23948sdkhjf

Keolis utbildar fler bussförare

För att hantera den svåra förarbristen har Keolis sen tidigare startat en egen trafikskola. Nu intensifieras arbetet och ett samarbete mellan Keolis och Komvux Värmdö lanseras. 

Under 2018 spås transportbranschen behöva 10-12 000 nya förare. Hos Keolis beräknas det behövas ca 700 nya förare i landet och 250 i Stockholmsområdet. Samtidigt klarar inte traditionella utbildningar av att möta efterfrågan. Arbetsförmedlingen, som är branschens hovleverantör, har under de senaste åren kämpat med överklagade upphandlingar och stora kvalitetsbrister hos de upphandlade utförarna. För att hantera denna utveckling tar åter igen Keolis, som privat aktör, ett utökat ansvar och lanserar en Komvux utbildning omfattandes 550 poäng tillsammans med Komvux Värmdö.

- Det är tack vare alla deltagares möjlighet att vara flexibla, nytänkande och lösningsorienterade som att samarbetet har blivit verklighet. Vi har en enorm bussförarbrist vilket också är en stor tillgång för de kommuner som vill satsa. Som enskild aktör är det svårt att påverka men tillsammans har vi; näringsliv och utbildningsväsendet hittat en bra väg framåt, säger Cecilia Jerneheim, HR- och Kommunikationsdirektör Keolis Sverige AB

Keolis, som bedriver trafik i ett flertal områden i Stockholm, har länge vittnat om en stor brist på bussförare. I nuläget beräknar man att direkt kunna anställa 50 personer i området Nacka/Värmdö. Samtidigt råder det stor brist på bussförarkompetens i hela Stockholms län.

- Detta är oerhört roligt för mig som representant för Keolis, men framförallt innebär det att fler människor får tillgång till en utbildning som faktiskt leder till jobb. Vi möter ofta kandidater som har fastnat i Arbetsförmedlingens byråkrati och inte får tillgång till bussförarutbildningen. Men genom att Komvux Värmdö, tillsammans med oss, satsar så kommer fler människor få chansen till en riktig lön, den 25e varje månad, säger Cecilia Jerneheim.

FAKTA/Bussförarutbildningen

Utbildningen är uppdelad i två delar med D-körkorts- och YKB-utbildning. Efter godkänd YKB får studenten 6 veckors praktisk yrkesutbildning på en av Keolis depåer i Charlottendal eller i Björknäs. Utbildningen är gratis och CSN-medelsberättigad. Trafikverkets egenavgifter för kunskapsprov, körprov och YKB-prov tillkommer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172