23948sdkhjf

Tågaffär värd 6 miljader

Brittiska järnvägsaktören Go-Ahead Nordic har vunnit sitt första tågkontrakt i Norge – affärens värde uppskattas till 5,8 miljarder norska kronor eller 6,3 miljarder svenska kronor.

I början av vecka 42 stod det klart att det blev Go-Ahead Nordic som tilldelats trafikkontraktet Trafikpakke Sör av norska myndigheter och Jernbanedirektortet. Kontraktet omfattar regiontåg på Sörlandsbanen mellan Oslo och Stavanger, lokaltåg på Arendalsbanen samt lokaltåg på Jærbanen i tätt samarbete med trafikföretaget Kolumbus.

Det totala värdet av kontraktet beräknas till cirka 5,8 miljarder norska kronor (vilket motsvarar 6,3 miljarder svenska kronor) och avtalstiden sträcker sig från december 2019 till december 2027, med möjlig förlängning om 1+1 år. Trafiken omfattar i genomsnitt cirka 5,5 miljoner tågkilometer årligen under åtta år.

Den här vinsten är ytterligare ett steg i linje med vår strategi att expandera Go-Ahead-koncernen internationellt och bygga vidare på vår närvaro i Tyskland. Irland och Singapore, säger David Brown, koncernchef för Go-Ahead Group.

I dagsläget bedrivs trafiken av NSB på sträckningen. Go-Ahead Nordic har som mål att ta över befintlig tågpersonal från NSB och vill inom kort starta en dialog med de olika personalgrupperna tidigt i mobiliseringsfasen.

Vi är såklart otroligt glada över att ha vunnit vårt första tågkontakt i Norge,. Samtidigt är vi ödmjuka inför vår uppgift och de utmaningar som ligger framför oss. Vår ambition är att skapa ett attraktivt tillbud för att få fler och nöjdare kunder här i Norge säger Magnus Hedin, vd Go-Ahead Nordic.

Go-Ahead Nordic har sitt nordiska huvudkontor i Malmö men har under själva anbudsprocessen haft ett lokalt norskt team med lokal förankring på plats i Oslo som tillsammans med resurser från Malmö och det brittiska huvudkontoret har jobbet med anbudet. Nu kommer man att upprätta en lokal organisation, Go-Ahead Norge AS, för att på så sätt vara kunna agera lokalt och ta tillvara de lokala intressen som finns på sträckningen.

Go-Ahead Nordic kommer att bygga en organisation som hela tiden strävar efter kontinuerlig förbättring, med en robust, driftsäker och tillförlitlig tågverksamhet. Ambitionen är att erbjuda en ny, modern och bekväm resa med bättre service, som ökar kundnöjdheten och gör att fler väljer att resa med tåg.

Våra tre viktigaste fokusområden är kundnöjdhet, pålitlighet och lokala beslut i tätt samarbete med våra samarbetspartners. Vi är en nordisk organisation som har god kännedom om norsk tågverksamhet och norska förhållanden, samtidigt som vi har stor erfarenhet inom företaget av att verka på en avreglerad marknad i Storbritannien. Vi kommer att få god stöttning från våra engelska kollegor, men besluten är lokala och anpassade till norska förhållanden, säger Cathrine Elgin, mobiliseringsansvarig på Go-Ahead Norge AS.

Go-Ahead Norge AS går nu in i en intensiv mobiliseringsfas för att säkerställa att en robust och väl fungerande verksamhet är redo för trafiklansering i december 2019. Detta inkluderar nära samarbete med olika partners och framtida personal för en framgångsrik trafikstart.

FAKTA/Go-Ahead Nordic

En paraplyorganisationen för koncernens satsning i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Go-Ahead Grop Plc är Storbritanniens största järnvägsoperatör och den största bussoperatören i London. Varje år utför vi en miljard resor och dagligen reser 3 miljoner resenär med Go-Ahead. Koncernens har en årlig omsättning som uppgår till 3 miljarder GBP. Koncernen har ca 28 000 anställda också verksamhet i Singapore, Irland och Tyskland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094