23948sdkhjf

Politiker gillar lobbyister

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Fler än nio av tio riksdagsledamöter, 96 procent, är ganska eller mycket positiva till att bli kontaktade av lobbyister – det framgår av en ny undersökning av en pr-byrå.

Drygt 90 procent av alla riksdagens ledamöter är alltså välvilligt inställda till att kontaktas av lobbyister, det framgår av den nya undersökning som pr-byrån Westander har genomfört. Svarsfrekvensen hamnade på 50,4 procent med svar från 176 av totalt 349 riksdagsledamöter.

Lobbying är en viktig del av demokratin. Om många gör sina röster hörda blir debatten mer allsidig samtidigt som politikerna får bättre beslutsunderlag, säger Mikael Persson, affärsområdeschef för Westander Politik och Analys.

Flera av riksdagsledamöterna hade dessutom lämnat kommentarer:

För mig är det viktigt att träffa många olika aktörer, allt från företag till intresseorganisationer och privatpersoner. Sedan är det upp till mig att värdera och väga inspelen, samt tänka på de som inte har någon röst. Att ta del av många olika åsikter och tankar gör att jag kan fatta bättre beslut i riksdagen, säger riksdagsledamoten Rickard Nordin (C).

Det viktigaste är att de är öppna och tydliga med vilka intressen de företräder. Problemet blir när påverkansarbete sker i det dolda. Jag hade önskat att vi i Sverige hade tydligare regelverk för redovisning av lobbyism, säger riksdagsledamoten Alexandra Völker (S).

Undersökningen genomfördes under perioden 22 maj–18 juni som en elektronisk enkät bland riksdagskandidater på valbar plats, alltså de riksdagsledamöter som satt under förra mandatperioden. 176 av den nya riksdagens ledamöter besvarade den här frågan: ”Är du i huvudsak positiv eller negativ till att företag och organisationer kontaktar dig som politiker med förslag och synpunkter som syftar till att påverka politiska beslut?”

Positiv” svarade 96 procent, fördelade på ”mycket” (16 procent) och ”ganska” (80 procent). ”Negativ” svarade 3 procent, fördelade på ”ganska” (2 procent) och ”mycket” (1 procent). ”Tveksam, vet ej” svarade 2 procent.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Glad påsk!

Rt-forum önskar alla läsare och annonsörer en riktigt glad påsk!

Peterson tar över EACT

Nu snurrar Skywheel of Tallinn

Skywheel of Tallinn har officiellt öppnats för allmänheten – attraktionen blir stadens nya landmärke och är dessutom första pariserhjulet som byggts på ett tak.

29 döda i bussolycka

Bussförare friades

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

Nyhetsbrev

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Arkiv

Turistbussen är klimatsmart

Att åka turistbuss på sin semester är ett av de mest klimatsmarta sätten att resa på – ett faktum som Scandorama och Ölvemarks Holiday använder i sin marknadsföring.

Depåköp i Malmö

Helena Lind lämnar Volvo Bussar

Svag krona - chans för turismen

Kronan faller vilket gör Sverige till en attraktivare destionation för inkommande turism – regeringen gillar läget och ska nu storsatsa för att få hit fler turister från utlandet.

Nobina vann i Helsingfors

Flixbus i nytt samarbete

Billigare buss för Skellefteås barn

Spårvagnsdebut i Lund spikad

Årets minibuss prisad

Hyperloop för MTR

Elväg i Skåne med skena

Ett sydsvenskt konsortium ska testa en elväg i Skåne – en skena i vägen som bara leder el direkt under fordonet är modellen för Elväg Syd.

Nytt däck för elbussar

Färre trafikdödade under mars

Gotland får trådlös elväg

Den första trådlösa elvägen för bussar och lastbilar ska byggas på Gotland – på en del av sträckan mellan flygplatsen och centrala Visby.

Fick NTF:s hederspris

Lindstål till Stockholms Hamn

Vinst för Skellefteå buss

Kommunägda Skellefteå buss kan summera ett riktigt bra 2018 – ökat resande och en vinst på 2 000 000 kronor

Ny Nordenchef

Bussar för Snälltåget

Lenman ny flygplats-vd

Grönberg tar över Göteborg & Co

Forskningsstipendium till Bhardwaj

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

1

SL-kurer får solceller

Bengtsson till Buhres på Kivik

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Ottosson lämnar SL

Rekordvinst för WSP

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.114