23948sdkhjf

Volvo Bussar sågar vätgas

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Framtidens drivmedel diskuterades under ett seminarium på Persontrafik – men vätgas som alternativs sågades av Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar.

Anders Graurs, Chalmers i Göteborg kom in på vilka alternativ som ska gälla för bussen som kär längre sträckor. Och där finns bränsleceller som en fungerande och utprovad teknik, där är det vätgas som förvandlas till el i bränslecellerna och den elen driver sedan fordonets elmotorer.

– Tekniken med vätgas fungerar, även om vanlig el på sikt kommer att bli billigare. Däremot är det alldeles säkert att biodrivmedel kommer att bli dyrare ganska snabbt, det kommer att blir en allt hårdare kamp om biodrivmedel, säger Anders Graures.

Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar ser dock biodrivmedel som det enda alternativet för långväga busstrafik under överskådlig tid.

– Vätgas är dyrt att framställa och det speciella är att man måste använda el för att tillverka den. Sedan ska vätgasen producera el i fordonet, det är en omväg som aldrig kan bli ekonomisk, säger Håkan Agnevall. Han fortsätter:

– Biodiesel är det enda som är hållbart för långfärdsbussar och där kan vi se att det är mycket attraktivt jämfört med exempelvis alternativet biogas.

När det gäller stadstrafik är det dock el som gäller, något som Volvo Bussar insåg för över tio år sedan och som nu sedan flera år gäller. Företaget tillverkar inte längre några fossildrivna bussar för stadstrafik, det är hybrider, laddhybrid och helelektriska bussar som gäller.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Kommentarer

Mikael L
"Företaget tillverkar inte längre några fossildrivna bussar för stadstrafik, det är hybrider, laddhybrid och helelektriska bussar som gäller."

Hybrider och laddhybrid är ju bränsleförbrukning och nästan uteslutande fossilt. Att det inte enbart är helelektriska stadsbussar är ett misslyckande.

Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Bäckström till Taxi Stockholm

Nobina i digital final

Elektrisk färja Helsingborg-Helsingör

Blågrön bussatsning i Stockholms län

Volvo Bussar mutanklagas

Rekordorder till Bogotá för Scania

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Bergkvarabuss vann Trelleborg

Arkiv

Stor BRT-order till Volvo

Ny biljettkontrollösning för SL

Plus

Mercedes-Benz jagar MAN

Mercedes-Benz tar in på ledande MAN och Scania har kört om Volvo - det framgår av Bil Swedens färska statistik för Tunga Bussligan till och med oktober 2018.

Bussarna fortsätter backa

IRU:s nya klimatvision

IRU har nu presenterat ny vision för transportsektorns minskade klimatpåverkan - bland annat ska busstrafik prioriteras.

1

Jensen till MTR

Reflexsnurror i höstmörkret

Stockholm: 3 000 bussförare fattas

Västra Götaland: 1 400 bussförare fattas

Västernorrland: 102 bussförare fattas

Veidekke vann spåruppdrag

Norsk miljardaffär för Volvo Bussar

Målgång för matnyttigt branschmöte

Persontrafik 2018 genomfördes i Stockholm 22-24 oktober – sammanfattningsvis blev det ett såväl matnyttigt som trevligt branschmöte som lockade långt över 6 000 besökare.

Självkörande bussarna – nu på riktigt

24 oktober startade linje 549 trafiken nästan på allvar – självkörande bussar går i riktig linjetrafik öppen för alla i Barkarbystaden, Järfälla kommun, från 25 oktober.

Ruter tog filmpriset

En spindel, en brud i bröllopsstass och en biodlare - de är alla aktörer i den vinnande filmen i tävlingen ”Best of Nordic Public Transport” som togs hem av norska Ruter.

2

Wigblad sågar Trafikverket

Filmpris delas ut

Heister till Taxiförbundet

Bussen på undantag

Kuren rullar själv

Rusning efter Interrail-kort

Yigit till Taxi Stockholm

Nya elbussar till Ale

Optidev för Västtrafik

Många nya i Trafikutskottet

Sundås till Transportföretagen

1

Tre zoner i Västtrafik

LEAN – för kollektivtrafiken

Självkörande i Sjöbo

Sänd till en kollega

0.232