23948sdkhjf

Trafikstart för självkörande bussarna

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nu är den i juni aviserade trafiken med självkörande bussar igång i Järfälla nordväst om Stockholm - det är första gången som förarlösa bussar går i linjetrafik i Sverige.

Stockholms län får nu den första självkörande bussen i reguljär linjetrafik i Järfälla kommun nordväst om Stockholm. Det handlar om små självkörande bussar av i princip samma typ som de prototypbussar som sedan början av året körs i Kista, norra Stockholm. 

Läs även RT-Forums notis om projektet från i juni där trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons intervjuas, klicka HÄR!

I media uppges detta vara en världspremiär, att det är första gången någonsin som självkörande bussar sätts i reguljär linjetrafik. Detta är emellertid inte riktigt sant, i den schweiziska staden Sion har två självkörande bussar körts i linjetrafik sedan sedan i juli 2016, läs RT-Froums reportaget om SmartShuttle HÄR!

Allt behöver dock inte vara världsunikt för att vara nog så spännande och intressant, det som händer i Barkarbystaden kan få stor betydelse för fortsatt utveckling av framtidens kollektivtrafik både i Sverige och i omvärlden. 

I slutet av nästa år kommer också de första eldrivna BRT-bussarna att sättas i trafik mellan Barkarbystaden och Akalla, trafiken är tänkt att rulla fram tills dess att den nya tunnelbanan är färdigbygd på sträckan. Därefter kommer BRT-bussarna dock inte att pensioneras, då ska de sättas in på andra sträckor med stort kapacitetsbehov.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Arriva kör Pågatågen

Självkörande bussar - i Borås!

Tågkompaniet kör Krösatågen

Från 8-9 december är det Tågkompaniet som ansvarar för driften av Krösatågstrafiken – det handlar om ett miljardkontrakt för att köra Smålands omfattande pendeltågstrafik.

Elbussbatterier ska lagra solenergi

Nu invigs vad som troligen är Europas första energilager baserat på elbussbatterier – detta genom ett forskningsprojekt i Göteborg.

Mindre utsläpp från transporterna

Transdev vann mellanskärgården

Det blir Transdevs dotterbolag Blidösundsbolaget som för köra kollektivtrafiken i Stockholms mellanskärgård med trafikstart om ett år – det blev klart 4 december.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Veggeland till Nettbuss

Arkiv

Elbusspremiär i Malmö

9 december rullar Malmös första elbussar ut i trafik, det är linje 7 som blir första linje med helt eldrivna bussar - Malmös elbussatsning blir en av de hittills största i Sverige.

Plus

Mercedes tar över ledningen

November innebar ommöbleringar i toppen av Tunga Bussligan 2018 - Mercedes-Benz tar täten före Scania, och nu kommer också Volvo, det visar Bil Swedens statistik.

Bra november för bussarna

Spikat: Tre zoner i Västtrafik

27 november beslutade Regionfullmäktige i Västra Götaland att dagens drygt 70 zoner ska slås ihop till tre – men genomförandet av förändringen dröjer.

Nobina vann miljardkontrakt i Finland

Transportrevolution utmanar privatbilen

Den privatägda bilen har länge dominerat som transportmedel i storstäderna – men nu stundar en transportrevolution som utmanar den privata bilens framtid.

Färgbutik i taxisamarbete

Ett nytt samarbete mellan Taxi Göteborg och Flügger färg hjälper kunderna hem till dörren med allt de handlat - på så vis går det att handla utan att använda bilen.

Lövhalka - nu bevisat snorhal

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Skåne skrotar Jojo - inför återförsäljare

Ta chansen att påverka RT-Forum

Plus

5 snabba frågor...

Elmia expanderar

22 november gav kommunfullmäktige i Jönköping klartecken för Elmias planerade utveckling av anläggningen - nu blir mässan ännu större.

Plus

Hemligaste kollektivtrafiken synad

Det är billigare att köra få personer i ett litet fordon än att köra lika få i en stor linjebuss – en självklarhet som Taxiförbundet vill uppmärksamma för att slå ett slag för ha mer anropsstyrd kollektivtrafik.

Tunisiskt rederi väljer Hogia

Pågatåget Express till Älmhult

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Nytt bussdäck

Nobina i digital final

Blågrön bussatsning i Stockholms län

1

Jensen till MTR

Filmpris delas ut

Heister till Taxiförbundet

Bussen på undantag

Kuren rullar själv

Rusning efter Interrail-kort

Yigit till Taxi Stockholm

Sänd till en kollega

0.198