23948sdkhjf

Svensk modell lockar i EU

En helt ny kartläggning av den upphandlade busstrafiken väcker intresse i Europa - Den svenska modellen ligger i framkant nu när kollektivtrafiken inom EU ska öppnas för konkurrens 2020, läs mer här!

Intresset för den svenska modellen med upphandlad kollektivtrafik ökar i Europa mot bakgrund av att EU ska öppnas för konkurrens på kollektivtrafikmarknaden från 2020. Därför genomför nu bussbranschens egen forsknings- och utvecklingsorganisation BR en studie om den svenska busstrafiken, med fokus på erfarenheter och framtida tankar kring upphandling av busstrafik i konkurrens.

 - Vi får just nu mycket frågor från våra systerorganisationer i EU:s medlemsstater. Självklart har vi erfarenhet och kunskap bland medlemsföretagare och medarbetare inom Sveriges Bussföretag, men vi kände att vi också behövde sammanställa våra och andras erfarenheter mer systematiskt för att kunna delge våra kollegor en bredare bild, säger Anna Grönlund. Hon är i egenskap av branschchef i Sveriges Bussföretag samt kanslichef för bussbranschens forskningsorganisation BR ansvarig för studien.

 I studien ingår intervjuer med sakkunniga i branschen, enkäter till nyckelpersoner, genomgång av bussbranschens arkiv, sammanställning av tidigare forskningsrapporter och artiklar i branschmedia. Studien kommer slutföras 2019 och därefter utgöra underlag för information till bussbranschorganisationer inom EU, samt till de båda europeiska kollektivtrafikorganisationenar IRU och UITP där Sveriges Bussföretag är medlemmar.

 Bussbranschens forsknings- och utvecklingsfond BR fick sin nuvarande inriktning 2014, när det branscharbete som BR tidigare drivit i egenskap av fristående branschorganisation flyttades till det nybildande bransch- och arbetsgivarförbundet Sveriges Bussföretag. BR arbetar idag enbart med forsknings- och utvecklingsprojekt för den svenska bussbranschen. Ny och samlad kunskap och branschgemensamma utvecklingsprojekt finansieras idag helt eller delvis av BR. Pengarna som nyttjas kommer ursprungligen från den summa BR fick som aktieägare i samband med försäljningen av AB Svensk Bilprovning när marknaden för fordonsbesiktning avreglerades.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11