23948sdkhjf

Reflexsnurror i höstmörkret

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nu finns det drygt 200 reflexsnurror uppsatta på olika busshållplatser runt om i Västra Götaland – de ska få bussförarna att upptäcka resenärer i mörkret.

För att få en säkrare miljö och för att bussförarna lättare och snabbare ska kunna se resenärer som står vid en hållplats så har det satts upp reflexsnurror i flera områden i Sverige. I Västra Götaland finns idag drygt 200 reflexsnurror.

– Vi har tillsammans med Västtrafik valt ut busshållplatser där det är mörkt och svårt för förarna att se resenärerna. Om man snurrar på reflexsnurran så ser bussföraren tydligt att någon vill stiga på bussen. I Skaraborg har vi nu 115 reflexsnurror uppsatta, säger André Sellén, trafikchef på Nobina som ansvarar för all linjetrafik i Skaraborg åt Västtrafik.

Flera bussförare ser det som ett problem att man inte kan se resenärer som väntar på bussen när det är mörkt ute. Speciellt om resenärerna inte bär egna reflexer. Men med reflexsnurrorna hoppas man kunna underlätta trafikläget.

– Det är stor skillnad när man använder reflexsnurran på hållplatsen. Då kan vi upptäcka personen på flera gånger så långt avstånd. Utan den är det inte säkert vi ser någon överhuvudtaget, så det är ett väldigt bra hjälpmedel, både för att undvika olyckor och för att inte riskera att någon blir frånåkt, säger Bengt Svensson, trafikchef på Nobina i Norra Göteborg som ansvarar för linjetrafiken i delar av Göteborg åt Västtrafik.

Vad är en reflexsnurra? kanske någon undrar. Jo det är helt enkelt ett snurrbart hjul med reflexer på som finns vid vissa särskilt mörka hållplatser. När resenären som står där i mörkret ser bussen komma så är det bara att snurra på hjulet, då ger den ifrån sig en reflex som underlättar för att bussföraren att upptäcka resenären och stanna vid hållplatsen.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Startskott för Bussförar-SM 2019

Måndag 25 mars gick starten för Bussförar-SM 2019, där Sveriges bästa bussförare 2019 ska utses – anmälningen till tävlingen är öppen till 21 juni.

Sveriges Bussföretag tillbaka!

Bussförar-SM 2019 har startat!

25 mars, årets upplaga av Bussförar-SM har dragit igång, tävlingen som vill uppmärksamma och lyfta det samhällsviktiga bussföraryrket.

Tamsons tar över Svensk Kollektivtrafik

En enig valberedning föreslår Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande SL, till ny ordförande för branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik.

Nyhetsbrev

Keolis möblerar om

Keolis Sverige genomför en strategisk organisationsförändring – Stefan Gustavsson och Alexis Kahlmann får nya toppositioner.

Arkiv

Ottosson lämnar SL

Ljungberg till Kollektivtrafikdagen

Hur kollektivtrafiken ska hantera de nya mobilitetslösningarna som dyker upp i en allt snabbare takt – det reder Trivectors Christer Ljungberg ut på Kollektivtrafikdagen 15 maj i Solna.

Planka prisar Dunkerque

Keolis trafikskola två år

Birmingham valde Volvos elbussar

Volvo Bussar har fått en order på sex fullelbussar till Birminghams flygplats i England – ett speceillt affärsupplägg gjorde beställaren valde just Volvo Bussar.

Goda exempel från IRU

Runt om i Europa lanseras olika initiativ som syftar till att göra bussar och andra vägtransportfordon säkrare och mer klimatvänliga - IRU har samlat dem åt branschen.

Rekordvinst för WSP

14 dog på februarivägarna

"Ge CSN-lån till alla körkort!"

Hansson till Samtrans

Skjutning i spårvagn - tre döda

Transdev firar sina bussförare

Rekordorder för Volvo i Australien

Bussbranschen tror på geofencing

Transportföretagen bussbranschen mötte infrastrukturminister Tomas Enertoth 15 mars med anledning av gasbussolyckan i Stockholm – bussbranschen tror att geofencing är ett ätt att ytterligare öka säkerheten.

”Geofencing säkrar gasbussar”

10 mars körde en biogasbuss in i en höjdbegränsingsbalk i centrala Stockholm och exploderade – olyckor av den typen kan stoppas med geofencing, enligt Svensk Kollektivtrafik.

Säkrare trafik med ny teknik

Nu kommer tekniken som styr hur fort yrkestrafiken får köra – och var. Eller om bara elbussar och elfordon får köra i vissa zoner i en stadskärna, då kommer fordon som drivs på annat sätt att stanna om de försöker köra in där, motorn stannar helt enkelt.

Bussföraren som blev vd

18 mars är bussförarens dag – rt-forum uppmärksammar därför Stefan Magnusson som startade sin karriär som just bussförare för att senare bli vd för Nettbuss.

Löfgren till Infranord

Mellström slutar

Stopp för kontanter på grund av rån

Swish i Örebro

Plus

5 snabba frågor…

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.224