23948sdkhjf

Porträtt av Estland i Stockholm

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Ett hundra porträtt berättar Estlands historia vid en fotoutställning i Värtahamnen, Stockholm – Utställningen invigs 20 juni och sitter uppe hela sommaren.

I år är det 100 år sedan Estland utropade sig självständigt. Tallink Silja AB, Stockholms Hamnar, Estlands ambassad och Sverigeesternas förbund firar detta med en fotoutställning i Värtahamnen. Utställningen invigs den 20 juni och visas fram till slutet av augusti. 

Fotoutställningen “Estland genom 100 par ögon” fångar Estlands historia med 100 porträtt av personer med kopplingar till Estland. Varje år porträtteras av en person född det året. Den äldsta personen föddes 1918, det vill säga samma år som Republiken Estland, och den yngste personen föddes på Estlands nationaldag den 24 februari i fjol.

- Historien har gjort att ester är spridda över världen. Tanken är att visa hur vi bär Estland i våra hjärtan trots våra olika öden, säger Kaire van der Toorn-Guthan, projektets konstnärliga ledare.

Foton skildrar människor bosatta både i Estland och utomlands, med många olika bakgrunder och yrken. Bland andra porträtteras den mest kända nu levande kompositören Arvo Pärt, konsthistorikern Mai Raud-Pähn, barnboksillustratören Ilon Wikland, freestyleåkaren Kelly Sildaru, f.d kommunalråd i Malmö Ilmar Reepalu samt andra kända och mindre kända personer.

Förutom ett porträtt har varje person valt ut en sak som de förknippar med Estland – må det vara någonting om estnisk kultur, natur, uppfinningar, mat eller traditioner. Även dessa är fotograferade och ingår i utställningen.

- Tallink Silja AB är en stark bärare av estnisk kultur, både i Estland och i Sverige. Genom fotoutställningen i Värtahamnen där flertalet nationaliteter rör sig varje dag, kan vi ytterligare stärka och utveckla kulturutbyten och relationer, säger Marcus Risberg,vd på Tallink Silja AB.

- Utställningen i Värtaterminalen är ett utmärkt sätt för resenärerna att hitta inspiration inför sin resa, små tips och guldkorn som visar vad man kan se och göra på andra sidan Östersjön, säger Johan Castwall, vd på Stockholms Hamnar.

Utställningen ingår i det officiella programmet för Estlands 100-års jubileum och har tidigare visats på Estlands nationalmuseum i Tartu.

Utställningen invigs 20 juni  i Värtaterminalen, Hamnpirsvägen 10 i Stockholm. Medverkande vid invigningen:

  • Paavo Nõgene – vd för Tallink Grupp

  • Marcus Risberg – vd för Tallink Silja AB

  • Merle Pajula – Estlands ambassadör

  • Johan Castwall – vd för Stockholms HamnarHåll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Fler tågar över Öresundsbron

Tågresorna över Öresundsbron har ökat med 10 procent och är därmed tillbaka på nivåerna före ID-kontrollerna som infördes 2015.

Elektrisk färja Helsingborg-Helsingör

Molde-hotell till Scandic

Busstorget 2019 i Tylösand

Det blir Hotel Tylösand som kommer att få hysa branschmötet Busstorget 11–12 april 2019 i Halmstad – det beslutade arrangörerna 8 november.

Turismen viktigt lok för Jämtland

Fler gästnätter i Uppsala

Statistik från SCB visar på en stadig ökning av antalet kommersiella gästnätter i Uppsala kommun under 2018.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Kineserna tokhandlar i Sverige

Arkiv

Lapplandsresande går som tåget

Mellan juni och augusti ökade SJ:s resande till och från norra Sverige med hela 12 procent, jämfört med samma period i fjol - Lapplandsresandet sticker ut positivt.

FlixBus till Gardemoen

Nu kan resenärer boka resan hela vägen till Oslo Flygplats via FlixBus bokningsplattform – detta tack vare ett samarbete med Flybussen.

”Sunne är trevligt”

Söderberg vd för Göteborg & Co

Stockholm behöver fler hotell

Larsén lämnar Stromma

Nu stundar vaktskifte på Stromma eftersom Jan Larsén slutar efter 33 år inom bolaget - jakten på hans efterträdare har redan börjat.

Norweigian in efter flygkonkursen

Ryslig Hallowen i Kolmården

Rusning efter Interrail-kort

Ännu en rekordsäsong i Stockholm

Antalet kryssningspassagerare i Stockholms Hamnar ökar stadigt och slår även i år nytt rekord – det innebar mer körningar för bussföretagen.

Kocken avslöjar sin skäms-mat

Årets kock 2018, David Lundqvist, delar med sig av sina tankar kring hållbarhet och avslöjar sin ”skäms-mat”.

Gästrekord i Västsverige

Den rekordvarma sommaren har varit mycket positiv för Västsveriges hotell, stugbyar, vandrarhem och campinganläggningar – det blev gästnattsrekord.

Flygkonkurs – då torskar direktbokarna

Icehotel fick fint pris

Icehotel i Jukkasjärvi mottog 11 oktober Fonden för Exportutvecklings Export Hermes-pris för sina exportframgångar inom turism och för sitt internationella PR-arbete.

Koldioxid - så tungt väger resmålet

Hälften har aldrig sett en älg

Tio oupptäckta resmål

Sänd till en kollega

0.233