23948sdkhjf

Elektriska ledbussar lockar

En helt nykonstruerad buss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresse – visas på mässan InnoTrans i Berlin

Den första bussen som ska trafikera den nya snabbusslinjen mellan Rud och centrum är precis färdigbyggd i Belgien. Nu ställs den ut på en av världens största kollektivtrafikmässor. Här är de första bilderna på de nya moderna bussarna.

18 september öppnar InnoTrans dörrarna i Berlin för en av världens största kollektivtrafikmässor. Mässan anordnas vart annat år och besöks av över 140 000 personer. Busstillverkaren VDL som levererar Karlstads nya snabbussar har bjudits in för att visa upp Karlstads första buss som i dagarna är precis färdigbyggd på fabriken i Roeselare i Belgien.

– Det är förstås positivt att Karlstads nya bussar och satsningen på ett snabbusstråk även uppmärksammas internationellt, säger Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Karlstad har beställt fyra bussar från VDL och de är helt elektrifierade och kan var och en ta 140 resenärer.

– Det har varit en lång process och ett stort arbete med kravspecifikation, design och utformning. Vi känner oss mycket nöjda med resultatet och är förväntansfulla över att få visa upp bussarna för Karlstadsborna, säger Mathias Lindgren affärsutvecklingsansvarig på Karlstadsbuss.

Karlstadsbuss blir först i Sverige med en serieproducerad ledbuss som drivs med el och hos VDL är man stolta över att få leverera de nya bussarna.

– Som marknadsledare inom elbussar i Västeuropa jobbar vi ständigt med att vidareutveckla e-mobilitet för att åstadkomma en renare stadsmiljö och en hälsosammare livsmiljö för medborgarna. Vi är stolta att genom den här leveransen till Karlstad är med och bidrar till en ökad hållbarhet inom kollektiv stadstrafik i Sverige, säger Sami Ojamo, affärsutvecklingschef hos VDL kollektivtrafik Norden.

Även inom Keolis, som ansvarar för drift och underhåll av de nya bussarna, ser man fram emot den nya satsningen med en snabblinje i Karlstad.

– I Karlstad har vi redan Sveriges nöjdaste resenärer och genom den här satsningen kan Keolis fortsatt ligga i framkant i branschen och aktivt driva utvecklingen framåt, säger Stefan Gustavsson, affärsområdeschef hos Keolis.

RT-Forum är på plats i Berlin för att rapportera mer om den stora spår- och elinriktade kollektivtrafiksmässan!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079