23948sdkhjf

Hållbara svenska resmål

Det går att hitta upplevelser utöver det vanliga utan att behöva flänga jorden runt – något att ta fasta på för bussresearrangörer som vill erbjuda miljösmarta alternativ.

Många som bor i Sverige har mycket kvar att upptäcka på hemmaplan, allt från ostron och älgar till norrsken – enligt SJ:s färska Sifo-undersökning. SJ har handplockat ett tiotal höst- och vinterdestinationer som står sig väl i internationell jämförelse. Dessutom är de klimatsmarta och sparar upp till 1 149 kg koldioxid per resa om tåg väljs istället för flyg.

Läs om hur beräkningen av koldioxid har gjorts för tio resmål!

Den här utmaningen från den statsägda tågoperatören kan med fördel tas upp också av alla turistbussföretag och andra gruppresearrangörer. För klimatsmarta resor ligger i tiden, allt fler visar intresse för att skippa flyget för att hitta fina resmål på närmare håll.

Det många inte tänker på är att det går att resa klimatsmart utan att tumma på upplevelsen. Ostron i världsklass i Grebbestad är ett fullgott alternativ till Bretagne. Vinprovning på Kullahalvön är både exklusivt och dessutom närmare än Mosel. Mytomspunna Ales stenar är Sveriges svar på Stonehenge. Det går också att välja älgsafari i Småland istället för lejonsafari och njuta av norrsken i Abisko istället för gejsrar i Reykjavik. Det är bara några exempel på svenska alternativ till utländska resmål.

För att lyfta möjligheterna inom Sverige har SJ listat tio höst- och vinterdestinationer, som står sig väl i en internationell jämförelse och går att nå på ett hållbart sätt. Genom att välja svenska alternativen går det att spara mellan 192 kg och 1150 kg kilo koldioxid.

– Vi vill visa Sveriges befolkning att mycket av det vi söker utomlands finns närmare än vi tror. Det finns många svenska guldkorn att besöka under hösten och vintern, som dessutom går att nå på ett hållbart sätt, säger Peter Krameus, kommunikationsstrateg på SJ.

Svenskarna är ett resande folk, men många missar exotiska resmål på hemmaplan, som utländska turister vallfärdar till. Bara hälften av de som bor i Sverige har sett norrsken, drygt 50 procent har sett älgar i det fria och 12 procent har smakat ostron i världsklass i Skåne. Det visar SJ:s färska Sifo-undersökning. 

Läs mer om undersökningen HÄR!

– Varför flänga jorden runt när det erbjuds upplevelser i världsklass på hemmaplan. Det är lätt att bli hemmablind och inte tänka på allt som går att uppleva i Sverige, säger Peter Krameus.

Kolla, här är tio alternativa destinationer, klicka HÄR!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079