23948sdkhjf

Löfvén hyllade gammal liberal

4100 lyssnade på statsminister Stefan Löfvéns tal i Almedalen 5 juli – Han hyllade forne liberale statsministern Nils Edén och berörde som hastigast även kollektivtrafiken.

För hundra år sedan lyckades den liberale statsministern Nils Edén samla Sverige inför genomförandet av allmän och lika rösträtt. Men han var livrädd för att extremistiska motståndare till rösträtten skulle ta till våld.

- Det sägs att han vände sig till en utav sina socialdemokratiska ministrar, Värner Rydén, och sa: ”Om allt går sönder, så kastas landet bara ut i större äventyr.” Och Rydén svarade: ”Det går inte sönder, om vi hålla ihop.” Idag, hundra år senare, ser vi hur extremismen försöker mobilisera igen, sa Stefan Löfvén.

Därefter ägnade sig statsministern åt att beskriva hatet av i dag, nazisterna och andra extremister men andades också en invit till just liberala mittenpartier till ett samarbete efter valet i höst. Därav kopplingen till gamle Nils Edén och dennes samarbete med socialdemokraterna för jämn 100 år sedan. Förutsättningarna kanske finns, men alla Allianspartier som hittills talat i Almedalen har sågat idén lika mycket som de sågat samverkan med Sverigedemokraterna eftersom ingen av blocken tror på egen majoritet efter valet.

Kollektivtrafiken nämndes i en bisats där statsministern sade sig vilja verka för en icke definierad upprustning av kollektivtrafik och vägar samtidigt som han vill bygga ut bredband och mobiltelefoni.

Med näppe slog statsminister Stefan Löfvén centerledaren Annie Lööfs åhörarsiffror med runt 200 personer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172