23948sdkhjf

Politiker gillar lobbyister

Fler än nio av tio riksdagsledamöter, 96 procent, är ganska eller mycket positiva till att bli kontaktade av lobbyister – det framgår av en ny undersökning av en pr-byrå.

Drygt 90 procent av alla riksdagens ledamöter är alltså välvilligt inställda till att kontaktas av lobbyister, det framgår av den nya undersökning som pr-byrån Westander har genomfört. Svarsfrekvensen hamnade på 50,4 procent med svar från 176 av totalt 349 riksdagsledamöter.

Lobbying är en viktig del av demokratin. Om många gör sina röster hörda blir debatten mer allsidig samtidigt som politikerna får bättre beslutsunderlag, säger Mikael Persson, affärsområdeschef för Westander Politik och Analys.

Flera av riksdagsledamöterna hade dessutom lämnat kommentarer:

För mig är det viktigt att träffa många olika aktörer, allt från företag till intresseorganisationer och privatpersoner. Sedan är det upp till mig att värdera och väga inspelen, samt tänka på de som inte har någon röst. Att ta del av många olika åsikter och tankar gör att jag kan fatta bättre beslut i riksdagen, säger riksdagsledamoten Rickard Nordin (C).

Det viktigaste är att de är öppna och tydliga med vilka intressen de företräder. Problemet blir när påverkansarbete sker i det dolda. Jag hade önskat att vi i Sverige hade tydligare regelverk för redovisning av lobbyism, säger riksdagsledamoten Alexandra Völker (S).

Undersökningen genomfördes under perioden 22 maj–18 juni som en elektronisk enkät bland riksdagskandidater på valbar plats, alltså de riksdagsledamöter som satt under förra mandatperioden. 176 av den nya riksdagens ledamöter besvarade den här frågan: ”Är du i huvudsak positiv eller negativ till att företag och organisationer kontaktar dig som politiker med förslag och synpunkter som syftar till att påverka politiska beslut?”

Positiv” svarade 96 procent, fördelade på ”mycket” (16 procent) och ”ganska” (80 procent). ”Negativ” svarade 3 procent, fördelade på ”ganska” (2 procent) och ”mycket” (1 procent). ”Tveksam, vet ej” svarade 2 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375