23948sdkhjf

Flyktingopera på Drottningholm

Nu har Syskonen i Mantua börjat repetera inför premiären på Drottningholms Slottsteater norr om Stockholm 8 september – En nyskriven barockopera om konflikter som fanns förr och som finns i dag.

Operan bygger på en sann historia som är skrämmande aktuell i år när integration och flyktingpolitik är några av de hetaste valfrågorna. Den judiske tonsättaren Salamone Rossis liv och musik står i centrum.

– Det här är en nyskriven opera baserad på en bortglömd musikskatt och en berättelse om verkliga människor som levde för 400 år sedan. Det handlar om utanförskap, konst och glädje, säger Pia Forsgren, regissör och en av initiativtagarna till operan.

Internationellt hyllade konstnären Mamma Andersson skapar scenbilden utifrån teaterns dekorer. Kostymen görs av designern Behnaz Aram som hämtat inspiration från judisk folklore, samurajer och barock men med modern touch. Librettot är nyskrivet av författaren Magnus Florin.

Premiär för Syskonen i Mantua är det den 8 september, dagen före valet. Operan som beställts av Drottningholmsteatern bygger på den sanna historien om den judiske tonsättaren Salamone Rossi och hans syster Europa som levde i den italienska staden Mantua runt sekelskiftet 1600. Salamone Rossi var en uppskattad tonsättare vid hovet där hans syster också var en hyllad sångerska. Men deras judiska börd gjorde dem utsatta och trots framgången levde de farligt, i en tid när getton för den judiska befolkningen började byggas runt om i Europa.

Syskonen i Mantua bygger på både gammal och nykomponerad musik och har byggts upp musikdramatiskt av Maria Lindal, musikalisk ledare på Drottningholmsteatern. I föreställningen hörs bland annat sällan spelade verk av Salamone Rossi och nykomponerat av Djuro Zivkovic, en av Europas ledande unga kompositörer. Musiken framförs av Drottningholmsteaterns orkester på tidstypiska instrument.

Bakom originalidén till Syskonen i Mantua står Pia Forsgren, regissör och tidigare konstnärlig ledare för Judiska teatern, tillsammans med Maria Lindal, Drottningholmsteaterns musikaliska ledare.

Det här är en historia som behöver berättas med frågor som är brännande aktuella. Jag vill knyta ihop nu och då, och få igång ett samtal som fortsätter utanför teatersalongen, säger Pia Forsgren.

Drottningholms Slottsteater är intakt sedan 1766 och står på Unescos världsarvslista. Ingen annanstans i världen finns en liknande teater med handdrivet scenmaskineri somfortfarande används.

FAKTA/Syskonen i Mantua

Urpremiär den 8 september. Spelas därefter den 11, 13, 15, 17, 20, 22 september På Drottningholms Slottsteater. Syskonen i Mantua har fått 2018 års ’Mikael T Zielinski pris’.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.234