23948sdkhjf

Porträtt av Estland i Stockholm

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Ett hundra porträtt berättar Estlands historia vid en fotoutställning i Värtahamnen, Stockholm – Utställningen invigs 20 juni och sitter uppe hela sommaren.

I år är det 100 år sedan Estland utropade sig självständigt. Tallink Silja AB, Stockholms Hamnar, Estlands ambassad och Sverigeesternas förbund firar detta med en fotoutställning i Värtahamnen. Utställningen invigs den 20 juni och visas fram till slutet av augusti. 

Fotoutställningen “Estland genom 100 par ögon” fångar Estlands historia med 100 porträtt av personer med kopplingar till Estland. Varje år porträtteras av en person född det året. Den äldsta personen föddes 1918, det vill säga samma år som Republiken Estland, och den yngste personen föddes på Estlands nationaldag den 24 februari i fjol.

- Historien har gjort att ester är spridda över världen. Tanken är att visa hur vi bär Estland i våra hjärtan trots våra olika öden, säger Kaire van der Toorn-Guthan, projektets konstnärliga ledare.

Foton skildrar människor bosatta både i Estland och utomlands, med många olika bakgrunder och yrken. Bland andra porträtteras den mest kända nu levande kompositören Arvo Pärt, konsthistorikern Mai Raud-Pähn, barnboksillustratören Ilon Wikland, freestyleåkaren Kelly Sildaru, f.d kommunalråd i Malmö Ilmar Reepalu samt andra kända och mindre kända personer.

Förutom ett porträtt har varje person valt ut en sak som de förknippar med Estland – må det vara någonting om estnisk kultur, natur, uppfinningar, mat eller traditioner. Även dessa är fotograferade och ingår i utställningen.

- Tallink Silja AB är en stark bärare av estnisk kultur, både i Estland och i Sverige. Genom fotoutställningen i Värtahamnen där flertalet nationaliteter rör sig varje dag, kan vi ytterligare stärka och utveckla kulturutbyten och relationer, säger Marcus Risberg,vd på Tallink Silja AB.

- Utställningen i Värtaterminalen är ett utmärkt sätt för resenärerna att hitta inspiration inför sin resa, små tips och guldkorn som visar vad man kan se och göra på andra sidan Östersjön, säger Johan Castwall, vd på Stockholms Hamnar.

Utställningen ingår i det officiella programmet för Estlands 100-års jubileum och har tidigare visats på Estlands nationalmuseum i Tartu.

Utställningen invigs 20 juni  i Värtaterminalen, Hamnpirsvägen 10 i Stockholm. Medverkande vid invigningen:

  • Paavo Nõgene – vd för Tallink Grupp

  • Marcus Risberg – vd för Tallink Silja AB

  • Merle Pajula – Estlands ambassadör

  • Johan Castwall – vd för Stockholms Hamnar

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Malmö-Ohrid direkt

En ny direktlinje med flyg till staden Ohrid i Makedonien från Malmö kan vara av intresse för gruppresearrangörer att känna till – trafiken startade 14 januari.

Sjöberg ny vd för Stromma

100 redan anmälda!

100 personer inom och omkring bussresebranschen har redan anmält sig till Busstorget – betydligt fler än vid samma tid förra året, så se till att säkra plats för Busstorget 2019.

Finnair säkraste flygbolaget

Flygrekord för Norweigian

Mindre regelrytteri – eller?

Hur gick det med Transportstyrelsens ändrade hantering av kör- och vilotidsregelverket som infördes 1 mars 2018? – det redovisas på Busstorget 11-12 april i Tylösand!

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Vinn hotellnatt på Busstorget

Ännu finns möjligheten att vinna ett dubbelrum på Hotel Tylösand under branschmötet Busstorget 2019 – men det brådskar, den som vill tävla måste göra det före 11 januari!

Arkiv

Habilt 2018 för Tallink

Rederiet Tallink Grupp noterar ett habilt 2018 med något fler passagerare än året innan – antalet personbilar ombord har samtidigt minskat obetydligt.

Tallinns julmarknad bäst!

Av alla Europas julmarknader har Tallinns julmarknad röstats fram till den allra bästa att besöka under juletid - marknaden har varit omskriven i Resforum tidigare år.

Kryssningsavslutning i Göteborg

Flygskatten slopas – men det dröjer

Thand Ringqvist till Skärgårdsstiftelsen

Apple Pay för Flixbus

Apple Play kan användas för biljettköp på Flixbus.

Nettbuss julsatsar

Fler Flixbussar till jul

Väderkoll ska minska flygutsläpp

Norwegian ingår nytt avtal med Avtech – syftet är att minska utsläppen med hjälp av väderdata och därmed bidra till ett hållbart flyg enligt flygbolaget.

Stromma räddar konkursbåt

Stromma har ropat in skärgårdsbåten M/S Nya Skärgården – den tillhörde det konkursdrabbade rederiet Kulturbåtarna i Göteborg.

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har provat årets julöl och andra juldrycker i samarbete med Foodnet - resultatet är att två öl är i topp bland många fina brygder.

Julita Gård vann turistpris

Extra platser på jultågen

Bokningstrycket på julens tågresor är ovanligt högt, SJ har därför ordnat massor av extra sittplatser på sina tåg – så nu gäller det bara att tågen också går som de ska under helgerna.

Back i maskin för Tallink

Mer Stena i Irländska sjön

Norwegian till Rio de Janeriro

Följ spriten som lagras till sjöss

I 200 år uppger Linie Aquavit att de låtit lagra sin Aquavit i fyra månader till sjöss för skapa den lena karaktäristiska smaken – är det en myt eller är det verkligen sant?

Plus

5 snabba frågor…

Sänd till en kollega

0.444