23948sdkhjf

Reflexsnurror i höstmörkret

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nu finns det drygt 200 reflexsnurror uppsatta på olika busshållplatser runt om i Västra Götaland – de ska få bussförarna att upptäcka resenärer i mörkret.

För att få en säkrare miljö och för att bussförarna lättare och snabbare ska kunna se resenärer som står vid en hållplats så har det satts upp reflexsnurror i flera områden i Sverige. I Västra Götaland finns idag drygt 200 reflexsnurror.

– Vi har tillsammans med Västtrafik valt ut busshållplatser där det är mörkt och svårt för förarna att se resenärerna. Om man snurrar på reflexsnurran så ser bussföraren tydligt att någon vill stiga på bussen. I Skaraborg har vi nu 115 reflexsnurror uppsatta, säger André Sellén, trafikchef på Nobina som ansvarar för all linjetrafik i Skaraborg åt Västtrafik.

Flera bussförare ser det som ett problem att man inte kan se resenärer som väntar på bussen när det är mörkt ute. Speciellt om resenärerna inte bär egna reflexer. Men med reflexsnurrorna hoppas man kunna underlätta trafikläget.

– Det är stor skillnad när man använder reflexsnurran på hållplatsen. Då kan vi upptäcka personen på flera gånger så långt avstånd. Utan den är det inte säkert vi ser någon överhuvudtaget, så det är ett väldigt bra hjälpmedel, både för att undvika olyckor och för att inte riskera att någon blir frånåkt, säger Bengt Svensson, trafikchef på Nobina i Norra Göteborg som ansvarar för linjetrafiken i delar av Göteborg åt Västtrafik.

Vad är en reflexsnurra? kanske någon undrar. Jo det är helt enkelt ett snurrbart hjul med reflexer på som finns vid vissa särskilt mörka hållplatser. När resenären som står där i mörkret ser bussen komma så är det bara att snurra på hjulet, då ger den ifrån sig en reflex som underlättar för att bussföraren att upptäcka resenären och stanna vid hållplatsen.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

160 på Setraträffen i Vetlanda

Minst 160 personer från bussbranschen befinner sig på den 45:e Setraträffen i Vetlanda - branschträffen pågår i två dagar.

Landskrona helt elektriskt

18 januari invigdes Landskronas nya elbussar med trafikstart lördagen den 19 januari - därmed är stadens kollektivtrafik helt eldriven från och med nu.

EU intresserade av bussbatteristandard

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Skellefteå väljer Hybricon

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Voith tar greppet i Pilotfish

Tyska teknikföretaget Voith förvärvar majoritet i svenska Pilotfish – det handlar om ett strategiskt partnerskap enligt det tyska företaget.

Arkiv

Skånetrafiken sparkar Ringduvetaxi

Skånetrafiken säger upp trafikavtalet med Ringduvetaxi för färdtjänst och sjukresor med omedelbar verkan - taxibolaget har drabbats av stora problem.

Weber ordförande i EU-kommitté

Ulrich Weber valdes till ordförande för UITP:s EU-kommitté 16 januari – Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, gratulerade till utmärkelsen.

Olaglig upphandling i Göteborg

Johansson till Kollektivtrafikdagen

Håkan Johansson kommer att tala om kollektivtrafikens roll i ett transportsystem som når klimatmål på Kollektivtrafikdagen 15 maj vid Friends Arena utanför Stockholm.

Grönt för kameror i Dalatrafiken

Studentrabatter på Flixbus

Fler ”gratisresor” i Örebro

Nu får 4 000 bilister en chans att resa gratis med Länstrafiken – den här marknadsföringen ska få fler att släppa bilratten och kliva på bussen.

Transdev vann i Umeå

Enklare upphandlingar med Hogia

Helt fossilfritt i Skåne

Skånes kollektivtrafik är numera helt och hållet fri från fossila drivmedel – ett omfattande omställningsarbete ligger bakom förvandlingen.

Fler tågade över Öresundsbron 2018

Förundersökning mot Uber nedlagd

MTR Express vann punktlighetsligan

96 dog på spåren 2018

Fler dog på vägarna 2018

Under 2018 omkom preliminärt 325 personer på vägarna i Sverige - en ökning med 72 personer jämfört med 2017, det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

32 nya ledbussar i Västerås

Snart kommer 32 nya ledbussar att rulla i Västerås stadstrafik – de sex första bussarna är redan ute i trafiken och resten kommer att driftsättas i början av 2019.

Auno tar över Nobina Finland

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Plus

5 snabba frågor...

WiFi i Bergsslagen

Arriva kör Pågatågen

Veggeland till Nettbuss

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Nytt bussdäck

Sänd till en kollega

0.1