhöjningen gjort Mälaren till den insjö den är i dag, sundet i Södertälje hade blivit land medan sundet i Stockholm blev till Stockholms ström.

FAKTA/Om vattenmassor och arenan Globen

Globens volym är 605 000 kubikmeter. Om någon skulle få för sig att med en vanlig vattenkran fylla hela globen med vatten uppifrån dess topp så skulle denne någon få hålla på bra länge: Det skulle faktiskt ta hela 40 år!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094