Nordkalotten besökssatsar gemensamt

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Andra fasen av Interregprojektet Visit Arctic Europe igång – Norge, Sverige och Finland samverkar.

Arbetet med Visit Arctic Europ är redan i full gång och pågår fram till den 31 mars 2021. Projektägare är Finnish Lapland Tourist Board, Swedish Lapland Visitors Board och Northern Norway Tourist Board med 125 deltagande företag, en ökning med ett trettiotal jämfört med förra projektfasen. Interregs styrkommitté har fattat ett positivt beslut om medfinansiering.

I projektets första fas, som pågick mellan 2015 och 2018 skapades banbrytande gränsöverskridande samarbeten mellan såväl turistföretag som destinationer och återförsäljare i resebranschen. Något som lockade över 30000 nya resenärer till regionen.

Tack vare ett lyckat samarbete tilldelades Visit Arctic Europe i november ifjol priset ”Arctic Award” i kategorin ”Overcoming Critical Mass” instiftat av Arctic Cooperation som är ett samarbete mellan fyra EU-program.

– Från Interreg Nord- programmets sida är vi mycket stolta över att kunna gå in med finansiering till Visit Arctic Europe, som enligt min mening är ett unikt gränsöverskridande samarbetsprojekt. Den fortsatta samverkan mellan länderna leder till att Visit Arctic Europe-området blir ett konkurrenskraftigt, hållbart besöksmål året runt, säger Rauno Posio, programdirektör för Visit Arctic Europe..

Huvudsakliga syftet för Visit Arctic Europes andra fas är att fortsätta det gränsöverskridande arbetet att utveckla Finnish Lapland, Swedish Lapland och Northern Norway som ett helårsbaserat, hållbart och högkvalitativt resmål. Effekterna och resultaten av det goda arbetet som gjordes i projektets första fas kommer att utvärderas och förfinas. Fokus kommer att ligga på marknadsföring, tillgänglighet och kompetensutveckling. Man kommer exempelvis att sträva efter att utveckla fler internationella flygförbindelser till området samt jobba för att skaffa utökade och övergripande digitala färdigheter bland deltagande företag.

– Vi vill rikta ett stort tack till finansiärerna och samarbetspartnerna som gör det möjligt att ta vårt gemensamma arbete till nästa nivå, säger Rauno Posio.

Projektets främsta mål är att bidra till ökad lönsamhet för turismbranschen och därigenom skapa nya möjligheter till sysselsättning och entreprenörskap i det arktiska Europa. I fortsättningsfasen strävar man efter en ökning med 10% i gästnätter från utvalda marknadsområden och säsonger, med avsikt att skapa helårsverksamhet för de regioner som deltar i projektet.

– Vi är otroligt glada att vi får fortsätta det fruktsamma gränsöverskridande arbetet tillsammans med våra partners i norra Finland och Nordnorge där vi får möjligheten att utvecklas tillsammans, säger Petronella Modin, tf. vd Swedish Lapland Visitors Board.

Destinationerna i Visit Arctic Europe består av finska Lappland, Norrbottens 14 kommuner samt Skellefteå och Sorsele i Västerbotten samt de tre nordligaste fylkena i Norge – Nordmark, Troms och Finnmark.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu
Plus

Smarta bussen tar sjövägen

Stena Lines huvudkontor finns vid Danmarksterminalen i Göteborg och där sitter också Suzanne Jordestedt, bussresebranschens viktigaste person inom rederiet. Hon tycker fler borde ta sjövägen på Europaresan.

Plus

Slåss för turistbussen

Kjell Peterson rattar Svenska Turistbussföretagen sedan i mars – hans många år som lobbyist i Bryssel kommer väl till pass eftersom det är där många av branschens villkor avgörs.

Nytt flygbolag till Gällivare

Herhta Hillfons flyttar

Storsatsning ökade Danmarksintresset

Nytt akvarium byggs i Göteborg

Göteborgs fyller 400 år 2021 och då öppnar Sjöfartsmuseet Akvariet igen – då ska det helt nya huset med jätteakvariet på plats.

Nyhetsbrev

Nordkalotten besökssatsar gemensamt

Arkiv

Skönare till sjöss på Viking Line

Manner till Finnair

Skidor + kryssning = sant

Kapellskärs hamn angörs av jättekryssare

Antalet kryssningspassagerare ökar i Stockholms Hamnar – nu ska Kapellskärs hamn testas för den internationella kryssningstrafiken.

Konkurrensregler drev fram hotellförsäljning

30 augusti avtalade hotellkedjan Scandic om försäljning av Cumulus Kuopio Station i Kuopio till Lapland Hotels - Försäljningen var framtvingad av den finska konkurrensmyndigheten.

Stjärnregn på Viking Line i höst

Buss del av hållbar turism i ny nationell strategi

I den nya nationella naturturism strategin som presenterades i Almedalen i somras lyfts bussens klimatfördelar fram – Strategin finns att läsa på Svensk Tursims webbsida.

Swebus färger försvinner - blir FlixBus-gröna före årsskiftet

Ishotellet laddar för vintern

Sensommar och vallfärd till Danmark

Långa resor för Rolfs Flyg & Buss

Morgondagens teknik och trafik på Euro Bus Expo

På brittiska Euro Bus Expo, årets största bussmässa i Europa, är fokus inställt på morgondagens passagerartrafik.

Dags för fest i Flunsåsparken

Färjeföretaget kan vinna pris för sin detaljhandel

Tallink nominerade till Fronter Awards

Pasma till Scandic

Flyktingopera på Drottningholm

Unik modell av Kungsholm

Bra juli för Tallink

Sänd till en kollega

0.673