23948sdkhjf

Stockholm behöver fler hotell

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Trots ett rekordstort tillskott av hotellrum i Stockholm förra året, finns fortfarande ett behov av fler hotell i huvudstaden – det visar Hotellrapporten 2018.

Ändrade resvanor, en växande medelklass i Asien och förmånligare flygpriser har bidragit till att andelen privatresenärer till Stockholm har ökat och utgör snart en lika stor del som affärssegmentet.

Haymarket by Scandic, Hotel At Six, Hobo Hotel, Downtown Camper by Scandic och Bank Hotel är några av den senaste tidens tillskott på Stockholms hotellkarta. Hela 1840 rum tillfördes Stockholms stad bara under förra året. Trots det finns ett behov av fler hotell.

Vi ser en stor ökning av besökare från Indien, Kina och USA, dels på grund av en växande medelklass i Asien, men även tack vare etableringen av många nya flyglinjer till Stockholm, vilket har underlättat för internationella besökare att komma hit. Under de senaste sex åren vi fått över 40 nya europeiska och 20 nya interkontinentala direktflyglinjer till Stockholm, säger Anna Gissler, tf vd, Stockholm Business Region.

Utländska gäster är viktiga för hotellnäringen. Andelen besökare från Indien och Kina har stigit 411 procent respektive 214 procent sedan 2008. Även USA har ökat stort med 110 procent.

Hotellrapporten 2018 visar att efterfrågan kommer fortsätta att utvecklas i god takt och att det finns utrymme för ytterligare ca 1000 nya rum i staden under de närmsta fem åren. Detta är utöver de 5100 hotellrum som är planerade att tillföras länet samt de 1600 rum som är planerade men bedöms som osäkra under den kommande femårsperioden.

Med hotellrapporten vill vi tillhandahålla nyckelsiffror och prognoser för att underlätta för möjliga investerare att utvärdera Stockholms hotellmarknad. Med 14 miljoner kommersiella gästnätter och som en av Europas snabbast växande regioner är vi en attraktiv plats att titta närmare på. Intresset från utländska aktörer är redan starkt, inte bara pga tillväxttakten, utan även tack vare Stockholms position som kreativ stad med progressiva värderingar och innovativa techbolag, säger Tora Holm, affärsutvecklare på Invest Stockholm.

Antalet gästnätter bokade via Airbnb ökade med över 20 procent 2017 jämfört med 2016. De utgör dock bara ca fyra procent av antalet gästnätter på hotell i Stockholms stad. De tio största operatörerna i Stockholms län bedriver sammanlagt en fjärdedel av länets hotell, vilket motsvarar över hälften av samtliga rum. Samtidigt tillhör en tredjedel av rumsutbudet de två största operatörerna.

För att Stockholm ska fortsätta vara en av världens mest attraktiva städer, ser vi gärna fler internationella aktörer på marknaden och en större spridning inom de olika segmenten, säger Tora Holm.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Viking Line till Almedalen

Viking Cinderella kryssar från Stockholm till Visby och tillbaka tre dagar under Almedalsveckan - kryssningarna prickar in Moderaternas, Liberalernas och Socialdemokraternas dagar.

Automatisk bagageinlämning i Visby

Färöarna stänger – för underhåll

Nytt direktflyg Malmö-Mallorca

Realtidskarta över alla statliga tåg

Flybmi i konkurs

Nyhetsbrev

Galaxy åter i trafik

Arkiv

Många till Albanien 2019

Charterbuss - Vikings bästa

Kristinehamnsbaserade familjeföretaget Charterbuss har korats till Viking Lines bästa svenska researrangör för femte året i rad.

Färre flög under januari

Tel Aviv intar Stockholm

I mars genomförs Tel Aviv Days i Stockholm – en rad möten med fokus på musik, film och litteratur som kan inspirera många gruppresearrangörer.

TourEst räknar med rekord

Estlands äldsta resemässa, TourEst, genomfördes för 28:e gången 8-10 februari - arrangörerna räknade med minst 30000 besökare eller rent av besöksrekord i år.

Ny lösning för resegarantier

Busstorget 2019 kommer att ta upp en ny enklare möjlighet att hantera resegarantier vid paketresor – en möjlighet som erbjuds alla medlemmar i Sveriges Bussföretag.

Plus

Nytta och kalas i Vetlanda

Snabbare wifi i luften

Stalmeister har lämnat Tallink

SJ – digitalast i Europa

Skidkryssning med läckerheter

15 februari är det premiär för världens första renodlade skidkryssning, Birka SkiCruise – ombord ska resenärerna trakteras med lokalproducerade läckerheter lovar rederiet.

Scandorama prisade i Norge

En av kategorierna i norska priset ”Grand Travek Award” togs hem av svenska Scandorama – priset i kategorin bästa bussresearrangör.

Blixt vann hotellnatten i Tylösand

Det blev Ulrika Blixt från Nysäters Buss i Säffle som vann en gratis hotellnatt när Busstorget genomförs i Tylösand 11-12 april – men det går självklart fortfarande att anmäla deltagande.

Stena Estrid lämnar Kina

Rederiet Stena Lines första nybygge Stena Estrid har lämnat dockan i Avic Weihai Shipyard i Kina – det är den första av totalt fem RoPax-färjor som byggs där åt det svenska redderiet.

Så reser folket om vintern

Nära hälften av svenskarna planerar för en vintersemester, varav en fjärdedel väljer att semestra inom Sverige – här visas toppdestinationerna.

Malmö-Ohrid direkt

En ny direktlinje med flyg till staden Ohrid i Makedonien från Malmö kan vara av intresse för gruppresearrangörer att känna till – trafiken startade 14 januari.

Sjöberg ny vd för Stromma

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.174