23948sdkhjf

Stockholm behöver fler hotell

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Trots ett rekordstort tillskott av hotellrum i Stockholm förra året, finns fortfarande ett behov av fler hotell i huvudstaden – det visar Hotellrapporten 2018.

Ändrade resvanor, en växande medelklass i Asien och förmånligare flygpriser har bidragit till att andelen privatresenärer till Stockholm har ökat och utgör snart en lika stor del som affärssegmentet.

Haymarket by Scandic, Hotel At Six, Hobo Hotel, Downtown Camper by Scandic och Bank Hotel är några av den senaste tidens tillskott på Stockholms hotellkarta. Hela 1840 rum tillfördes Stockholms stad bara under förra året. Trots det finns ett behov av fler hotell.

Vi ser en stor ökning av besökare från Indien, Kina och USA, dels på grund av en växande medelklass i Asien, men även tack vare etableringen av många nya flyglinjer till Stockholm, vilket har underlättat för internationella besökare att komma hit. Under de senaste sex åren vi fått över 40 nya europeiska och 20 nya interkontinentala direktflyglinjer till Stockholm, säger Anna Gissler, tf vd, Stockholm Business Region.

Utländska gäster är viktiga för hotellnäringen. Andelen besökare från Indien och Kina har stigit 411 procent respektive 214 procent sedan 2008. Även USA har ökat stort med 110 procent.

Hotellrapporten 2018 visar att efterfrågan kommer fortsätta att utvecklas i god takt och att det finns utrymme för ytterligare ca 1000 nya rum i staden under de närmsta fem åren. Detta är utöver de 5100 hotellrum som är planerade att tillföras länet samt de 1600 rum som är planerade men bedöms som osäkra under den kommande femårsperioden.

Med hotellrapporten vill vi tillhandahålla nyckelsiffror och prognoser för att underlätta för möjliga investerare att utvärdera Stockholms hotellmarknad. Med 14 miljoner kommersiella gästnätter och som en av Europas snabbast växande regioner är vi en attraktiv plats att titta närmare på. Intresset från utländska aktörer är redan starkt, inte bara pga tillväxttakten, utan även tack vare Stockholms position som kreativ stad med progressiva värderingar och innovativa techbolag, säger Tora Holm, affärsutvecklare på Invest Stockholm.

Antalet gästnätter bokade via Airbnb ökade med över 20 procent 2017 jämfört med 2016. De utgör dock bara ca fyra procent av antalet gästnätter på hotell i Stockholms stad. De tio största operatörerna i Stockholms län bedriver sammanlagt en fjärdedel av länets hotell, vilket motsvarar över hälften av samtliga rum. Samtidigt tillhör en tredjedel av rumsutbudet de två största operatörerna.

För att Stockholm ska fortsätta vara en av världens mest attraktiva städer, ser vi gärna fler internationella aktörer på marknaden och en större spridning inom de olika segmenten, säger Tora Holm.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Peterson tar över EACT

Nu snurrar Skywheel of Tallinn

Skywheel of Tallinn har officiellt öppnats för allmänheten – attraktionen blir stadens nya landmärke och är dessutom första pariserhjulet som byggts på ett tak.

Turistbussen är klimatsmart

Att åka turistbuss på sin semester är ett av de mest klimatsmarta sätten att resa på – ett faktum som Scandorama och Ölvemarks Holiday använder i sin marknadsföring.

Svag krona - chans för turismen

Kronan faller vilket gör Sverige till en attraktivare destionation för inkommande turism – regeringen gillar läget och ska nu storsatsa för att få hit fler turister från utlandet.

Lindstål till Stockholms Hamn

Turistbussen kräver mer

Sveriges Bussföretags TURBO-grupp tog upp frågan om bland annat bussbälten som kärvar och de extra krav som gäller för den som ska köra en turistbuss.

Nyhetsbrev

Nya glasögon för Transportstyrelsen

Branschen har länge mött kalla handen i sitt möte med Transportstyrelsen - men på Busstorget i Tylösand verkade det som om myndigheten äntligen bytt glasögon.

Arkiv

Nya villkor för bussresor

Nu blir det nya villkor för beställning av bussresor – det ska bli enklare att få ersättning för skador som uppkommer i samband med bussresor.

Rekordmånga anmälda till Busstorget

11 april kommer 235 deltagare till eventet Busstorget på Hotel Tylösand i Halmstad - det är fler deltagare än tidigare år.

Bussar för Snälltåget

Stena valutasäkrar Danmarksresan

Resia satsar på tågresor i Europa

Många vill, men det är både dyrt och krångligt att åka tåg mellan länder i Europa – nu lova Resia att ändra på den saken och tar samtidigt upp konkurrensen med bussresorna.

Svagt första kvartal för Tallink

SAS hotas av pilotstrejk

Hotet om pilotstrejk i Norden är nära och riktas mot det samägda flygbolaget SAS – ländernas pilotföreningar har varslat om strejk som träder i kraft 26 april.

Lenman ny flygplats-vd

Grönberg tar över Göteborg & Co

WOW air i konkurs

Det isländska flygbolaget WOW air har gått i konkurs - bolaget har länge brottats med svåra ekonomiska problem.

Halv miljon till Östersjön

Kryssarna - en miljardaffär

Kryssningstrafiken genererar nästan 2 miljarder kronor och 1 100 arbetstillfällen i Stockholmsregionen – det framgår av en färsk rapport.

Sundås premiär på Busstorget

Oscar Sundås, branschutvecklare på Sveriges Bussföretag ser fram emot att få delta på Busstorget för första gången – i år genomförs branschmötet i Tylösand 11-12 april.

Ökning för flyg dämpades 2018

Under 2018 uppgick antalet passagerare på svenska flyg­platser till 39,3 miljoner – rekord visserligen, men tillväxten var den lägsta på många år.

Hyttval möjligt på Birka

2

Silent disco hos RK

250 personer kom till RK Travel Groups caribiska kalas i Göteborg – en av höjdpunkterna var Silent disco där alla rockar loss till den musik de själva valt.

Bengtsson till Buhres på Kivik

Wik till Busstorget

Nytt direktflyg Malmö-Mallorca

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.159