23948sdkhjf

Årets stadsbuss testad

I slutet av maj genomfördes Bus Euro Test 2018 i Zagreb – Tre bussar deltar och en av dem kommer att utses till Årets stadsbuss 2019.

De bussar som tagits ut av den intereuropeiska juryn är Heuliez GX, Irizar ie tram og Mercedes-Benz Citaro Hybrid. Vem som vinner kommer att avslöjas i samband med den stora nyttofordonsmässan IAA i Hannover i oktober.

Bussarna har testats i och runt Kroatiens huvudstad Zagreb av juryn som består av branschjournalister från 22 länder, många av personerna har också körkort för buss. Under tre dagar skedde en omfattande test och genomgång av bussarna ur alla tänkbara aspekter.

Eltrenden märks tydligt eftersom två av stadsbusskandidaterna är helelektriska och den tredje hybrid: Heuliez GX är helelektrisk, Irizar ie tram är helelektrisk medan Mercedes-Benz Citaro Hybrid som namnet antyder är en hybridbuss.

Hur urvalet av kandidaterna går till och hur bussarna vägs och mäts är dock något som juryn inte avslöjar – bara de invigda känner till kriterierna som används vid bedömningen och endast den vinnande bussen presenteras, inte vem som blev tvåa och sist.

På Bus Euro Tests sista dag samlades hela juryn för att fastställa vilken buss som vinner. Men detta blir inte officiellt nu utan alla får vänta till den ceremoni som kommer att avslöja Årets Stadsbuss 2019 i samband med IAA i höst. Trafikforum och RT-Forum kommer självklart att rapportera om det.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064