23948sdkhjf

370 fick bussbältesböter – i Norge

En omfattande razzia på 745 bussar med bussbälte har genomförts av norska polisen – 370 fick böter och nu är förhoppningen att fler ska bälta sig i de norska bussarna.

Under razzian som genomfördes av norsk polis blev totalt 14534 busspassagerare kontrollerade i 745 bussar med bussbälte där bältesanvändning är obligatoriskt. 662 personer satt osäkrade, av dessa bötfälldes 370 medan 292 passagerare slapp undan bot på grund av att det var osäkert om de hade bältet på eller inte när polisen steg ombord på bussarna.

Att kontrollera användningen av bälte i buss är viktigt. I Sverige ändrades nyligen lagen om bälten i buss. Får vi fler att använda bälte i de bussar som enligt lag utrustats med sådana kan vi rädda liv. Därför välkomnar vi att den svenska Polisen tar efter sina norska kollegors exempel, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag, i en kommentar.

Enligt Transportstyrelsens nya regler som träder i kraft 1 oktober 2018, ska information till passagerare i buss om skyldigheten att använda bilbälte lämnas av bussens förare, annan ombordpersonal, ledsagare eller gruppledare. Informationen får ges genom förinspelade ljudmeddelanden. Information om skyldigheten att använda bälte ska även ges genom väl synliga analoga eller digitala skyltar, eller med den standardiserade ”bältebilden” med vit symbol mot blå bakgrund placerad väl synlig vid varje sittplats. På bussar i beställningstrafik ska information ges på nytt efter varje stopp där passagerare kliver på. Detsamma gäller bussar i linjetrafik på längre linjer med få stopp samt busstransporter som inte utgör yrkesmässig trafik.

Att razzian genomfördes i Norge har sin grund i att bältesanvändingen i buss har gått ner i Norge. Landet har trots det varit förskonat från dödsolyckor i bussar men nu ville Statens vegvesen, motsvarande Trafikverket, stämma i bäcken med den omfattande kontrollen.

Myndigheten har också gjort en film, Barnekontrollören, för att få fler att bälta sig i bussen, den som vill se filmen kan klicka HÄR!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172