23948sdkhjf

Branschens nya styrelse

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Sveriges bussföretag har valt ny styrelse på årsstämman som genomfördes under mässan Persontrafiks första dag 22 oktober – Gunnar Schön, Transdev, tar över som ordförande efter Magnus Åkerhielm som lämnade branschen i våras.

En av Sveriges Bussföretags prioriterade frågor är att få fler att utbilda sig till bussförare och att få berörda myndigheter att agera tillsammans med branschen det kommande året.

I den nyligen publicerade rapporten Tempen på bussbranschen tydliggör Transportföretagen att landets bussföretag behöver rekrytera 7 300 bussförare de kommande tre åren. Bristen på bussförare är akut eftersom sex av tio företag haft svårt att rekrytera bussförare det senaste året. Den främsta orsaken är att hitta sökande med rätt utbildning. Var fjärde bussförare är dessutom över 60 år. Under de kommande tre åren kommer troligtvis cirka 2 600 bussförare gå i pension.

Bussbranschen är idag ledande i omställningen till en klimatsmart transportsektor, över 80 procent av landets bussar kör på förnyelsebara drivmedel. Sveriges Bussföretag vill att den utvecklingen ska fortsätta i positiv riktning. Därför kommer förbundet under Gunnars ledning att under det närmaste året intensifiera dialogen med ansvariga politiker och myndigheter både i Sverige och inom EU. Det är viktigt för att de lagförslag och nya villkor som man nu diskuterar inte ska ge bussbranschen en motreaktion. 

Den nya styrelsen i Sveriges Bussföretag består av:

 • Gunnar Schön, Transdev Sverige AB ny ordförande för styrelsen

 • Elisabet Angelin, Tomas Buss

 • Helen Bergh, MK Bussresor AB

 • Alan Björk, Björks Buss AB 

 • Tomas Byberg, Byberg & Nordins Busstrafik AB 

 • Henrik Dagnäs, Nobina Sverige AB

 • Johan Ekman, EkmansBuss Flexibussitet AB 

 • Jan Kilström, Keolis Sverige AB

 • Stefan Magnusson, Nettbuss Sverige AB 

 • Mikael Nilsson, Tjörnarps Buss & Åkeri AB 

 • Christian Plyhm, Sönetrafik AB 

 • Johan Ahlander, Arriva Sverige AB

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tamsons tar över Svensk Kollektivtrafik

En enig valberedning föreslår Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande SL, till ny ordförande för branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik.

Keolis möblerar om

Keolis Sverige genomför en strategisk organisationsförändring – Stefan Gustavsson och Alexis Kahlmann får nya toppositioner.

Ottosson lämnar SL

Ljungberg till Kollektivtrafikdagen

Hur kollektivtrafiken ska hantera de nya mobilitetslösningarna som dyker upp i en allt snabbare takt – det reder Trivectors Christer Ljungberg ut på Kollektivtrafikdagen 15 maj i Solna.

Planka prisar Dunkerque

Keolis trafikskola två år

Nyhetsbrev

Birmingham valde Volvos elbussar

Volvo Bussar har fått en order på sex fullelbussar till Birminghams flygplats i England – ett speceillt affärsupplägg gjorde beställaren valde just Volvo Bussar.

Arkiv

Goda exempel från IRU

Runt om i Europa lanseras olika initiativ som syftar till att göra bussar och andra vägtransportfordon säkrare och mer klimatvänliga - IRU har samlat dem åt branschen.

Rekordvinst för WSP

14 dog på februarivägarna

"Ge CSN-lån till alla körkort!"

Hansson till Samtrans

Skjutning i spårvagn - tre döda

Transdev firar sina bussförare

Rekordorder för Volvo i Australien

Bussbranschen tror på geofencing

Transportföretagen bussbranschen mötte infrastrukturminister Tomas Enertoth 15 mars med anledning av gasbussolyckan i Stockholm – bussbranschen tror att geofencing är ett ätt att ytterligare öka säkerheten.

”Geofencing säkrar gasbussar”

10 mars körde en biogasbuss in i en höjdbegränsingsbalk i centrala Stockholm och exploderade – olyckor av den typen kan stoppas med geofencing, enligt Svensk Kollektivtrafik.

Säkrare trafik med ny teknik

Nu kommer tekniken som styr hur fort yrkestrafiken får köra – och var. Eller om bara elbussar och elfordon får köra i vissa zoner i en stadskärna, då kommer fordon som drivs på annat sätt att stanna om de försöker köra in där, motorn stannar helt enkelt.

Bussföraren som blev vd

18 mars är bussförarens dag – rt-forum uppmärksammar därför Stefan Magnusson som startade sin karriär som just bussförare för att senare bli vd för Nettbuss.

Sveriges populäraste järnvägsstation

Nässjö är Sveriges populäraste järnvägsstation – det framgår av ägaren Jernhusens undersökning, rt-forum har hela listan.

Tomas G Olsson till Busstorget

Tomas G Olsson, vd för Vector Nordic som säljer resebranschens egen försäkringslösning Vector som nu ingått samarbete med Transportföretagen Buss - han kommer till Busstorget 11 april för att berätta mer om det.

Plus

Trafiken blir uppkopplad

Samhället digitaliseras i hög takt vilket innebär att automatiseringen och uppkopplingen allt mer också kommer in i trafikens värld.

Scanias bussar höll ställningarna

2018 blev ett bra år för Scania med rekord på flera områden – det lilla men viktiga affärsområdet buss höll ställningarna, trots tapp i Mellanöstern.

Plus

Marknadsattecken från Höglandet

Wetlandia siktar på att öka Ivecos marknadsandel bland de svenska bussarna. Dessutom ska den nya franska elbussen Heuliez in.

Löfgren till Infranord

Mellström slutar

Stopp för kontanter på grund av rån

Swish i Örebro

Plus

5 snabba frågor…

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.138