23948sdkhjf

Dyrare att fuskåka i Jämtland

Nu kommer det att kosta 1500 kr för resenärer som saknar giltig biljett på Länstrafikens bussar vid en biljettkontroll - Tidigare har fuskarna klarat sig undan med 400 kronor, så det handlar om en rejäl höjning.

Länstrafiken Jämtland har nu fått Transportstyrelsens beslut att höja tilläggsavgiften från 400 kronor till 1500 kronor. Förutom höjd tilläggsavgift planerare Länstrafiken att utöka antalet biljettkontroller framöver. Den höjda tilläggsavgiften ska bland annat täcka Länstrafikens kostnader för utförandet av kontrollerna.

- Med tanke på att en stor del av vår verksamhet är finansierad av skattemedel tycker vi det är viktigt att vi ser till att intäkter som kommer från betalande resenärer bibehålls. Vi vill därför öka antalet biljettkontroller och med en höjd tilläggsavgift förebygga otillåtet åkande och fusk med exempelvis åldersgränser, säger Per-David Wennberg, vd Länstrafiken Jämtland.

Länstrafikens styrelse beslutade våren 2017 om att höja tilläggsavgiften. Ärendet gick vidare till Kollektivtrafikmyndigheten Region Jämtland Härjedalen som samtyckte och lämnade över ärendet till Transportstyrelsen. Transportstyrelsen är den myndighet som fastställer och beslutar om tilläggsavgifter i kollektivtrafiken. I beslut går att läsa att tilläggsavgiftens belopp ska vara skäligt med hänsyn till de kostnader Länstrafiken har för utförandet av biljettkontroller.

- Vi kör bussar i ett län som till ytan är stort med långa avstånd. Vi utför biljettkontroller över hela länet vilket gör att vi också har höga kostnader för biljettkontrollverksamheten. En högre tilläggsavgift är avsedd för att, i större utsträckning än idag, täcka de höga kostnaderna, säger Per-David Wennberg.

Men det blir en begränsad effekt, visar det sig. Under 2017 var kostnaderna för att utföra biljettkontroller drygt 237 000 kronor, intäkterna för tilläggsavgifter uppgick till knappt 9 000 kronor. Den nya högre nivån bör intäkterna på tilläggsavgifter landa på omkring 33000 kronor förutsatt att det även i fortsättningen stannar på 22 syndande fuskare i länet. (Inom parentes kan anges att det skulle kräva en bot i nivån 10000 kronor för att balansera den totala kostnaden för biljettkontrollerna i Jämtlands län.)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063