23948sdkhjf

Västmanland lockar

Förra året ökade antalet gästnätter i Västmanland med 23 procent, vilket är den högsta ökningen i landet.

Siffrorna kommer från en rapport som presenterades av Regionalt forum för turismanalys 30 maj. Rapporten visar att sysselsättningen i besöksnäringen i Östra Mellansverige ökat med 20 procent sedan 2010. I dag arbetar 16 000 personer i besöksnäringen i regionen, varav 2 400 i Västmanland.

- Utvecklingen är glädjande. Näringen i regionen har stark medvind och goda möjligheter att fortsätta växa med tanke på den växande efterfrågan på lättillgängliga natur- och kulturupplevelser nära Stockholm, säger Henrik Wester, turismchef och samordnare för Regionalt forum för turismanalys.

Antalet gästnätter på Västmanland kommersiella anläggningar har ökat med 41 procent sedan 2010, vilket är den högsta procentuella ökningen av jämförda län. Störst var ökningen 2017 (23 procent) då totalt 879 000 övernattningar registrerades.

- En stor del av ökningen 2017 har skett på länets campinganläggningar och på hotellen i Västerås. Ökningen i Västerås förklaras bland annat genom etableringen av destinationshotellet The Steam Hotel och ett framgångsrikt arbete med att locka större möten till staden. Det visar att nya investeringar i näringen är viktiga för att locka nya målgrupper och större möten, både nationella och internationella.

Besöksnäringens omsättning i Östra Mellansverige har ökat med 22 procent sedan 2010 och uppgick till strax över 23 miljarder kronor 2016. Störst är ökningen i Uppsala och Västmanlands som ökat med 25 procent. 2017 uppgick omsättningen i Västmanlands län till 3,4 miljarder.

- Besöksnäringens utveckling mäts och beskrivs ofta i antal gästnätter och andelen utländska besökare, vilket är ett allt för enkelt sätt att beskriva Sveriges nya basnäring. Vi arbetar för att öka lönsamheten, omsättningen och sysselsättningen i näringen och använder därför en beräkningsmodell som bättre visar utvecklingen. I rapporten beskrivs bland annat besöksnäringens betydelse för sysselsättningen och bidrag till regionens förädlingsvärde, säger Henrik Wester.

Regionalt forum för turismanalys är ett samarbete mellan de regionala turismorganisationerna i Södermanland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötlands län. Syftet är att utveckla statistik- och analysfrågor i länen och dess kommuner. Den övergripande målsättningen är att stärka den gemensamma användningen och kunskapen kring statistik hos de deltagande regionerna. Regionalt forum för turismanalys samordnas av Västmanland Turism – en del av Region Västmanland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.281