23948sdkhjf

Porträtt av Estland i Stockholm

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Ett hundra porträtt berättar Estlands historia vid en fotoutställning i Värtahamnen, Stockholm – Utställningen invigs 20 juni och sitter uppe hela sommaren.

I år är det 100 år sedan Estland utropade sig självständigt. Tallink Silja AB, Stockholms Hamnar, Estlands ambassad och Sverigeesternas förbund firar detta med en fotoutställning i Värtahamnen. Utställningen invigs den 20 juni och visas fram till slutet av augusti. 

Fotoutställningen “Estland genom 100 par ögon” fångar Estlands historia med 100 porträtt av personer med kopplingar till Estland. Varje år porträtteras av en person född det året. Den äldsta personen föddes 1918, det vill säga samma år som Republiken Estland, och den yngste personen föddes på Estlands nationaldag den 24 februari i fjol.

- Historien har gjort att ester är spridda över världen. Tanken är att visa hur vi bär Estland i våra hjärtan trots våra olika öden, säger Kaire van der Toorn-Guthan, projektets konstnärliga ledare.

Foton skildrar människor bosatta både i Estland och utomlands, med många olika bakgrunder och yrken. Bland andra porträtteras den mest kända nu levande kompositören Arvo Pärt, konsthistorikern Mai Raud-Pähn, barnboksillustratören Ilon Wikland, freestyleåkaren Kelly Sildaru, f.d kommunalråd i Malmö Ilmar Reepalu samt andra kända och mindre kända personer.

Förutom ett porträtt har varje person valt ut en sak som de förknippar med Estland – må det vara någonting om estnisk kultur, natur, uppfinningar, mat eller traditioner. Även dessa är fotograferade och ingår i utställningen.

- Tallink Silja AB är en stark bärare av estnisk kultur, både i Estland och i Sverige. Genom fotoutställningen i Värtahamnen där flertalet nationaliteter rör sig varje dag, kan vi ytterligare stärka och utveckla kulturutbyten och relationer, säger Marcus Risberg,vd på Tallink Silja AB.

- Utställningen i Värtaterminalen är ett utmärkt sätt för resenärerna att hitta inspiration inför sin resa, små tips och guldkorn som visar vad man kan se och göra på andra sidan Östersjön, säger Johan Castwall, vd på Stockholms Hamnar.

Utställningen ingår i det officiella programmet för Estlands 100-års jubileum och har tidigare visats på Estlands nationalmuseum i Tartu.

Utställningen invigs 20 juni  i Värtaterminalen, Hamnpirsvägen 10 i Stockholm. Medverkande vid invigningen:

  • Paavo Nõgene – vd för Tallink Grupp

  • Marcus Risberg – vd för Tallink Silja AB

  • Merle Pajula – Estlands ambassadör

  • Johan Castwall – vd för Stockholms Hamnar

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Peterson tar över EACT

Nu snurrar Skywheel of Tallinn

Skywheel of Tallinn har officiellt öppnats för allmänheten – attraktionen blir stadens nya landmärke och är dessutom första pariserhjulet som byggts på ett tak.

Turistbussen är klimatsmart

Att åka turistbuss på sin semester är ett av de mest klimatsmarta sätten att resa på – ett faktum som Scandorama och Ölvemarks Holiday använder i sin marknadsföring.

Svag krona - chans för turismen

Kronan faller vilket gör Sverige till en attraktivare destionation för inkommande turism – regeringen gillar läget och ska nu storsatsa för att få hit fler turister från utlandet.

Lindstål till Stockholms Hamn

Turistbussen kräver mer

Sveriges Bussföretags TURBO-grupp tog upp frågan om bland annat bussbälten som kärvar och de extra krav som gäller för den som ska köra en turistbuss.

Nyhetsbrev

Nya glasögon för Transportstyrelsen

Branschen har länge mött kalla handen i sitt möte med Transportstyrelsen - men på Busstorget i Tylösand verkade det som om myndigheten äntligen bytt glasögon.

Arkiv

Nya villkor för bussresor

Nu blir det nya villkor för beställning av bussresor – det ska bli enklare att få ersättning för skador som uppkommer i samband med bussresor.

Rekordmånga anmälda till Busstorget

11 april kommer 235 deltagare till eventet Busstorget på Hotel Tylösand i Halmstad - det är fler deltagare än tidigare år.

Bussar för Snälltåget

Stena valutasäkrar Danmarksresan

Resia satsar på tågresor i Europa

Många vill, men det är både dyrt och krångligt att åka tåg mellan länder i Europa – nu lova Resia att ändra på den saken och tar samtidigt upp konkurrensen med bussresorna.

Svagt första kvartal för Tallink

SAS hotas av pilotstrejk

Hotet om pilotstrejk i Norden är nära och riktas mot det samägda flygbolaget SAS – ländernas pilotföreningar har varslat om strejk som träder i kraft 26 april.

Lenman ny flygplats-vd

Grönberg tar över Göteborg & Co

WOW air i konkurs

Det isländska flygbolaget WOW air har gått i konkurs - bolaget har länge brottats med svåra ekonomiska problem.

Halv miljon till Östersjön

Kryssarna - en miljardaffär

Kryssningstrafiken genererar nästan 2 miljarder kronor och 1 100 arbetstillfällen i Stockholmsregionen – det framgår av en färsk rapport.

Sundås premiär på Busstorget

Oscar Sundås, branschutvecklare på Sveriges Bussföretag ser fram emot att få delta på Busstorget för första gången – i år genomförs branschmötet i Tylösand 11-12 april.

Ökning för flyg dämpades 2018

Under 2018 uppgick antalet passagerare på svenska flyg­platser till 39,3 miljoner – rekord visserligen, men tillväxten var den lägsta på många år.

Hyttval möjligt på Birka

2

Silent disco hos RK

250 personer kom till RK Travel Groups caribiska kalas i Göteborg – en av höjdpunkterna var Silent disco där alla rockar loss till den musik de själva valt.

Bengtsson till Buhres på Kivik

Wik till Busstorget

Nytt direktflyg Malmö-Mallorca

Flybmi i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.165