23948sdkhjf

Reflexsnurror i höstmörkret

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nu finns det drygt 200 reflexsnurror uppsatta på olika busshållplatser runt om i Västra Götaland – de ska få bussförarna att upptäcka resenärer i mörkret.

För att få en säkrare miljö och för att bussförarna lättare och snabbare ska kunna se resenärer som står vid en hållplats så har det satts upp reflexsnurror i flera områden i Sverige. I Västra Götaland finns idag drygt 200 reflexsnurror.

– Vi har tillsammans med Västtrafik valt ut busshållplatser där det är mörkt och svårt för förarna att se resenärerna. Om man snurrar på reflexsnurran så ser bussföraren tydligt att någon vill stiga på bussen. I Skaraborg har vi nu 115 reflexsnurror uppsatta, säger André Sellén, trafikchef på Nobina som ansvarar för all linjetrafik i Skaraborg åt Västtrafik.

Flera bussförare ser det som ett problem att man inte kan se resenärer som väntar på bussen när det är mörkt ute. Speciellt om resenärerna inte bär egna reflexer. Men med reflexsnurrorna hoppas man kunna underlätta trafikläget.

– Det är stor skillnad när man använder reflexsnurran på hållplatsen. Då kan vi upptäcka personen på flera gånger så långt avstånd. Utan den är det inte säkert vi ser någon överhuvudtaget, så det är ett väldigt bra hjälpmedel, både för att undvika olyckor och för att inte riskera att någon blir frånåkt, säger Bengt Svensson, trafikchef på Nobina i Norra Göteborg som ansvarar för linjetrafiken i delar av Göteborg åt Västtrafik.

Vad är en reflexsnurra? kanske någon undrar. Jo det är helt enkelt ett snurrbart hjul med reflexer på som finns vid vissa särskilt mörka hållplatser. När resenären som står där i mörkret ser bussen komma så är det bara att snurra på hjulet, då ger den ifrån sig en reflex som underlättar för att bussföraren att upptäcka resenären och stanna vid hållplatsen.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Bäckström till Taxi Stockholm

Nobina i digital final

Elektrisk färja Helsingborg-Helsingör

Blågrön bussatsning i Stockholms län

Volvo Bussar mutanklagas

Rekordorder till Bogotá för Scania

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Bergkvarabuss vann Trelleborg

Arkiv

Stor BRT-order till Volvo

Ny biljettkontrollösning för SL

Plus

Mercedes-Benz jagar MAN

Mercedes-Benz tar in på ledande MAN och Scania har kört om Volvo - det framgår av Bil Swedens färska statistik för Tunga Bussligan till och med oktober 2018.

Bussarna fortsätter backa

IRU:s nya klimatvision

IRU har nu presenterat ny vision för transportsektorns minskade klimatpåverkan - bland annat ska busstrafik prioriteras.

1

Jensen till MTR

Reflexsnurror i höstmörkret

Stockholm: 3 000 bussförare fattas

Västra Götaland: 1 400 bussförare fattas

Västernorrland: 102 bussförare fattas

Veidekke vann spåruppdrag

Norsk miljardaffär för Volvo Bussar

Målgång för matnyttigt branschmöte

Persontrafik 2018 genomfördes i Stockholm 22-24 oktober – sammanfattningsvis blev det ett såväl matnyttigt som trevligt branschmöte som lockade långt över 6 000 besökare.

Självkörande bussarna – nu på riktigt

24 oktober startade linje 549 trafiken nästan på allvar – självkörande bussar går i riktig linjetrafik öppen för alla i Barkarbystaden, Järfälla kommun, från 25 oktober.

Ruter tog filmpriset

En spindel, en brud i bröllopsstass och en biodlare - de är alla aktörer i den vinnande filmen i tävlingen ”Best of Nordic Public Transport” som togs hem av norska Ruter.

2

Wigblad sågar Trafikverket

Filmpris delas ut

Heister till Taxiförbundet

Bussen på undantag

Kuren rullar själv

Rusning efter Interrail-kort

Yigit till Taxi Stockholm

Nya elbussar till Ale

Optidev för Västtrafik

Många nya i Trafikutskottet

Sundås till Transportföretagen

1

Tre zoner i Västtrafik

LEAN – för kollektivtrafiken

Självkörande i Sjöbo

Sänd till en kollega

0.155