23948sdkhjf

Ren el i Norrtälje

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Norrtälje är först i Sverige med en helt elektrifierad stadstrafik - Ett samarbete mellan SL, Norrtälje kommun och bussoperatören Nobina har gjort det möjligt.

18 augusti invigdes och presenteras de nya elbussarna av fabrikatet BYD upp på busstorget i Norrtälje, Trafiken startade måndag 20 augusti. Bussarna har operatören Nobina köpt direkt från BYD Europe i Rotterdam, Nederländerna.

- SL är redan en föregångare i världen när det gäller omställning till förnybar energi och nu i sommar blir hela bussflottan helt fossilfri. Men vi strävar ständigt efter att bli ännu bättre. Nu tar vi därför ännu ett steg i arbetet där Norrtälje ska bli starten för en bred satsning på elbussar i syfte att göra Stockholmsregionen till Europas mest attraktiva storstadsregion, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

I Norrtälje stad finns fyra busslinjer som binder samman tätorten i kommunen. Den 20 augusti samtliga gamla bussar ut mot nya elbussar. Bussarna är helelektriska och laddas i depån över natten. De nya bussarna erbjuder en både tystare och mer hållbar kollektivtrafik för Norrtäljeborna, då de körs på förnybar el. Bussarna är lätta att känna igen då de är profilerade med en elsladdssymbol.

För SL blir Norrtäljeförsöket en värdefull möjlighet att prova övergång till elbussar i liten skala och lära mer inför en kommande övergång till fler elbussar i stadstrafiken framöver.

Bussarna körs inom ramen för det befintliga trafikavtalet. Satsningen med elektrifierad busstrafik pågår till juni 2021, då avtalet med Nobina löper ut.

FAKTA/Elbusstrafiken i Norrtälje

  • SL står för busslinjerna och varumärke för drift i linjetrafik samt anpassar trafikavtalet för att möjliggöra inköp av elbussarna.

  • Nobina köper in bussarna, ser till att vägarna är anpassade och att depån utformas så att bussarna kan ladda på natten.

  • Norrtälje kommun bidrar med kostnad för förstärkning och elkraft.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Hybricon siktar på lönsamhet

Bäckström till Taxi Stockholm

Nobina i digital final

Elektrisk färja Helsingborg-Helsingör

Blågrön bussatsning i Stockholms län

Volvo Bussar mutanklagas

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Rekordorder till Bogotá för Scania

Arkiv

Bergkvarabuss vann Trelleborg

Stor BRT-order till Volvo

Ny biljettkontrollösning för SL

Plus

Mercedes-Benz jagar MAN

Mercedes-Benz tar in på ledande MAN och Scania har kört om Volvo - det framgår av Bil Swedens färska statistik för Tunga Bussligan till och med oktober 2018.

Bussarna fortsätter backa

IRU:s nya klimatvision

IRU har nu presenterat ny vision för transportsektorns minskade klimatpåverkan - bland annat ska busstrafik prioriteras.

1

Jensen till MTR

Reflexsnurror i höstmörkret

Stockholm: 3 000 bussförare fattas

Västra Götaland: 1 400 bussförare fattas

Västernorrland: 102 bussförare fattas

Veidekke vann spåruppdrag

Norsk miljardaffär för Volvo Bussar

Målgång för matnyttigt branschmöte

Persontrafik 2018 genomfördes i Stockholm 22-24 oktober – sammanfattningsvis blev det ett såväl matnyttigt som trevligt branschmöte som lockade långt över 6 000 besökare.

Självkörande bussarna – nu på riktigt

24 oktober startade linje 549 trafiken nästan på allvar – självkörande bussar går i riktig linjetrafik öppen för alla i Barkarbystaden, Järfälla kommun, från 25 oktober.

Ruter tog filmpriset

En spindel, en brud i bröllopsstass och en biodlare - de är alla aktörer i den vinnande filmen i tävlingen ”Best of Nordic Public Transport” som togs hem av norska Ruter.

2

Wigblad sågar Trafikverket

Filmpris delas ut

Heister till Taxiförbundet

Bussen på undantag

Kuren rullar själv

Rusning efter Interrail-kort

Yigit till Taxi Stockholm

Nya elbussar till Ale

Optidev för Västtrafik

Många nya i Trafikutskottet

Sundås till Transportföretagen

1

Tre zoner i Västtrafik

LEAN – för kollektivtrafiken

Sänd till en kollega

0.364