23948sdkhjf

Branschen rasar mot kostnadsökningar

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Standarder som sänker kollektivtrafikens kostnader följs inte – Det konstaterar Sveriges Bussföretag som nu slår larm.

Kollektivtrafikens kostnader fortsätter att öka. Anledningen är bland annat att flera fall av offentliga upphandlingar av busstrafik som påbörjades 2017 inte följer de branschgemensamma rekommendationerna. Ett exempel är de branschgemensamma rekommendationerna gällande bussars utformning. Rekommendationerna som minskar detaljerade och kostnadsdrivande detaljkrav användes bara i 20 procent av alla regionala upphandlingar av busstrafik 2017.

I rapporten Detaljstyrning gynnar inte kollektivtrafikens kunder går Sveriges Bussföretag igenom alla trafikupphandlingar rörande linjebusstrafik 2017. Rapporten visar att upphandlingar som påbörjades 2017 har en god följsamhet förutom när det gäller Buss 2014 – det branschgemensamma kravdokumentet för bussar i linjetrafik.

De tre stora kollektivtrafikmyndigheterna adderar extra krav utöver vad branschen enats om i Buss 2014 och eftersom de ansvarar för en stor del av landets busstrafik blir genomslaget stort sett till hela riket. För att kunna minimera exempelvis restvärdesrisker, fördyrade inköpskostnader etcetera, har branschen gemensamt tagit fram ett standardiserat kravställande på bussar i upphandlad trafik. Sänkta kostnader gör det möjligt att satsa på mer trafik, vilket får fler att välja att resa kollektivt, eftersom ett större och relevant utbud lockar fler resenärer. Förutom ett större utbud skulle fler busskörfält i våra städer göra kollektivtrafiken mer attraktiv och sänka kostnaderna för samhället. Fler busskörfält ger bussarna möjligheten att öka hastigheten, vilket betyder att det behövs färre fordon och förare för att klara samma turtäthet och det minskar kostnaderna för trafiken.

– Om vi ska lyckas öka antalet resenärer i kollektivtrafiken utan att kostnaderna ökar mer, måste vi använda både samhällets pengar och företagens resurser på kostnadseffektivt och klokt sätt. Med tanke på att drygt hälften av resorna i kollektivtrafiken sker med buss är det viktigt att göra kloka upphandlingar av busstrafik, eftersom det bidrar till att vi får mer kollektivtrafik för pengarna. Årets resultat är en försämring jämfört med tidigare år, säger Anna Grönlund, vice vd Sveriges Bussföretag apropå att årets rapport är en uppföljning på tidigare.

Sveriges Bussföretag är en av parterna i det branschgemensamma arbetet Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik där branschen samlar goda exempel och med dem som grund utvecklar en best practice i kollektivtrafikens Avtalsprocess, för upphandlingar och avtal. Övriga aktörer är Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Taxiförbundet, Svensk Kollektivtrafik, Jernhusen, Branschföreningen Tågoperatörerna och Trafikverket, vilket innebär att samtliga offentliga beställare liksom företrädare för trafikföretagen är representerade i arbetet. Läs hela rapporten på sverigesbussforetag.se.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

160 på Setraträffen i Vetlanda

Minst 160 personer från bussbranschen befinner sig på den 45:e Setraträffen i Vetlanda - branschträffen pågår i två dagar.

Landskrona helt elektriskt

18 januari invigdes Landskronas nya elbussar med trafikstart lördagen den 19 januari - därmed är stadens kollektivtrafik helt eldriven från och med nu.

EU intresserade av bussbatteristandard

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Skellefteå väljer Hybricon

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Voith tar greppet i Pilotfish

Tyska teknikföretaget Voith förvärvar majoritet i svenska Pilotfish – det handlar om ett strategiskt partnerskap enligt det tyska företaget.

Arkiv

Skånetrafiken sparkar Ringduvetaxi

Skånetrafiken säger upp trafikavtalet med Ringduvetaxi för färdtjänst och sjukresor med omedelbar verkan - taxibolaget har drabbats av stora problem.

Weber ordförande i EU-kommitté

Ulrich Weber valdes till ordförande för UITP:s EU-kommitté 16 januari – Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, gratulerade till utmärkelsen.

Olaglig upphandling i Göteborg

Johansson till Kollektivtrafikdagen

Håkan Johansson kommer att tala om kollektivtrafikens roll i ett transportsystem som når klimatmål på Kollektivtrafikdagen 15 maj vid Friends Arena utanför Stockholm.

Grönt för kameror i Dalatrafiken

Studentrabatter på Flixbus

Fler ”gratisresor” i Örebro

Nu får 4 000 bilister en chans att resa gratis med Länstrafiken – den här marknadsföringen ska få fler att släppa bilratten och kliva på bussen.

Transdev vann i Umeå

Enklare upphandlingar med Hogia

Helt fossilfritt i Skåne

Skånes kollektivtrafik är numera helt och hållet fri från fossila drivmedel – ett omfattande omställningsarbete ligger bakom förvandlingen.

Fler tågade över Öresundsbron 2018

Förundersökning mot Uber nedlagd

MTR Express vann punktlighetsligan

96 dog på spåren 2018

Fler dog på vägarna 2018

Under 2018 omkom preliminärt 325 personer på vägarna i Sverige - en ökning med 72 personer jämfört med 2017, det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

32 nya ledbussar i Västerås

Snart kommer 32 nya ledbussar att rulla i Västerås stadstrafik – de sex första bussarna är redan ute i trafiken och resten kommer att driftsättas i början av 2019.

Auno tar över Nobina Finland

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Plus

5 snabba frågor...

WiFi i Bergsslagen

Arriva kör Pågatågen

Veggeland till Nettbuss

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Nytt bussdäck

Sänd till en kollega

0.121