23948sdkhjf

Volvo Bussar sågar vätgas

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Framtidens drivmedel diskuterades under ett seminarium på Persontrafik – men vätgas som alternativs sågades av Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar.

Anders Graurs, Chalmers i Göteborg kom in på vilka alternativ som ska gälla för bussen som kär längre sträckor. Och där finns bränsleceller som en fungerande och utprovad teknik, där är det vätgas som förvandlas till el i bränslecellerna och den elen driver sedan fordonets elmotorer.

– Tekniken med vätgas fungerar, även om vanlig el på sikt kommer att bli billigare. Däremot är det alldeles säkert att biodrivmedel kommer att bli dyrare ganska snabbt, det kommer att blir en allt hårdare kamp om biodrivmedel, säger Anders Graures.

Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar ser dock biodrivmedel som det enda alternativet för långväga busstrafik under överskådlig tid.

– Vätgas är dyrt att framställa och det speciella är att man måste använda el för att tillverka den. Sedan ska vätgasen producera el i fordonet, det är en omväg som aldrig kan bli ekonomisk, säger Håkan Agnevall. Han fortsätter:

– Biodiesel är det enda som är hållbart för långfärdsbussar och där kan vi se att det är mycket attraktivt jämfört med exempelvis alternativet biogas.

När det gäller stadstrafik är det dock el som gäller, något som Volvo Bussar insåg för över tio år sedan och som nu sedan flera år gäller. Företaget tillverkar inte längre några fossildrivna bussar för stadstrafik, det är hybrider, laddhybrid och helelektriska bussar som gäller.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Skellefteå väljer Hybricon

Voith tar greppet i Pilotfish

Tyska teknikföretaget Voith förvärvar majoritet i svenska Pilotfish – det handlar om ett strategiskt partnerskap enligt det tyska företaget.

Skånetrafiken sparkar Ringduvetaxi

Skånetrafiken säger upp trafikavtalet med Ringduvetaxi för färdtjänst och sjukresor med omedelbar verkan - taxibolaget har drabbats av stora problem.

Weber ordförande i EU-kommitté

Ulrich Weber valdes till ordförande för UITP:s EU-kommitté 16 januari – Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, gratulerade till utmärkelsen.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Olaglig upphandling i Göteborg

Arkiv

Johansson till Kollektivtrafikdagen

Håkan Johansson kommer att tala om kollektivtrafikens roll i ett transportsystem som når klimatmål på Kollektivtrafikdagen 15 maj vid Friends Arena utanför Stockholm.

Grönt för kameror i Dalatrafiken

Studentrabatter på Flixbus

Fler ”gratisresor” i Örebro

Nu får 4 000 bilister en chans att resa gratis med Länstrafiken – den här marknadsföringen ska få fler att släppa bilratten och kliva på bussen.

Transdev vann i Umeå

Enklare upphandlingar med Hogia

Helt fossilfritt i Skåne

Skånes kollektivtrafik är numera helt och hållet fri från fossila drivmedel – ett omfattande omställningsarbete ligger bakom förvandlingen.

Fler tågade över Öresundsbron 2018

Förundersökning mot Uber nedlagd

MTR Express vann punktlighetsligan

96 dog på spåren 2018

Fler dog på vägarna 2018

Under 2018 omkom preliminärt 325 personer på vägarna i Sverige - en ökning med 72 personer jämfört med 2017, det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

32 nya ledbussar i Västerås

Snart kommer 32 nya ledbussar att rulla i Västerås stadstrafik – de sex första bussarna är redan ute i trafiken och resten kommer att driftsättas i början av 2019.

Auno tar över Nobina Finland

Risberg till Sveriges Bussföretag

Bokeberg till Kollektivtrafikdagen

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Plus

5 snabba frågor...

WiFi i Bergsslagen

Arriva kör Pågatågen

Veggeland till Nettbuss

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Nytt bussdäck

Sänd till en kollega

0.097