23948sdkhjf

Fler elbussar i SL

Det blir fem nya elbussar när Transdev tar över busstrafiken i Sigtuna, Upplands Väsby och Vallentuna – Det tioåriga avtalet är värt 270 miljoner kronor per år.

SL:s bussar har de senaste åren körts av Keolis, Arriva och Nobina. Nu får de sällskap av Transdev, som tar över busstrafiken i norra länet. Det står klart efter beslut i trafiknämnden i Stockholm läns landsting.

Det är glädjande att vi kan presentera en ny leverantör i SL:s busstrafik då vi tror att ökad konkurrens skapar drivkrafter som gynnar hela marknaden, säger Caroline Ottosson, chef för trafikförvaltningen och vd för SL. Transdev har lämnat det bästa anbudet både utifrån pris och utifrån de kvalitetskrav vi ställt.

Uppdraget innebär att bedriva busstrafik i trafikområdet Sigtuna, Upplands Väsby och Vallentuna, underhåll av fordon, förvaltning av SL:s fastigheter och hållplatser samt ansvar för all teknisk utrustning i bussarna. Trafikområdet hade 2016 cirka 46 000 påstigande resenärer per dag.

När Transdev börjar köra trafiken i juni 2019 kommer fem av bussarna vara helelektriska. Det nya avtalet blir det första trafikavtalet för SL:s busstrafik med krav på eldrift redan från start. Övriga bussar som kommer att användas ska drivas med fossilfria drivmedel.

Avtalet är konstruerat så att entreprenören får halva ersättningen efter antalet betalande resenärer och den andra halvan för utförd trafik. Det förväntas ge bra drivkrafter mot målen att antalet nöjda resenärer når 80 procent och att resandet ökar mer än befolkningsutvecklingen.

FAKTA/Avtalet

  • Avtalets värde är cirka 270 miljoner kronor per år

  • Avtalstiden är 10 år

  • Trafikstart sker i juni 2019

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078