23948sdkhjf

Dubbelkonferens på Persontrafik

Det har aldrig hänt förr att två nordiska konferenser kring kollektivtrafik läggs samtidigt i Sverige ihop med en stor mässa – Men i höst händer det under Persontrafik 22-24 oktober.

Konferenserna Nordiskt Lokaltrafiköte och InformNorden genomförs i samband med mässan Persontrafik 22-24 oktober på Stockholmsmässan.

Nu får mötesplatsen ett helt nytt format. Det ska bli enormt spännande, säger Jarl Eliassen, samordnare för Nordiskt Lokaltrafikmöte och InformNorden.

Konferenserna InformNorden och Nordiskt Lokaltrafikmöte går för första gången samtidigt som Persontrafik  22–24 oktober på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Nordiskt Lokaltrafikmöte samlar de nordiska huvudstädernas kollektivtrafikorganisationer vartannat år, och gick under flera decennier som en separat konferens på vårkanten.

InformNorden, ett forum med syftet är att föra samman branschspecialister och industri för att stimulera utvecklingen av IT inom persontrafiken, har sedan bildandet 1998 haft årliga konferenser på hösten.

Nordiskt Lokaltrafikmöte diskuterar framtidsfrågor

Jarl Eliassen, tidigare direktör för Trafikanten A/S i Oslo och de senaste fyra åren Nordens representant i UITP, Union Internationale des Transports Publics, förklarar upplägget:

På Nordiskt Lokaltrafikmöte diskuterar vi de viktigaste framtidsfrågorna för kollektivtrafiken med tyngdpunkt på det nordiska perspektivet. Ett exempel är hur vi rullar ut elektriska fordon, det sker ju nu. Vi kan dela våra strategier och våra erfarenheter, och stödja varandra.

Stort intresse knyts till en paneldiskussion med alla de nordiska direktörerna.

Där diskuterar vi vilken roll kollektivtrafikföretagen ska ta i förhållande till nya former av mobilitet, delningstjänster och delningsekonomi, individualiserade transporter och autonoma, självkörande fordon. Frågor som också i hög grad påverkar stadsplaneringen, säger Jarl Eliassen.

InformNorden stimulerar forskning och utveckling

20-årsjubilerande InformNorden har en delvis annan inriktning.

Tanken är att stimulera forskning och utveckling på telematikområdet och stödja ITS-arbetet inom den nordiska kollektivtrafiken. På konferensen delar länderna med sig av erfarenheter, kravställningar och standarder, säger Jarl Eliassen.

För sex år sedan hölls de två konferenserna samtidigt för första gången. Sedan dess har tre ”dubbelkonferenser” hållits: i Reykjavik, Oslo och Helsingfors. Nu blir det alltså fjärde gången, i Stockholm.

I år arrangeras konferenserna för första gången tillsammans med en större mässa, alltså Persontrafik.

FAKTA/Persontrafik 2018

När: 22-24 oktober 2018.

Var: Stockholmsmässan i Älvsjö.

Vad:Persontrafik är en av Europas absolut viktigaste mötesplatser för alla verksamma inom kollektivtrafikbranschen. En gemensam arena för kollektiva färdmedel där samverkan och samarbete är ett uppmärksammat koncept. Syftet är att erbjuda attraktiva, miljövänliga och kundanpassade lösningar med resenären i centrum. 
I år förstärks det nordiska fokuset ytterligare genom att de båda konferenserna Nordiskt Lokaltrafikmöte och InformNorden samarrangeras med Persontrafik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109