Porträtt av Estland i Stockholm

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Ett hundra porträtt berättar Estlands historia vid en fotoutställning i Värtahamnen, Stockholm – Utställningen invigs 20 juni och sitter uppe hela sommaren.

I år är det 100 år sedan Estland utropade sig självständigt. Tallink Silja AB, Stockholms Hamnar, Estlands ambassad och Sverigeesternas förbund firar detta med en fotoutställning i Värtahamnen. Utställningen invigs den 20 juni och visas fram till slutet av augusti. 

Fotoutställningen “Estland genom 100 par ögon” fångar Estlands historia med 100 porträtt av personer med kopplingar till Estland. Varje år porträtteras av en person född det året. Den äldsta personen föddes 1918, det vill säga samma år som Republiken Estland, och den yngste personen föddes på Estlands nationaldag den 24 februari i fjol.

- Historien har gjort att ester är spridda över världen. Tanken är att visa hur vi bär Estland i våra hjärtan trots våra olika öden, säger Kaire van der Toorn-Guthan, projektets konstnärliga ledare.

Foton skildrar människor bosatta både i Estland och utomlands, med många olika bakgrunder och yrken. Bland andra porträtteras den mest kända nu levande kompositören Arvo Pärt, konsthistorikern Mai Raud-Pähn, barnboksillustratören Ilon Wikland, freestyleåkaren Kelly Sildaru, f.d kommunalråd i Malmö Ilmar Reepalu samt andra kända och mindre kända personer.

Förutom ett porträtt har varje person valt ut en sak som de förknippar med Estland – må det vara någonting om estnisk kultur, natur, uppfinningar, mat eller traditioner. Även dessa är fotograferade och ingår i utställningen.

- Tallink Silja AB är en stark bärare av estnisk kultur, både i Estland och i Sverige. Genom fotoutställningen i Värtahamnen där flertalet nationaliteter rör sig varje dag, kan vi ytterligare stärka och utveckla kulturutbyten och relationer, säger Marcus Risberg,vd på Tallink Silja AB.

- Utställningen i Värtaterminalen är ett utmärkt sätt för resenärerna att hitta inspiration inför sin resa, små tips och guldkorn som visar vad man kan se och göra på andra sidan Östersjön, säger Johan Castwall, vd på Stockholms Hamnar.

Utställningen ingår i det officiella programmet för Estlands 100-års jubileum och har tidigare visats på Estlands nationalmuseum i Tartu.

Utställningen invigs 20 juni  i Värtaterminalen, Hamnpirsvägen 10 i Stockholm. Medverkande vid invigningen:

  • Paavo Nõgene – vd för Tallink Grupp

  • Marcus Risberg – vd för Tallink Silja AB

  • Merle Pajula – Estlands ambassadör

  • Johan Castwall – vd för Stockholms HamnarHåll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Regelrytteri hämmar besöksnäringen

Sveriges besöksnäring befinner sig i snabb tillväxt och är en av de största branscherna totalt sett – Men regelrytteri och krångel sätter krokben för utvecklingen, det konstaterades på ett seminarium i Visby 5 juli.

Flygresorna oförändrade i juni

Träningsresor - ingen trend

Romfestival i Dominikanska republiken

Uppåt för storstadsresor

Städer som Berlin, Rom och Budapest har fått ett uppsving under första halvan av 2018 – Det rapporterar gruppresearrangören Rolfs Flyg & Buss.

Medelhavslyx i Sverige

Nyhetsbrev

Isberg ny chef

Arkiv

Midsommar på danska

Brasor, sång och stora festmåltider - Danskarnas svar på midsommar, Sankt Hans aften, innebär stor fest i hela Danmark, även gruppresearrangörer kan sikta på den helgen, läs här!

Danskt VM - även för svenskar

Capçanes grottmålningar

Kulturnatt i Tel Aviv

Svenskar är väderberoende

Få saker engagerar svenskarna så mycket som sommarvädret – Oro för dåligt väder får många att boka in semester på vädersäkra destinationer, läs om det här!

Porträtt av Estland i Stockholm

Sista smakresan med Bengtsson

Mariestads Islagrad Rothpils är inspirerad av Berlin där bryggmästaren Richard Bentsson startade sin karriär inom öl - Det handlar om en ädel brygd i samma klass som föregångarna, läs mer här!

Plus

Proffsig hemsida för alla

Plus

Nytt på Birka 2018

Plus

5 snabba fågor…

Plus

Fint flyt för Birka

Satu Andersson kom till Birka Cruises sommaren 2013 och i sommar har hon varit vd för rederiet i fem år. Rederiet har profilerat sig på just kryssningar av olika längd och inriktning och kryssningar ligger i tiden.

Plus

Julen - väl värd en marknad

Plus

Julmarknader i grannländerna

RT-Forum har här plockat ihop några i Danmark, Norge, Finland, Estland och Lettland.

Några julmarknader i Sverige

Nora-pärla öppnar

Stora Trädgårdsfesten i Sofiero

Leap flyger in

Sänd till en kollega

0.225