23948sdkhjf

Volvo Bussar sågar vätgas

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Framtidens drivmedel diskuterades under ett seminarium på Persontrafik – men vätgas som alternativs sågades av Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar.

Anders Graurs, Chalmers i Göteborg kom in på vilka alternativ som ska gälla för bussen som kär längre sträckor. Och där finns bränsleceller som en fungerande och utprovad teknik, där är det vätgas som förvandlas till el i bränslecellerna och den elen driver sedan fordonets elmotorer.

– Tekniken med vätgas fungerar, även om vanlig el på sikt kommer att bli billigare. Däremot är det alldeles säkert att biodrivmedel kommer att bli dyrare ganska snabbt, det kommer att blir en allt hårdare kamp om biodrivmedel, säger Anders Graures.

Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar ser dock biodrivmedel som det enda alternativet för långväga busstrafik under överskådlig tid.

– Vätgas är dyrt att framställa och det speciella är att man måste använda el för att tillverka den. Sedan ska vätgasen producera el i fordonet, det är en omväg som aldrig kan bli ekonomisk, säger Håkan Agnevall. Han fortsätter:

– Biodiesel är det enda som är hållbart för långfärdsbussar och där kan vi se att det är mycket attraktivt jämfört med exempelvis alternativet biogas.

När det gäller stadstrafik är det dock el som gäller, något som Volvo Bussar insåg för över tio år sedan och som nu sedan flera år gäller. Företaget tillverkar inte längre några fossildrivna bussar för stadstrafik, det är hybrider, laddhybrid och helelektriska bussar som gäller.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Tamsons tar över Svensk Kollektivtrafik

En enig valberedning föreslår Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande SL, till ny ordförande för branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik.

Keolis möblerar om

Keolis Sverige genomför en strategisk organisationsförändring – Stefan Gustavsson och Alexis Kahlmann får nya toppositioner.

Ottosson lämnar SL

Ljungberg till Kollektivtrafikdagen

Hur kollektivtrafiken ska hantera de nya mobilitetslösningarna som dyker upp i en allt snabbare takt – det reder Trivectors Christer Ljungberg ut på Kollektivtrafikdagen 15 maj i Solna.

Planka prisar Dunkerque

Keolis trafikskola två år

Nyhetsbrev

Birmingham valde Volvos elbussar

Volvo Bussar har fått en order på sex fullelbussar till Birminghams flygplats i England – ett speceillt affärsupplägg gjorde beställaren valde just Volvo Bussar.

Arkiv

Goda exempel från IRU

Runt om i Europa lanseras olika initiativ som syftar till att göra bussar och andra vägtransportfordon säkrare och mer klimatvänliga - IRU har samlat dem åt branschen.

Rekordvinst för WSP

14 dog på februarivägarna

"Ge CSN-lån till alla körkort!"

Hansson till Samtrans

Skjutning i spårvagn - tre döda

Transdev firar sina bussförare

Rekordorder för Volvo i Australien

Bussbranschen tror på geofencing

Transportföretagen bussbranschen mötte infrastrukturminister Tomas Enertoth 15 mars med anledning av gasbussolyckan i Stockholm – bussbranschen tror att geofencing är ett ätt att ytterligare öka säkerheten.

”Geofencing säkrar gasbussar”

10 mars körde en biogasbuss in i en höjdbegränsingsbalk i centrala Stockholm och exploderade – olyckor av den typen kan stoppas med geofencing, enligt Svensk Kollektivtrafik.

Säkrare trafik med ny teknik

Nu kommer tekniken som styr hur fort yrkestrafiken får köra – och var. Eller om bara elbussar och elfordon får köra i vissa zoner i en stadskärna, då kommer fordon som drivs på annat sätt att stanna om de försöker köra in där, motorn stannar helt enkelt.

Bussföraren som blev vd

18 mars är bussförarens dag – rt-forum uppmärksammar därför Stefan Magnusson som startade sin karriär som just bussförare för att senare bli vd för Nettbuss.

Sveriges populäraste järnvägsstation

Nässjö är Sveriges populäraste järnvägsstation – det framgår av ägaren Jernhusens undersökning, rt-forum har hela listan.

Tomas G Olsson till Busstorget

Tomas G Olsson, vd för Vector Nordic som säljer resebranschens egen försäkringslösning Vector som nu ingått samarbete med Transportföretagen Buss - han kommer till Busstorget 11 april för att berätta mer om det.

Plus

Trafiken blir uppkopplad

Samhället digitaliseras i hög takt vilket innebär att automatiseringen och uppkopplingen allt mer också kommer in i trafikens värld.

Scanias bussar höll ställningarna

2018 blev ett bra år för Scania med rekord på flera områden – det lilla men viktiga affärsområdet buss höll ställningarna, trots tapp i Mellanöstern.

Plus

Marknadsattecken från Höglandet

Wetlandia siktar på att öka Ivecos marknadsandel bland de svenska bussarna. Dessutom ska den nya franska elbussen Heuliez in.

Löfgren till Infranord

Mellström slutar

Stopp för kontanter på grund av rån

Swish i Örebro

Plus

5 snabba frågor…

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.123