23948sdkhjf

Trafikstart för självkörande bussarna

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nu är den i juni aviserade trafiken med självkörande bussar igång i Järfälla nordväst om Stockholm - det är första gången som förarlösa bussar går i linjetrafik i Sverige.

Stockholms län får nu den första självkörande bussen i reguljär linjetrafik i Järfälla kommun nordväst om Stockholm. Det handlar om små självkörande bussar av i princip samma typ som de prototypbussar som sedan början av året körs i Kista, norra Stockholm. 

Läs även RT-Forums notis om projektet från i juni där trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons intervjuas, klicka HÄR!

I media uppges detta vara en världspremiär, att det är första gången någonsin som självkörande bussar sätts i reguljär linjetrafik. Detta är emellertid inte riktigt sant, i den schweiziska staden Sion har två självkörande bussar körts i linjetrafik sedan sedan i juli 2016, läs RT-Froums reportaget om SmartShuttle HÄR!

Allt behöver dock inte vara världsunikt för att vara nog så spännande och intressant, det som händer i Barkarbystaden kan få stor betydelse för fortsatt utveckling av framtidens kollektivtrafik både i Sverige och i omvärlden. 

I slutet av nästa år kommer också de första eldrivna BRT-bussarna att sättas i trafik mellan Barkarbystaden och Akalla, trafiken är tänkt att rulla fram tills dess att den nya tunnelbanan är färdigbygd på sträckan. Därefter kommer BRT-bussarna dock inte att pensioneras, då ska de sättas in på andra sträckor med stort kapacitetsbehov.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Sandberg sågar Skånetrafiken

Skånetrafiken vill att kommuner som önskar behålla busstrafik själva får betala för den – kommunstyrelsens ordförande i Lund sågar förslaget rapporterar Lokaltidningen.

Stopp för kontanter på grund av rån

Nobina förvärvar i Danmark

Ännu ett EU-steg för biodrivmedel

Biodrivmedel föreslås omfattas av EU:s nya direktiv om gröna fordon – godkänns förslaget kan biodieselns framtid vara tryggad, men flera steg återstår i den EU-processen.

Eneroth till Kollektivtrafikdagen

Infrastrukturminister Tomas Eneroth inledningstalar på Kollektivtrafikdagen 15 maj – branschdagen genomförs i år på Quality Hotel Friends i Solna.

Resanderekord för SJ

SJ når rekordsiffror vad gäller antalet resenärer under 2018 – samtidigt backade rörelseresultatet med nära 200 miljoner.

Nyhetsbrev

Framtidens drivmedel på Kollektivtrafikdagen!

15 maj genomförs Kollektivtrafikdagen vid Friends Arena i Solna – en av programpunkterna är regeldjungeln kring framtidens drivmedel.

Arkiv

Anropsstyrd framgång i Västtrafik

Uppåt för Hallandstrafiken

För tredje året i rad ökar resandet med Hallandstrafiken med över fem procent – det framgår nu när siffrorna för 2018 har sammanställts.

"Tiggarbrev" från Skånetrafiken

Utmanar: 90 dagar utan bil!

Bjurenborg lämnar Arriva

Volvo-aktör överklagar Hybricons tilldelning

Ruter valde Zetadisplay

Rekordsatsning på elbussar

Inom kort ska den blågröna majoriteten i Region Stockholm klubba ett historiskt beslut om en mångmiljardsatsning på hundratals nya elbussar.

Swish i Örebro

Axelsson får Miljöpriset 2019

Kenneth Johansson död

Brittiska körkort kan få dispens

Alstom+Siemens stoppas av EU

Nationellt biljettsystem? Javisst!

Regeringen har beslutat införa ett nationellt biljettsystem för hela Sveriges kollektivtrafik – på Kollektivtrafikdagen 15 maj får deltagarna veta hur det ska gå till.

Plus

5 snabba frågor…

Bussen bromsar själv!

Plus

"Vi kan göra mycket för trafiksäkerheten"

Lena Erixon är övertygad om att Trafikverket kan göra mycket för trafiksäkerheten - samtidigt är det av högsta vikt att se till att järnvägen rustas och underhålls.

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Grönt för kameror i Dalatrafiken

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Plus

5 snabba frågor...

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.12