Porträtt av Estland i Stockholm

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Ett hundra porträtt berättar Estlands historia vid en fotoutställning i Värtahamnen, Stockholm – Utställningen invigs 20 juni och sitter uppe hela sommaren.

I år är det 100 år sedan Estland utropade sig självständigt. Tallink Silja AB, Stockholms Hamnar, Estlands ambassad och Sverigeesternas förbund firar detta med en fotoutställning i Värtahamnen. Utställningen invigs den 20 juni och visas fram till slutet av augusti. 

Fotoutställningen “Estland genom 100 par ögon” fångar Estlands historia med 100 porträtt av personer med kopplingar till Estland. Varje år porträtteras av en person född det året. Den äldsta personen föddes 1918, det vill säga samma år som Republiken Estland, och den yngste personen föddes på Estlands nationaldag den 24 februari i fjol.

- Historien har gjort att ester är spridda över världen. Tanken är att visa hur vi bär Estland i våra hjärtan trots våra olika öden, säger Kaire van der Toorn-Guthan, projektets konstnärliga ledare.

Foton skildrar människor bosatta både i Estland och utomlands, med många olika bakgrunder och yrken. Bland andra porträtteras den mest kända nu levande kompositören Arvo Pärt, konsthistorikern Mai Raud-Pähn, barnboksillustratören Ilon Wikland, freestyleåkaren Kelly Sildaru, f.d kommunalråd i Malmö Ilmar Reepalu samt andra kända och mindre kända personer.

Förutom ett porträtt har varje person valt ut en sak som de förknippar med Estland – må det vara någonting om estnisk kultur, natur, uppfinningar, mat eller traditioner. Även dessa är fotograferade och ingår i utställningen.

- Tallink Silja AB är en stark bärare av estnisk kultur, både i Estland och i Sverige. Genom fotoutställningen i Värtahamnen där flertalet nationaliteter rör sig varje dag, kan vi ytterligare stärka och utveckla kulturutbyten och relationer, säger Marcus Risberg,vd på Tallink Silja AB.

- Utställningen i Värtaterminalen är ett utmärkt sätt för resenärerna att hitta inspiration inför sin resa, små tips och guldkorn som visar vad man kan se och göra på andra sidan Östersjön, säger Johan Castwall, vd på Stockholms Hamnar.

Utställningen ingår i det officiella programmet för Estlands 100-års jubileum och har tidigare visats på Estlands nationalmuseum i Tartu.

Utställningen invigs 20 juni  i Värtaterminalen, Hamnpirsvägen 10 i Stockholm. Medverkande vid invigningen:

  • Paavo Nõgene – vd för Tallink Grupp

  • Marcus Risberg – vd för Tallink Silja AB

  • Merle Pajula – Estlands ambassadör

  • Johan Castwall – vd för Stockholms HamnarHåll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Nytt flygbolag till Gällivare

Herhta Hillfons flyttar

Storsatsning ökade Danmarksintresset

Nytt akvarium byggs i Göteborg

Göteborgs fyller 400 år 2021 och då öppnar Sjöfartsmuseet Akvariet igen – då ska det helt nya huset med jätteakvariet på plats.

Nordkalotten besökssatsar gemensamt

Skönare till sjöss på Viking Line

Nyhetsbrev

Manner till Finnair

Arkiv

Skidor + kryssning = sant

Kapellskärs hamn angörs av jättekryssare

Antalet kryssningspassagerare ökar i Stockholms Hamnar – nu ska Kapellskärs hamn testas för den internationella kryssningstrafiken.

Konkurrensregler drev fram hotellförsäljning

30 augusti avtalade hotellkedjan Scandic om försäljning av Cumulus Kuopio Station i Kuopio till Lapland Hotels - Försäljningen var framtvingad av den finska konkurrensmyndigheten.

Stjärnregn på Viking Line i höst

Buss del av hållbar turism i ny nationell strategi

I den nya nationella naturturism strategin som presenterades i Almedalen i somras lyfts bussens klimatfördelar fram – Strategin finns att läsa på Svensk Tursims webbsida.

Swebus färger försvinner - blir FlixBus-gröna före årsskiftet

Ishotellet laddar för vintern

Sensommar och vallfärd till Danmark

Långa resor för Rolfs Flyg & Buss

Dags för fest i Flunsåsparken

Färjeföretaget kan vinna pris för sin detaljhandel

Tallink nominerade till Fronter Awards

Pasma till Scandic

Flyktingopera på Drottningholm

Unik modell av Kungsholm

Bra juli för Tallink

Nu gäller nya paketreselagen

Den nya paketreselagen bygger på det starka konsumentskyddet som länge funnits i Sverige och gäller från 1 augusti i hela EU - För svenska researrangörer blir det nästan inga förändringar alls enligt branschens bedömare.

Sänd till en kollega

0.237