23948sdkhjf

Självkörande bussarna – nu på riktigt

24 oktober startade linje 549 trafiken nästan på allvar – självkörande bussar går i riktig linjetrafik öppen för alla i Barkarbystaden, Järfälla kommun, från 25 oktober.

SL:s resenärer kan nu resa med något av framtidens mest moderna stadstrafik i Barkarbystaden norra Storstockholm. 24 oktober invigdes trafiken officiellt för andra gången i år och nu, första gången var 9 oktober. Och så, torsdag 25 oktober kan den som har en SL-biljett resa med de första självkörande bussarna i reguljär linjetrafik. Den helt elektrifierade självkörande busstrafiken går i ordinarie SL-trafik i Barkarbystaden mellan nybyggda bostadskvarter, Herrestaskolan och Stora Torget.

Bussarna, som är eldrivna, kör med en hastighet av max 15 km/timme. Hela sträckan, som har fyra hållplatser, tar cirka tjugo minuter. Under 2018 kommer tre bussar att trafikera linjesträckningen för att bli sex stycken under 2019. De självkörande bussarna är en del i ett projekt där trafikförvaltningen SL, Järfälla kommun och bussoperatören Nobina tillsammans utvecklar framtidens kollektivtrafik.

Vår ambition är att ha världens modernaste kollektivtrafik; i världens modernaste huvudstadsregion och att framtidens stad och framtidens kollektivtrafik ska växa fram hand i hand. Nu tar vi ännu ett tydligt steg i den riktningen och blir först i världen med självkörande i reguljär linjetrafik, säger Kristoffer Tamsons, M, trafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting och styrelseordförande i SL.

Självkörande bussar är en av flera satsningar för att fler barkarbybor ska få nära till en hållplats och livet att gå ihop utan bil. När bussarna nu rullar i linjetrafik blir framtidens kollektivtrafiklösningar vardag, säger Tomas Eriksson, MP, ny som miljö- och kollektivtrafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Jag är glad över att Järfälla tillsammans med landstinget och Nobina nu är först i världen med att inviga dessa självkörande bussar i reguljär linjetrafik. Det är viktigt att Järfälla fortsätter att vara i centrum när det kommer till nya innovationslösningar för att förbättra både livsmiljön och livskvalitén för både befintliga och nya Järfällabor, säger Emma Feldman, M, kommunstyrelsens nya ordförande i Järfälla.

FAKTA/Självkörande bussarna i Barkarbystaden

  • Bussarna rullar i Barkarbystaden mellan hållplatserna Stora torget – Löjtnantsgränd – Korpralsvägen – Barkarby handelsplats östra och omvänt

  • Hela sträckan tar 11 minuter

  • De är i trafik mellan ca klockan 06:30–09:00 och 12:30–19:00 på vardagar, samt mellan ca klockan 11:30–19:00 på lördagar

  • Bussen tar upp till 11 resenärer åt gången

  • Hastigheten är begränsad till max 15 km/h

  • Bussarna körs på el

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.361