23948sdkhjf

Tre zoner i Västtrafik

26 september togs ett viktigt steg i att förenkla kollektivtrafiken för resenärerna i Västra Götalandsregionen – 70 zoner har blivit tre!

Västtrafiks biljettzoner kommer att gå från 70 stycken till tre. Beslutet väntas göra biljettsystemet mer förståeligt för resenärerna och kan därmed innebära att fler vågar välja att resa kollektivt.

– Nu går Västtrafik över från 70 till tre zoner, de gamla kommungränserna som tidigare varit så viktiga för prissättningen plockas bort och ersätts av tre zoner. Med färre zoner förenklas resandet och det blir möjligt att resa längre sträckor än idag för samma pris och vi kommer kunna erbjuda våra resenärer mer kollektivtrafik för pengarna, säger Ulrika Frick (MP) ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Zon A kommer att omfatta Göteborg, Mölndal, Partille och Öckerö kommun, zon B omfattar övriga nio kommuner i Göteborgsregionen inklusive Kungsbacka och zon C omfattar resterande 37 kommuner i Västra Götaland.

– Idag ser vi att allt fler invånare pendlar över hela regionen och det tidigare system vi har haft kopplat till kommungränserna har försvårat resandet. Införandet av tre zoner binder ihop Västra Götalandsregionen och möjliggör för ett smidigare resa. Det kommer bli markant mer prisvärt att åka över kommungränserna, vilket även gynnar regionens arbetspendling, säger Johnny Magnusson (M) regionstyrelsens ordförande.

Göteborgs stad subventionerar idag månadskortet som gäller för Göteborgs kommun. Beroende på hur många kort som säljs varierar summan som Göteborg betalar år från år. Subventionen har också en påverkan på övriga biljetter i Västra Götalands län, vilket inte är förenligt med avtal Västra Götalandsregionen har med kommunerna avseende tillköp. För att undvika att göteborgarnas kort blir mycket dyrare med de nya zonerna, så omhändertar Västra Götalandsregionen den subvention som Göteborgs Stad betalat in för att subventionera korten i Göteborg.

Det kommer fortfarande att vara möjligt för kommunerna att själva subventionera priserna på resandet för sina invånare.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063