23948sdkhjf

Politiker gillar lobbyister

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Fler än nio av tio riksdagsledamöter, 96 procent, är ganska eller mycket positiva till att bli kontaktade av lobbyister – det framgår av en ny undersökning av en pr-byrå.

Drygt 90 procent av alla riksdagens ledamöter är alltså välvilligt inställda till att kontaktas av lobbyister, det framgår av den nya undersökning som pr-byrån Westander har genomfört. Svarsfrekvensen hamnade på 50,4 procent med svar från 176 av totalt 349 riksdagsledamöter.

Lobbying är en viktig del av demokratin. Om många gör sina röster hörda blir debatten mer allsidig samtidigt som politikerna får bättre beslutsunderlag, säger Mikael Persson, affärsområdeschef för Westander Politik och Analys.

Flera av riksdagsledamöterna hade dessutom lämnat kommentarer:

För mig är det viktigt att träffa många olika aktörer, allt från företag till intresseorganisationer och privatpersoner. Sedan är det upp till mig att värdera och väga inspelen, samt tänka på de som inte har någon röst. Att ta del av många olika åsikter och tankar gör att jag kan fatta bättre beslut i riksdagen, säger riksdagsledamoten Rickard Nordin (C).

Det viktigaste är att de är öppna och tydliga med vilka intressen de företräder. Problemet blir när påverkansarbete sker i det dolda. Jag hade önskat att vi i Sverige hade tydligare regelverk för redovisning av lobbyism, säger riksdagsledamoten Alexandra Völker (S).

Undersökningen genomfördes under perioden 22 maj–18 juni som en elektronisk enkät bland riksdagskandidater på valbar plats, alltså de riksdagsledamöter som satt under förra mandatperioden. 176 av den nya riksdagens ledamöter besvarade den här frågan: ”Är du i huvudsak positiv eller negativ till att företag och organisationer kontaktar dig som politiker med förslag och synpunkter som syftar till att påverka politiska beslut?”

Positiv” svarade 96 procent, fördelade på ”mycket” (16 procent) och ”ganska” (80 procent). ”Negativ” svarade 3 procent, fördelade på ”ganska” (2 procent) och ”mycket” (1 procent). ”Tveksam, vet ej” svarade 2 procent.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Halvarsson vann NTF-pris

Viking Line till Almedalen

Viking Cinderella kryssar från Stockholm till Visby och tillbaka tre dagar under Almedalsveckan - kryssningarna prickar in Moderaternas, Liberalernas och Socialdemokraternas dagar.

Rådström till Scaniatoppen

Automatisk bagageinlämning i Visby

Nytt EU-beslut kan gynna transportnäringen

Färöarna stänger – för underhåll

Nyhetsbrev

1

Stora självkörande bussar i Barkarby

Scania och Nobina inleder försök i Barkarbystaden norr om Stockholm med självkörande bussar i linjetrafik – nu handlar det om fullstora bussar för första gången i allmän trafik.

Arkiv

Nytt direktflyg Malmö-Mallorca

Boden kommer till Kollektivtrafikdagen

Ellinor Isaksson-Larsson och Carola Medelid, Bodens kommun, kommer till Kollektivtrafikdagen 15 maj – ett bra program har lockat dem ända till Solna i maj.

Realtidskarta över alla statliga tåg

Tre månader till för Hybricon

EU skärper utsläppskraven rejält

EU skärper utsläppskraven rejält på tunga fordon – men EU-parlamentet måste först rösta om saken vilket sker i mars.

UL rekordökade 2018

Flybmi i konkurs

Dramatisk ökning av döda i trafiken

Sandberg sågar Skånetrafiken

Skånetrafiken vill att kommuner som önskar behålla busstrafik själva får betala för den – kommunstyrelsens ordförande i Lund sågar förslaget rapporterar Lokaltidningen.

Stopp för kontanter på grund av rån

Nobina förvärvar i Danmark

Ännu ett EU-steg för biodrivmedel

Biodrivmedel föreslås omfattas av EU:s nya direktiv om gröna fordon – godkänns förslaget kan biodieselns framtid vara tryggad, men flera steg återstår i den EU-processen.

Eneroth till Kollektivtrafikdagen

Infrastrukturminister Tomas Eneroth inledningstalar på Kollektivtrafikdagen 15 maj – branschdagen genomförs i år på Quality Hotel Friends i Solna.

Resanderekord för SJ

SJ når rekordsiffror vad gäller antalet resenärer under 2018 – samtidigt backade rörelseresultatet med nära 200 miljoner.

Framtidens drivmedel på Kollektivtrafikdagen!

15 maj genomförs Kollektivtrafikdagen vid Friends Arena i Solna – en av programpunkterna är regeldjungeln kring framtidens drivmedel.

Anropsstyrd framgång i Västtrafik

Uppåt för Hallandstrafiken

För tredje året i rad ökar resandet med Hallandstrafiken med över fem procent – det framgår nu när siffrorna för 2018 har sammanställts.

Galaxy åter i trafik

Swish i Örebro

Plus

5 snabba frågor…

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Grönt för kameror i Dalatrafiken

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.123