23948sdkhjf

Nytt akvarium byggs i Göteborg

Göteborgs fyller 400 år 2021 och då öppnar Sjöfartsmuseet Akvariet igen – då ska det helt nya huset med jätteakvariet på plats.

Redan år 1951 höjdes röster för att bygga ett nytt modernt akvariehus. Drygt sextiosju år senare tas det första spadtaget till den efterlängtade byggnaden. Planerna är dock större än så – när museet öppnar igen 2021 kommer bland annat en ny entré mot Karl Johansgatan välkomna besökare och nya utställningar presenteras.

När det nya Akvariet är klart kommer det att ligga under mark i parken mot Karl Johansgatan, osynligt från utsidan. Vattenvolymen kommer att öka till att bli ungefär tio gånger så stor som idag. Med målet att skapa så levande havsmiljöer som möjligt krävs framförhållning.

– Det har testats och experimenterats intensivt de senaste sju åren. Vi har bland annat tagit fram nya metoder för att odla tropiska koraller. En korall växer långsamt, det kan ta ett år för den att bli bara några centimeter större, säger Björn Källström, utvecklingsledare i Akvariet.

Sjöfartsmuseet Akvariet vill väcka engagemang bland skolelever och andra besökare i frågor som rör havsmiljön och bevarandet av den. Ett steg är att dela med sig av kunskapen om havet. Tack vare ett nära samarbete med GAJD Arkitekter har det nya Akvariet gestaltats för att främja den pedagogiska verksamheten.

Runt akvarierna kommer det att finnas plats att samlas på och i sittrappan framför det största akvariet kan besökarna bekvämt spana in det myllrande livet på ett tropiskt korallrev. I det nyutvecklade Ocean lab erbjuds möjligheten att komma i närkontakt med djuren och göra interaktiva vattenexperiment, säger Caroline Losman, projektledare på GAJD Arkitekter.

Akvariets historia 

År 1933 invigdes Sjöfartsmuseet av kung Gustav V, arkitekten bakom var Karl M Bengtson. Akvariet har funnits sedan starten, vilket gör det till ett av världens äldsta fungerade kallvattenakvarium. Genom åren har det funnits gott om kändisar som bland annat krokodilen Smilet, elefantsköldpaddan Eskil och hummern Ingo.

– Några av djuren i Akvariet kom från sjömän som köpte eller rövade med sig djur i fjärran hamnar. När de kom hem så hade de kanske tröttnat på sällskapet. Det verkade vara vanligt att vända sig till Sjöfartsmuseet för att lämna djuren, säger Björn Källström.

Akvariet har genom åren byggts om och ändrat fokus. Idag är det helt inriktat på att visa livet i havet – genom bland annat en tropisk och en nordisk avdelning. När museet stänger 16 september kommer djuren att få stanna i byggnaden för att inte behöva flytta så långt. Däremot kommer de att behöva maka på sig till det nuvarande cafét eftersom allt ska rivas och ge plats åt den nya entrén. Under stängningen kommer personalen i Akvariet fortsätta att utveckla skötsel- och odlingstekniker.

FAKTA/Sjöfartsmuseet Akvariet

Stänger 17 september för om- och tillbyggnad 
Stängningskalas 15–16 september
Museet beräknas att öppna igen 2021

Då blir det följande nyheter:

En ny större entré mot Karl Johansgatan
Uteservering i söderläge
En ny akvariebyggnad under mark med tio gånger så stor vattenvolym, 1100 kvadratmeter
Största akvariet, 400 000 liter 
Ny utställningar med utgångspunkt från samlingarna
Bättre tillgänglighet med nya trappor och hissar

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11