23948sdkhjf

Upphandling måste göras om

Länstrafiken Jämtlands upphandling av regiontrafiken i länet ska göras om - Det har Förvaltningsrätten beslutat i sin dom 14 maj.

Skälet till att att den jämtländska trafikupphandlingen ogiltigförklaras är att beslutet om Bussgods nedläggning kom mitt under upphandlingsprocessen och därmed ändrade förutsättningarna för anbudet. Länstrafiken har beslutat att inte överklaga utan gör om upphandlingen enligt förvaltningsrättens dom.

 – Vi hade en god kommunikation med alla anbudsgivare under hela upphandlingen och informerade om läget med Bussgods. När det politiska beslutet togs den 7 november 2017 exkluderades kravet på bussgodstransporter ur upphandlingen. Vi ansåg att bussgodsfrågan inte skulle vara avgörande men förvaltningsrätten gjorde en annan bedömning. Det är viktigare att snabbt få till bra och modern kollektivtrafik med nya fordon som har god tillgänglighet än en långdragen process, vi har därför beslutat oss för att göra om upphandlingen säger Per-David Wennberg, vd, Länstrafiken.

 7 december 2017 tilldelade Länstrafiken uppdraget som utförare av regiontrafiken i kommunerna Härjedalen, Berg, Bräcke, Krokom, Strömsund och Östersund, till Nettbuss AB. Totalt handlar det om 67 linjer. 

 Upphandlingen var omfattande och anbudsgivarna hade lång tid på sig att lämna in sina anbud och fem leverantörer valde att delta. När upphandlingen var avgjord begärde en anbudsgivare samt ett företag som inte deltog i upphandlingen överprövning.

 – Vi har gjort en bra upphandling och det är inte angående underlaget, transparensen eller tillvägagångssättet förvaltningsrätten dömer emot oss utan problemet är att Bussgods fanns med i underlaget när upphandlingen inleddes, men försvann under processen, säger Per-David Wennberg.

 Nu kommer den nya upphandlingen att utlysas snarast möjligt. Då kommer Bussgods självklart inte att finnas med som en parameter.

 – Förutom Bussgods kommer upphandlingen i stort att se likadan ut. Vi passar på att se över vilka frågor som kommit in under processen och förtydligar de delarna ytterligare. Vi hoppas att vi har en ny upphandling genomförd och beslutad under hösten, säger Elisabet Sjöström, styrelseordförande, Länstrafiken.

Under tiden överklagandeprocessen pågått har ett förlängt avtal skrivits med nuvarande leverantör Centrala Buss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078