23948sdkhjf

Ny vätgasbuss framme

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Toyota levererar vätgas- och bränslecells-teknik till företaget Caetanobus i Portugal som bygger företagets första vätgasdrivna elbuss redan 2019. 

Toyota tar nästa viktiga steg mot ett bredare och allt viktigare vätgassamhälle för koldioxidfri mobilitet. Företaget kommer att leverera sin vätgas- och bränslecellsteknik till den portugisiska busstillverkaren Caetanobus SA som bygger första demonstrationsbussen redan 2019.

Som ett led i Toyotas omfattande miljömål – 2050 Enviromental Challenge – och vision om ett helt koldioxidfritt samhälle introducerar Toyota vätgas-tekniken till områden och marknader bortom vanliga personbilar, bland annat tunga lastbilar1, små distrubutionslastbilar2, gaffeltruckar3 och bussar4.
Därför kommer Toyota nu också att leverera sin bränslecells- och vätgasteknik, med bland annat bränslestack, vätgastankar och andra viktiga komponenter, till det välkända portugisiska utvecklings- och tillverkningsföretaget Caetanobus SA som ska bygga vätgasdrivna elbussar.

De allra första elbussarna, drivna av vätgas genom bränsleceller, tillverkas om bara ett år och kommer användas som demonstrationsbussar av Caetanobus.

– Genom att tillhandahålla vätgas- och bränslecellsteknik till Caetanobus får fler möjlighet att upptäcka och se de både praktiska och miljömässiga fördelarna med vätgasen för ett helt koldioxidneutralt samhälle. Vi ser fram emot att se de första bussarna från vår långvariga partner i europeiska städer, säger dr Johan van Zyl, president och CEO vid Toyota Motor Europe. Han fortsätter:

– Vätgasbussar har betydande fördelar jämfört med andra nollemissionsbussar, bland annat överlägsen räckvidd och snabb tankning. Det är fördelar som gör det möjligt för vätgasbussar att köra längre sträckor och ha en större användningsgrad.

– Vi är övertygade om att vätgas är en utmärkt lösning för nollemissionsbussar, säger José Ramos, President vid Salvador Caetano Indústria holding.

Beslutet att Toyota levererar sin bränslecellsteknik till Caetanobus meddelades i Lissabon på ett möte med representanter från Portugals regering och ansvariga för mobilitet och miljö samtidigt som den sol- och vätgasdrivna katamaranen Energy Observer besökte den portugisiska huvudstaden. Energy Observer är världens första bränslecellsfartyg helt drivet av solenergi och vätgas.

I Trafikforum nr 7 som kommer ut 16 oktober presenteras världens första vätgasdrivna tåg i trafik - läs där mer detaljerat om hur bränslecellstekniken fungerar!

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Sandberg sågar Skånetrafiken

Skånetrafiken vill att kommuner som önskar behålla busstrafik själva får betala för den – kommunstyrelsens ordförande i Lund sågar förslaget rapporterar Lokaltidningen.

Stopp för kontanter på grund av rån

Nobina förvärvar i Danmark

Ännu ett EU-steg för biodrivmedel

Biodrivmedel föreslås omfattas av EU:s nya direktiv om gröna fordon – godkänns förslaget kan biodieselns framtid vara tryggad, men flera steg återstår i den EU-processen.

Eneroth till Kollektivtrafikdagen

Infrastrukturminister Tomas Eneroth inledningstalar på Kollektivtrafikdagen 15 maj – branschdagen genomförs i år på Quality Hotel Friends i Solna.

Resanderekord för SJ

SJ når rekordsiffror vad gäller antalet resenärer under 2018 – samtidigt backade rörelseresultatet med nära 200 miljoner.

Nyhetsbrev

Framtidens drivmedel på Kollektivtrafikdagen!

15 maj genomförs Kollektivtrafikdagen vid Friends Arena i Solna – en av programpunkterna är regeldjungeln kring framtidens drivmedel.

Arkiv

Anropsstyrd framgång i Västtrafik

Uppåt för Hallandstrafiken

För tredje året i rad ökar resandet med Hallandstrafiken med över fem procent – det framgår nu när siffrorna för 2018 har sammanställts.

"Tiggarbrev" från Skånetrafiken

Utmanar: 90 dagar utan bil!

Bjurenborg lämnar Arriva

Volvo-aktör överklagar Hybricons tilldelning

Ruter valde Zetadisplay

Rekordsatsning på elbussar

Inom kort ska den blågröna majoriteten i Region Stockholm klubba ett historiskt beslut om en mångmiljardsatsning på hundratals nya elbussar.

Swish i Örebro

Axelsson får Miljöpriset 2019

Kenneth Johansson död

Brittiska körkort kan få dispens

Alstom+Siemens stoppas av EU

Nationellt biljettsystem? Javisst!

Regeringen har beslutat införa ett nationellt biljettsystem för hela Sveriges kollektivtrafik – på Kollektivtrafikdagen 15 maj får deltagarna veta hur det ska gå till.

Plus

5 snabba frågor…

Bussen bromsar själv!

Plus

"Vi kan göra mycket för trafiksäkerheten"

Lena Erixon är övertygad om att Trafikverket kan göra mycket för trafiksäkerheten - samtidigt är det av högsta vikt att se till att järnvägen rustas och underhålls.

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Grönt för kameror i Dalatrafiken

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Plus

5 snabba frågor...

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.158