23948sdkhjf

Elektriska ledbussar lockar

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

En helt nykonstruerad buss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresse – visas på mässan InnoTrans i Berlin

Den första bussen som ska trafikera den nya snabbusslinjen mellan Rud och centrum är precis färdigbyggd i Belgien. Nu ställs den ut på en av världens största kollektivtrafikmässor. Här är de första bilderna på de nya moderna bussarna.

18 september öppnar InnoTrans dörrarna i Berlin för en av världens största kollektivtrafikmässor. Mässan anordnas vart annat år och besöks av över 140 000 personer. Busstillverkaren VDL som levererar Karlstads nya snabbussar har bjudits in för att visa upp Karlstads första buss som i dagarna är precis färdigbyggd på fabriken i Roeselare i Belgien.

– Det är förstås positivt att Karlstads nya bussar och satsningen på ett snabbusstråk även uppmärksammas internationellt, säger Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Karlstad har beställt fyra bussar från VDL och de är helt elektrifierade och kan var och en ta 140 resenärer.

– Det har varit en lång process och ett stort arbete med kravspecifikation, design och utformning. Vi känner oss mycket nöjda med resultatet och är förväntansfulla över att få visa upp bussarna för Karlstadsborna, säger Mathias Lindgren affärsutvecklingsansvarig på Karlstadsbuss.

Karlstadsbuss blir först i Sverige med en serieproducerad ledbuss som drivs med el och hos VDL är man stolta över att få leverera de nya bussarna.

– Som marknadsledare inom elbussar i Västeuropa jobbar vi ständigt med att vidareutveckla e-mobilitet för att åstadkomma en renare stadsmiljö och en hälsosammare livsmiljö för medborgarna. Vi är stolta att genom den här leveransen till Karlstad är med och bidrar till en ökad hållbarhet inom kollektiv stadstrafik i Sverige, säger Sami Ojamo, affärsutvecklingschef hos VDL kollektivtrafik Norden.

Även inom Keolis, som ansvarar för drift och underhåll av de nya bussarna, ser man fram emot den nya satsningen med en snabblinje i Karlstad.

– I Karlstad har vi redan Sveriges nöjdaste resenärer och genom den här satsningen kan Keolis fortsatt ligga i framkant i branschen och aktivt driva utvecklingen framåt, säger Stefan Gustavsson, affärsområdeschef hos Keolis.

RT-Forum är på plats i Berlin för att rapportera mer om den stora spår- och elinriktade kollektivtrafiksmässan!

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Sandberg sågar Skånetrafiken

Skånetrafiken vill att kommuner som önskar behålla busstrafik själva får betala för den – kommunstyrelsens ordförande i Lund sågar förslaget rapporterar Lokaltidningen.

Stopp för kontanter på grund av rån

Nobina förvärvar i Danmark

Ännu ett EU-steg för biodrivmedel

Biodrivmedel föreslås omfattas av EU:s nya direktiv om gröna fordon – godkänns förslaget kan biodieselns framtid vara tryggad, men flera steg återstår i den EU-processen.

Eneroth till Kollektivtrafikdagen

Infrastrukturminister Tomas Eneroth inledningstalar på Kollektivtrafikdagen 15 maj – branschdagen genomförs i år på Quality Hotel Friends i Solna.

Resanderekord för SJ

SJ når rekordsiffror vad gäller antalet resenärer under 2018 – samtidigt backade rörelseresultatet med nära 200 miljoner.

Nyhetsbrev

Framtidens drivmedel på Kollektivtrafikdagen!

15 maj genomförs Kollektivtrafikdagen vid Friends Arena i Solna – en av programpunkterna är regeldjungeln kring framtidens drivmedel.

Arkiv

Anropsstyrd framgång i Västtrafik

Uppåt för Hallandstrafiken

För tredje året i rad ökar resandet med Hallandstrafiken med över fem procent – det framgår nu när siffrorna för 2018 har sammanställts.

"Tiggarbrev" från Skånetrafiken

Utmanar: 90 dagar utan bil!

Bjurenborg lämnar Arriva

Volvo-aktör överklagar Hybricons tilldelning

Ruter valde Zetadisplay

Rekordsatsning på elbussar

Inom kort ska den blågröna majoriteten i Region Stockholm klubba ett historiskt beslut om en mångmiljardsatsning på hundratals nya elbussar.

Swish i Örebro

Axelsson får Miljöpriset 2019

Kenneth Johansson död

Brittiska körkort kan få dispens

Alstom+Siemens stoppas av EU

Nationellt biljettsystem? Javisst!

Regeringen har beslutat införa ett nationellt biljettsystem för hela Sveriges kollektivtrafik – på Kollektivtrafikdagen 15 maj får deltagarna veta hur det ska gå till.

Plus

5 snabba frågor…

Bussen bromsar själv!

Plus

"Vi kan göra mycket för trafiksäkerheten"

Lena Erixon är övertygad om att Trafikverket kan göra mycket för trafiksäkerheten - samtidigt är det av högsta vikt att se till att järnvägen rustas och underhålls.

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Grönt för kameror i Dalatrafiken

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Plus

5 snabba frågor...

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.127