23948sdkhjf

Norskt bussbolag vann svensk regionbusstrafik

Nu står det klart att norska Trønderbilene AS vann avtalet i Länstrafiken Jämtlands upphandling, ”Regionbuss 2019, Jämtlands län” - Detta efter att Länstrafiken gjort om upphandlingen

Trønderbilene AS blir utförare av regionbusstrafiken i kommunerna Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Strömsund och Östersund vilket innebär 67 linjer. Uppdraget påbörjas 11 augusti 2019. Trafikavtalet gäller i tio år och den årliga ersättningen till trafikföretaget blir cirka 124 miljoner kronor.

– Trots att vi fick göra om upphandlingen har vi haft ett stort intresse från marknaden och anbudspriset hamnade i nivå med den tidigare upphandlingen, säger Per-David Wennberg, vd, Länstrafiken i Jämtlands län.

Avtalet för att utföra regionbusstrafiken i nämnda kommuner tilldelades redan i december 2018, men överprövning lämnades in hos Förvaltningsrätten i Härnösand. Anledningen var att det under pågående upphandling kom ett beslut om nedläggning av Bussgods som Förvaltningsrätten tyckte innebar för stora förändringar. Länstrafiken valde då att göra om upphandlingen.

– En överprövning innebär alltid en försening och ökade kostnader. Vi har rättat oss efter Förvaltningsrättens dom och gjort om upphandlingen. Det har varit viktigt att minimera förseningen och med det hålla nere kostnaden för skattebetalarna, säger Elisabet Sjöström, styrelseordförande, Länstrafiken i Jämtlands län.

Trønderbilene AS kommer att starta verksamhet i Jämtlands län och erbjuda alla berörda bussförare anställning. Alla bussar kommer att drivas med fossilfria förnyelsebara bränslen från första dag.

– Länstrafiken vill framföra ett stort tack till samtliga anbudsgivare. Det omfattande arbete de har lagt ner har medfört ett bättre avtal för länets invånare och besökare, säger Elisabet Sjöström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093