23948sdkhjf

Storsatsning på nattåg

Nu blir det storsatsning på nattåg från Göteborg till Jämtland året runt – bussreseföretagen utmanas.

Att åka nattåg mellan Stockholm och Jämtland har blivit omåttligt populärt. I år har SJ haft en ökning av antalet resenärer på 33 procentjämfört med föregående år, den största ökningen i hela landet. SJ vill nu satsa ännu mer på nattågstrafik. Det här blir en utmaning för bussreseföretagen som också har mycket trafik till fjällen under hela året.

Från i somras körs nattågen från Stockholm till Jämtland hela året. Vi vill att vår trafik ska bli mer förutsägbar och ser en allt större efterfrågan, därför går nattågen till Jämtland året runt, från december även från Göteborg, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Den nya tidtabellen träder i kraft 9 december i år, men redan nu kan SJ avslöja att den innehåller flera nyheter för den som vill resa utan att belasta miljön. För Västra Götalands län innebär det att SJ kommer köra tåg till och från Göteborg, med uppehåll även i Herrljunga och Skövde, varje natt, året runt. Redan i somras utökades nattågstrafiken till att gå hela året mellan Stockholm och Jämtland. Samtidigt infördes att alla nattåg även går till Åre och Duved, oavsett när på året resan sker.

Nattågstrafiken till och från Jämtland har haft en helt fantastisk utveckling i år, men det vi nu ser är sannolikt bara början. Med nattåg från både Göteborg och Stockholm 365 dagar om året kommer ännu fler upptäcka fördelarna med att resa på natten och komma fram utvilad tidigt på morgonen. En ledighet ska inte förkortas av resdagar, säger Jan Kyrk.

Bakgrunden till att SJ vill erbjuda nattågstrafik från Västra Götaland till Jämtland hela året är en ökad efterfrågan, men också en tro på att resandet kommer att öka ytterligare, inte minst genom att säsongerna i Jämtland suddas ut alltmer.

I exempelvis Åre ger sparad snö möjlighet att öppna säsongen för längdskidor andra helgen i oktober samtidigt som man kan se norrskenet, och det bara en vecka efter att mountainbikesäsongen avslutats. Många vill då kunna resa klimatsmart med tåg, även från Västra Götaland, säger Jan Kyrk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08