23948sdkhjf

Politiker gillar lobbyister

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Fler än nio av tio riksdagsledamöter, 96 procent, är ganska eller mycket positiva till att bli kontaktade av lobbyister – det framgår av en ny undersökning av en pr-byrå.

Drygt 90 procent av alla riksdagens ledamöter är alltså välvilligt inställda till att kontaktas av lobbyister, det framgår av den nya undersökning som pr-byrån Westander har genomfört. Svarsfrekvensen hamnade på 50,4 procent med svar från 176 av totalt 349 riksdagsledamöter.

Lobbying är en viktig del av demokratin. Om många gör sina röster hörda blir debatten mer allsidig samtidigt som politikerna får bättre beslutsunderlag, säger Mikael Persson, affärsområdeschef för Westander Politik och Analys.

Flera av riksdagsledamöterna hade dessutom lämnat kommentarer:

För mig är det viktigt att träffa många olika aktörer, allt från företag till intresseorganisationer och privatpersoner. Sedan är det upp till mig att värdera och väga inspelen, samt tänka på de som inte har någon röst. Att ta del av många olika åsikter och tankar gör att jag kan fatta bättre beslut i riksdagen, säger riksdagsledamoten Rickard Nordin (C).

Det viktigaste är att de är öppna och tydliga med vilka intressen de företräder. Problemet blir när påverkansarbete sker i det dolda. Jag hade önskat att vi i Sverige hade tydligare regelverk för redovisning av lobbyism, säger riksdagsledamoten Alexandra Völker (S).

Undersökningen genomfördes under perioden 22 maj–18 juni som en elektronisk enkät bland riksdagskandidater på valbar plats, alltså de riksdagsledamöter som satt under förra mandatperioden. 176 av den nya riksdagens ledamöter besvarade den här frågan: ”Är du i huvudsak positiv eller negativ till att företag och organisationer kontaktar dig som politiker med förslag och synpunkter som syftar till att påverka politiska beslut?”

Positiv” svarade 96 procent, fördelade på ”mycket” (16 procent) och ”ganska” (80 procent). ”Negativ” svarade 3 procent, fördelade på ”ganska” (2 procent) och ”mycket” (1 procent). ”Tveksam, vet ej” svarade 2 procent.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Andra villkor när elbussarna blir fler

Elbussteknik ändrar förutsättningarna för branschen – det slogs fast under en debatt under Almedalsveckan i år som Sveriges Bussföretag hade arrangerat.

Kostnadsbomben - är det fake news?

Kostnadsutvecklingen inom den upphandlade kollektivtrafiken engagerar uppenbarligen - ämnet drog fullt hus när Svensk Kollektivtrafik lyfte frågan i Almedalen.

Klimatdebatten gynnar bussresan

Almedalsdebatt om egen regi

Under måndagen 1 juli kom Almedalsveckan 2019 igång på allvar med bland annat en paneldebatt om egen regi inom kollektivtrafiken - Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag vill ha konkurrens, andra var emot.

"Res klimatsmart i turistbuss"

Transdev vann miljardkontrakt

Nästa år börjar 160 elbussar rulla i Göteborg, Mölndal och Partille – Västtrafiks omfattande upphandling Transdev vann upphandlingen som är värd många miljarder kronor.

Nyhetsbrev

Plus

VDL jagar MAN i Tunga Bussligan

Under en osannolikt bra juni gick det allra bäst för MAN som ryckt åt sig ledningen ännu en gång i Tunga Bussligan 2019 - men värsta tokrycket står VDL för som nu närmar sig täten, det visar Bil Swedens statistik.

Arkiv

Rekordökning för bussarna

Lockar förare med elbussar

Nya möjligheter för trafikoperatörer

Under UITP i Stockholm var Hogia en av utställarna och demonstrerade bland annat produktserien TransitCloud, företagets molnbaserade system för realtidsinformation.

Gratis privatfärja i Stockholm

28 juni var det premiär för en ny färjelinje till och från Djurgården i Stockholm - ett antal aktörer på Djurgården ligger bakom den helt privatfinansierade trafiken.

Bedrägeri mot SJ:s kunder

Här är finalisterna i Bussförar-SM

Nu är det klart vilka som är de 16 finalister som gör upp om titeln Sveriges Bästa Bussförare 9 september - en av dem är regerande mästaren Anders Norell Bergendahl.

Ny framtid för trådbussen?

Keolis i topp inför Bussförar-SM

Det blev inte helt oväntat Keolis som lyckades få flest bussförare anmälda till Bussförar-SM 2019, hela 123 förare - totalt har 501 förare genomfört anmälningsprovet.

Mattias Dahl lämnar Transportföretagen

Går vidare till ledande post på Svenskt näringsliv.

Trevlig sommar!

Rt-forum vill önska alla läsare, vänner och annonsörer en riktigt trevlig sommar - nu kopplar vi loss en stund, nästa nyhetsbrev kommer 31 juli!

Utökad busstrafik i Örebro

Loka Brunn har uppdaterats

Radison blir Scandic i Stavanger

Bättre bussläge i Värtahamnen

Under festliga former invigdes det nya hållplatsläget för bussen till Värtaterminalen i Stockholm 25 juni – nu blir det enklare att ta sig till kryssningsfartygen för resenärerna.

Inlandsbanan fick ny styrelse

1

Tåget - billigare än flyget

Konkurrensen på spåren har medfört fler avgångar och differentierade priser – tåg är så gott som alltid billigare än flyget, enligt Transportstyrelsens rapport, men bussen är billigast.

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

SJ lanserar tågluffarkort

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Plus

Fem snabba frågor...

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.123