23948sdkhjf

Löfvén hyllade gammal liberal

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

4100 lyssnade på statsminister Stefan Löfvéns tal i Almedalen 5 juli – Han hyllade forne liberale statsministern Nils Edén och berörde som hastigast även kollektivtrafiken.

För hundra år sedan lyckades den liberale statsministern Nils Edén samla Sverige inför genomförandet av allmän och lika rösträtt. Men han var livrädd för att extremistiska motståndare till rösträtten skulle ta till våld.

- Det sägs att han vände sig till en utav sina socialdemokratiska ministrar, Värner Rydén, och sa: ”Om allt går sönder, så kastas landet bara ut i större äventyr.” Och Rydén svarade: ”Det går inte sönder, om vi hålla ihop.” Idag, hundra år senare, ser vi hur extremismen försöker mobilisera igen, sa Stefan Löfvén.

Därefter ägnade sig statsministern åt att beskriva hatet av i dag, nazisterna och andra extremister men andades också en invit till just liberala mittenpartier till ett samarbete efter valet i höst. Därav kopplingen till gamle Nils Edén och dennes samarbete med socialdemokraterna för jämn 100 år sedan. Förutsättningarna kanske finns, men alla Allianspartier som hittills talat i Almedalen har sågat idén lika mycket som de sågat samverkan med Sverigedemokraterna eftersom ingen av blocken tror på egen majoritet efter valet.

Kollektivtrafiken nämndes i en bisats där statsministern sade sig vilja verka för en icke definierad upprustning av kollektivtrafik och vägar samtidigt som han vill bygga ut bredband och mobiltelefoni.

Med näppe slog statsminister Stefan Löfvén centerledaren Annie Lööfs åhörarsiffror med runt 200 personer.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Transdev vann i Umeå

Enklare upphandlingar med Hogia

Helt fossilfritt i Skåne

Skånes kollektivtrafik är numera helt och hållet fri från fossila drivmedel – ett omfattande omställningsarbete ligger bakom förvandlingen.

Fler tågade över Öresundsbron 2018

Förundersökning mot Uber nedlagd

MTR Express vann punktlighetsligan

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

96 dog på spåren 2018

Arkiv

Fler dog på vägarna 2018

Under 2018 omkom preliminärt 325 personer på vägarna i Sverige - en ökning med 72 personer jämfört med 2017, det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

32 nya ledbussar i Västerås

Snart kommer 32 nya ledbussar att rulla i Västerås stadstrafik – de sex första bussarna är redan ute i trafiken och resten kommer att driftsättas i början av 2019.

Auno tar över Nobina Finland

Risberg till Sveriges Bussföretag

Bokeberg till Kollektivtrafikdagen

”Uber skattefuskar”

Hanson vd för Prospero Stockholm

Dags för Transportforum # 36

Ny vd på Cirkle K

Kraftsamling för bussbranschen

2018 – rekordår för Skånetrafiken

Nytt bolag jagar nya lokförare

Ett nybildat bolag ska ge sig på det digra arbetet med att säkra personalbehovet för en växande tågbransch – det behövs 1200 nya lokförare under de kommande fem åren.

Nya framgångar för Scania

Uppfräschad webbsida om BRT

Plus

MAN vann Tunga Bussligan!

Med ett tokryck under december lyckades MAN kamma hem segern i Tunga Bussligan 2018, körde förbi både Scania och Mercedes-Benz på upploppet - det visar Bil Swedens färska statistik.

Bussarna ökade under december

Plus

5 snabba frågor...

WiFi i Bergsslagen

Arriva kör Pågatågen

Veggeland till Nettbuss

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Nytt bussdäck

Sänd till en kollega

0.129