23948sdkhjf

Branschen rasar mot kostnadsökningar

Standarder som sänker kollektivtrafikens kostnader följs inte – Det konstaterar Sveriges Bussföretag som nu slår larm.

Kollektivtrafikens kostnader fortsätter att öka. Anledningen är bland annat att flera fall av offentliga upphandlingar av busstrafik som påbörjades 2017 inte följer de branschgemensamma rekommendationerna. Ett exempel är de branschgemensamma rekommendationerna gällande bussars utformning. Rekommendationerna som minskar detaljerade och kostnadsdrivande detaljkrav användes bara i 20 procent av alla regionala upphandlingar av busstrafik 2017.

I rapporten Detaljstyrning gynnar inte kollektivtrafikens kunder går Sveriges Bussföretag igenom alla trafikupphandlingar rörande linjebusstrafik 2017. Rapporten visar att upphandlingar som påbörjades 2017 har en god följsamhet förutom när det gäller Buss 2014 – det branschgemensamma kravdokumentet för bussar i linjetrafik.

De tre stora kollektivtrafikmyndigheterna adderar extra krav utöver vad branschen enats om i Buss 2014 och eftersom de ansvarar för en stor del av landets busstrafik blir genomslaget stort sett till hela riket. För att kunna minimera exempelvis restvärdesrisker, fördyrade inköpskostnader etcetera, har branschen gemensamt tagit fram ett standardiserat kravställande på bussar i upphandlad trafik. Sänkta kostnader gör det möjligt att satsa på mer trafik, vilket får fler att välja att resa kollektivt, eftersom ett större och relevant utbud lockar fler resenärer. Förutom ett större utbud skulle fler busskörfält i våra städer göra kollektivtrafiken mer attraktiv och sänka kostnaderna för samhället. Fler busskörfält ger bussarna möjligheten att öka hastigheten, vilket betyder att det behövs färre fordon och förare för att klara samma turtäthet och det minskar kostnaderna för trafiken.

– Om vi ska lyckas öka antalet resenärer i kollektivtrafiken utan att kostnaderna ökar mer, måste vi använda både samhällets pengar och företagens resurser på kostnadseffektivt och klokt sätt. Med tanke på att drygt hälften av resorna i kollektivtrafiken sker med buss är det viktigt att göra kloka upphandlingar av busstrafik, eftersom det bidrar till att vi får mer kollektivtrafik för pengarna. Årets resultat är en försämring jämfört med tidigare år, säger Anna Grönlund, vice vd Sveriges Bussföretag apropå att årets rapport är en uppföljning på tidigare.

Sveriges Bussföretag är en av parterna i det branschgemensamma arbetet Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik där branschen samlar goda exempel och med dem som grund utvecklar en best practice i kollektivtrafikens Avtalsprocess, för upphandlingar och avtal. Övriga aktörer är Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Taxiförbundet, Svensk Kollektivtrafik, Jernhusen, Branschföreningen Tågoperatörerna och Trafikverket, vilket innebär att samtliga offentliga beställare liksom företrädare för trafikföretagen är representerade i arbetet. Läs hela rapporten på sverigesbussforetag.se.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126