23948sdkhjf

Trafikstart för självkörande bussarna

Nu är den i juni aviserade trafiken med självkörande bussar igång i Järfälla nordväst om Stockholm - det är första gången som förarlösa bussar går i linjetrafik i Sverige.

Stockholms län får nu den första självkörande bussen i reguljär linjetrafik i Järfälla kommun nordväst om Stockholm. Det handlar om små självkörande bussar av i princip samma typ som de prototypbussar som sedan början av året körs i Kista, norra Stockholm. 

Läs även RT-Forums notis om projektet från i juni där trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons intervjuas, klicka HÄR!

I media uppges detta vara en världspremiär, att det är första gången någonsin som självkörande bussar sätts i reguljär linjetrafik. Detta är emellertid inte riktigt sant, i den schweiziska staden Sion har två självkörande bussar körts i linjetrafik sedan sedan i juli 2016, läs RT-Froums reportaget om SmartShuttle HÄR!

Allt behöver dock inte vara världsunikt för att vara nog så spännande och intressant, det som händer i Barkarbystaden kan få stor betydelse för fortsatt utveckling av framtidens kollektivtrafik både i Sverige och i omvärlden. 

I slutet av nästa år kommer också de första eldrivna BRT-bussarna att sättas i trafik mellan Barkarbystaden och Akalla, trafiken är tänkt att rulla fram tills dess att den nya tunnelbanan är färdigbygd på sträckan. Därefter kommer BRT-bussarna dock inte att pensioneras, då ska de sättas in på andra sträckor med stort kapacitetsbehov.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.07