23948sdkhjf

Århus köper elbussar

Volvo Bussar har fått en order på fyra elbussar av modellen Volvo 7900 Electric till Århus i Danmark - Det är de första helelektriska bussarna som kommer rulla i Århus.

Det är kollektivtrafikföretaget Busselskabet Aarhus Sporveje i Århus som köper fyra elbussar från Volvo. Bussarna, som ska tas i trafik i augusti 2019, kommer rulla på linje 13 i centrala Århus, en rutt på 15 km enkel väg.

Bussarna ska laddas med så kallad opportunity charging via en laddstolpe vid en av ändhållplatserna. Laddstationen på 300 kW levereras av ABB. Den baseras på ett öppet gränssnitt, OppCharge, som innebär att den kan användas av elektrifierade bussar från andra tillverkare. Bussarna kommer även laddas via två depåladdare på 50 kW.

- Det är fantastiskt roligt att Volvo får leverera de första elbussarna till Århus. De städer som väljer att övergå till elbussar blir allt fler. Att köra bussar på el är den mest energieffektiva lösningen och bidrar till en mycket bättre livsmiljö för alla som bor, reser och vistas i staden, säger Jens Ommen, chef Volvo Bussar Danmark.

Volvo och Aarhus Sporveje kommer tillsammans sköta service och underhåll på bussarna.

Energiförbrukningen för Volvos elbuss är cirka 80 procent lägre än för motsvarande dieselbuss. Volvos eldrivna bussar har tidigare även sålts till städer i bland annat Sverige, Norge, England, Luxemburg och Polen. Utöver helt eldrivna Volvo 7900 Electric omfattar Volvo Bussars program av elektrifierade fordon även hybridbussar och elhybridbussar (laddhybrider). Totalt har företaget sålt över 4000 elektrifierade Volvobussar globalt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078